Navigacija

Objave

Svjetska premijera filma NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA

Svjetska premijera filma NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA, rediteljice Ines Tanović, u sklopu Takmičarskog programa - Igrani film, biće upriličena večeras u Narodnom pozorištu

Porodica Sušić živi tipičan bosanski život. Otac Muhamed radi u jednoj uspješnoj kompaniji, a majka Marija je učiteljica u penziji. Njihov sin Saša je mladi ratni veteran, a njegova sestra Senada je napustila Sarajevo kao djevojčica sa konvojem za evakuaciju. Saša je tokom rata oženio novinarku Ninu. Godinama kasnije ona ga je napustila i Saša se vratio u roditeljski dom. Muhamed se lakše sporazumijeva sa prijateljima nego sa članovima svoje porodice, a Marija je ta koja porodicu održava na okupu. Jednoga dana Marija susreće svoju bivšu učenicu Lejlu i poziva je kući na ručak. Lejlina kreativnost i spontanost privlače Sašu. On i Lejla se zaljubljuju i jedno u drugom traže utjehu. Istovremeno, Marija otkriva da ima tumor dojke. Senada, koja je trudna, zbog majčine bolesti se vraća u Sarajevo. Kako se problemi gomilaju, Muhamed i Saša se po prvi put počinju zbližavati shvativši da je porodica ono najvažnije u životu, čovjekovo zadnje utočište.

Ines Tanović je rođena u Sarajevu gdje je i diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti. Tanović je 2006. učestvovala na Berlinale Talent Campusu, a njen projekt ODLUKA je uvršten u konkurenciju za nagradu Berlin danas (Berlin Today) 2011. Tanović je režirala jedan segment dugometražnog igranog omnibusa NEKE DRUGE PRIČE (nastalog u koprodukciji između BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Irske). Autorica je dokumentarnih filmova ŽIVI SPOMENIK (2012), RUDNIK (2012), GETO 59 (2013) i JEDAN DAN NA DRINI (2011). Film JEDAN DAN NA DRINI je 2012. godine osvojio nagradu Veliki pečat za najbolji regionalni film Festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Tanović je 2014. godine osvojila nagradu za postprodukciju svoga prvog dugometražnog igranog filma NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA u okviru CineLink Work in Progress programa Sarajevo Film Festivala.

Projekcija počinje u 22:30.

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA