Navigacija

Objave

Dvije specijalne projekcije drugog dana Festivala

Film ZOVEM SE HMMM... ovogodišnje dobitnice Počasnog Srca Sarajeva - agnes b. (Agnès Troublé) i GOSPODIN TURNER Mikea Leigha bit će prikazani drugog dana Festivala u okviru Specijalnih projekcija.

Program Specijalne projekcije bit će otvoren danas (16. augusta) prikazivanjem filma rediteljice i kreatorke, ovogodišnje dobitnice Počasnog Srca Sarajeva - agnes b. (Agnès Troublé). Radi se o filmu ZOVEM SE HMMM..., koji tematizira bijeg dvanaestogodišnje Céline

Ona upoznaje Petera, škotskog vozača kamiona u svojim četrdesetim. Na cesti, na pauzama i u susretima s drugima, Céline s lakoćom i povjerenjem doživljava svoje prve prave trenutke djetinjstva. Ona želi da vidi sve, da doživi sve. Peter postaje prijatelj iz snova. On nudi ovoj povrijeđenoj djevojčici priliku da konačno ima normalan život.

agnes b. (Agnès Troublé)
je odrasla u Versaillesu. Željela je biti kustos, biti bliska umjetnosti, za koju je već kao tinejdžerka bila izrazito pasionirana. Igrom slučaja i neminovnosti, postala je dizajner i otvorila prvu prodavnicu na Rue du Jour kada je stvorila svoj brend, agnès b.

Uvijek vezana za umjetnike i umjetnost, počela se baviti filmom i osnovala svoju filmsku kuću Love Streams. Također objavljuje i besplatni časopis, Point d’Ironie, gdje je svaki broj posvećen jednom umjetniku. Kako se oduvijek željela izraziti ne samo kroz dizajn, nekada davno je napisala priču ZOVEM SE HMMM… u samo par dana, te je 2012. konačno uspjela snimiti ovaj film, i montirati ga u saradnji sa svojim velikim prijateljem, Jeffom Nicorosijem.

U subotu (16. augusta) festivalski program donosi nam i dvije specijalne projekcije. Jedna od njih je i posljednje ostvarenje višestruko nagrađivanog reditelja Mikea Leigha, koji je – podsjetimo se – 2006. godine dobio i Počasno Srce Sarajeva.

GOSPODIN TURNER je film baziran na posljednjih 25 godina života velikog britanskog slikara i ekscentrika J.M.W. Turnera (1775-1851), koji je istovremeno bio obožavan i osuđivan u javnosti, ali i kraljevskoj porodici.

Mike Leigh je rođen u Salfordu, u Engleskoj. Diplomirao je na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti (RADA), a skoro svaki film na kojem je radio osvojio je brojne nagrade. Njegov dugometražni igrani prvijenac, "Bleak Moments" (1971.), osvojio je Zlatnog Huga na Filmskom festivalu u Čikagu i Zlatnog leoparda na Filmskom festivalu u Locarnu.

Projekcija kojoj će prisustvovati i sam reditelj, bit će upriličena u kinu Meeting Pointu, u 18:00.

U sklopu Dana ljudskih prava besplatno pogledajte film COLECTIV Alexandera Nanaua
Suočavanje s prošlošću
33 svjetske i 3 međunarodne premijere u BH Film programu
13. Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija