Navigacija

Objave

Filmovi EKSKURZIJA i ČUVARI FORMULE nagrađeni na Filmskom festivalu u Locarnu, gala projekcije na Sarajevo Film Festivalu

Na Filmskom festivalu u Locarnu nagrađeni su filmovi EKSKURZIJA bh. rediteljice Une Gunjak, koji je u Locarnu osvojio Posebno priznanje te film ČUVARI FORMULE Dragana Bjelogrlića, koji je osvojio nagradu Zeleni leopard - nagrada se dodjeljuje filmu koji najbolje održava ekološku temu

Oba filma će na 29. Sarajevo Film Festivalu zabilježiti gala projekcije u okviru Takmičarskog programa – igrani film, i biti prikazani izvan konkurencije.

EKSKURZIJA (BiH, Srbija, Hrvatska, Norveška, Katar, 2023.) prati priču tinejdžerke Iman. Dok se njen, deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli. Uloge u filmu ostvarili su Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film ČUVARI FORMULE (Srbija, Francuska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, 2023.) prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koja u jeku hladnoratovske krize sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Uloge u filmu ostvarili su Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc'h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić.

Producenti filma su: Dragan Šolak, Dragan Bjelogrlić.

ČUVARI FORMULE Dragana Bjelogrlića će gala projekciju na 29. Sarajevo Film Festivalu zabilježiti 15. augusta, a EKSKURZIJA Une Gunjak 16. augusta.

Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije