Navigacija

Objave

Ran Huang, dobitnik stipendije Fondacije Katrin Cartlidge za 2015.

Ovogodišnji dobitnik stipendije Fondacije Katrin Cartlidge je Ran Huang, kineski umjetnik i filmski reditelj čij se kratki film „Administriranje slave“ natjecao za glavnu nagradu Filmskog festivala u Kanu 2014.

Ranov rad je privukao pažnju nagrađivanog glumca i reditelja Dannija Hustona, koji je kustos Fondacije Katrin Cartlidge za 2015. godinu.

Danny Huston je izjavio: „Kada sam pogledao Ranove filmove bilo mi je jasno da gledam rad vizionara; on čini da svijet gledam drugim očima, a to nalazim jako uzbudljivim. Komunikacija putem umjetnosti suštinska je vrijednost Sarajevo Film Festivala, a Ran u svome radu propituje stanje čovječanstva.“

Ran Huang je oduševljen mogućnostima koje mu pruža stipendija: „Kada si umjetnik uglavnom radiš sam, ali ono što mi se dopada kod filma je otvorenost ka idejama drugih. Radujem se što mi se pružila prilika da proširim svoje vidike, da istražim novi jezik, novu zajednicu i novi način da se povežem sa ljudima.“

U duhu inspirativne ličnosti pokojne glumice Katrin Cartlidge, fondacija koja nosi njeno ime uspostavljena je sa ciljem da pronalazi i podrži nove autore i novi pogled na film. Stipendija fondacije uvijek se dodjeljuje na Sarajevo Film Festivalu u čast duboke privrženosti koju je Katrin gajila prema ovom regionu i prema temeljnim principima Festivala.

 

RAN HUANG

Ran Huang dolazi iz svijeta primjenjene umjetnosti, a međunarodnu pažnju i naklonost kritičara stekao je sa kratkim konceptualnim filmovima „Remetilačke čežnje, opuštenost i gubitak lucidnosti“ (2012), „Bezbrižna tragedija“ (2010) i „Lažna akciona istina“ (2009). Jedan je od vodećih predstavika moderne kineske umjetničke scene, a u svome se radu oslanja na film, video, vajarstvo, umjetničke instalacije, fotografiju, slikarstvo i crtež.

Diplomirao je primjenjene umjetnosti na Institutu za umjetnost i dizajn u Birminghamu, zvanje magistra primjenjenih umjetnosti je stekao na Goldsmiths Koledžu u Londonu, a trenutno živi i radi u Bejđingu. Huang je prošle godine bio prvi kineski umjetnik koji se nakon 1965. godine natjecao za prestižnu nagradu Zlatna palma Filmskog festivala u Kanu, a ujedno je bio i jedini kineski predstavik u takmičarskom programu toga festivala.

Njegova umjetnička djela izložena su u Long March Space galeriji (Bejđing) i Galeriji Simon Lee (London, Hong Kong). Učestvovao je na brojnim izložbama u vodećim međunarodnim umjetničkim institucijama poput Jevrejskog muzeja u New Yorku (2014), Centralne akademije za umjetnost u Bejđingu (2014), Tampa muzeja umjetnosti (2014), Ullens centra za modernu umjetnost u Bejđingu (2013), Kino der Kunst festivala u Minhenu (2012), te muzeja moderne umjetnosti u Hjustonu (2012) i Bonu (2011). Također je učestvovao i u mnogobrojnim međunarodnim dvogodišnjim i trogodišnjim izložbama uključujući Rendez-vous 15, jednu od tri vodeće izložbe koje će biti postavljene u sklopu predstojećeg trinaestog Bijenala u Lionu.

 

DANNY HUSTON, KUSTOS FONDACIJE KATRIN CARTLIDGE ZA 2015.

Danny Huston trenutno završava rad na filmu „Posljednja fotografija“, filmskoj adaptaciji istoimenog romana Simona Astairea, koji je režirao i u kojem je odigrao glavnu ulogu.  U skorije je vrijeme također igrao u filmu Danisa Tanovića „Tigrovi“ koji je uvršten u ovogodišnji Open Air program Sarajevo Film Festivala, kao i u filmovima „Sve što vidim si ti“ Marca Forstera, „Čudovište“ Bernarda Rosea, „Pritisak“ Rona Scalpella i „Velike oči“ Tima Burtona.

Huston je karijeru na filmu započeo kao reditelj filma“Gospodin North”, a kao glumac se probio ulogom u nezavisnom filmu „Ivansxtc“ za koju je 2000. nominovan za nagradu „Nezavisni duh“ za najbolju mušku ulogu.

 

FONDACIJA KATRIN CARTLIDGE

Fondacija Katrin Cartlidge već čitavu deceniju svake godine među višestruko talentovanim prijateljima i kolegama pokojne glumice, ali i same Fondacije, imenuje kustosa koji zatim odabire dobitnika godišnje stipendije fondacije. Dobitnici stipendije su predstavnici novog filmskog izraza čiji rad u određenoj mjeri otjelovljuje duhovni integritet i posvećenost nezavisnom filmu same Katrin Cartlidge.

Prethodni dobitnici stipendije bili su reditelji Cary Fukanaga i Juanita Wilson, koji su se u Sarajevo vratili kako bi na festivalu predstavili svoje debitantske igrane filmove, senegalska rediteljica Dyana Gaye, sirijski dokumentaristi Orwa Nyrabia i Diana El Jeroudi, te Filmski institut Haitija.

Ran Huang, dobitnik stipendije Fondacije Katrin Cartlidge za 2015.
Danny Huston se vraća na Sarajevo Film Festival kao kustos Fondacije Katrin Cartlidge 2015. te predstavlja film Danisa Tanovića "Tigrovi"
Dyana Gaye dobitnica nagrade Katrin Cartlidge fondacije
Večeras dodjela nagrade Katrin Cartlidge fondacije