Navigacija

Objave

Promocija Sarajeva grada filma UNESCO-a u Berlinu

Za vrijeme održavanja 70. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održan je prijem povodom dodjele statusa grada filma UNESCO-a Sarajevu. Prijemu su prisustvovali brojni gosti, uključujući predstavnike međunarodnih filmskih festivala, filmske radnike i autore iz regije i svijeta, kao i predstavnike gradova filma UNESCO-a Rima i Potsdama.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra te ambasadorica BiH u Njemačkoj Jadranka Winbow. Na prijemu je istaknuto da je status Sarajeva grada filma UNESCO-a prilika za promociju i razvoj grada i povezivanje sa drugim kreativnim gradovima UNESCO-a. Kao jedna od prvih značajnih inicijativa, najavljeno je uvođenje programa poticaja za snimanje filmova i TV serija u Sarajevu kao atraktivnoj snimajućoj lokaciji. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka naglasio je značaj statusa Sarajeva grada filma UNESCO-a za održivi razvoj grada i izgradnju pozitivne slike grada u svijetu te pozvao sve prisutne da dođu na ovogodišnji Sarajevo Film Festival. “Berlinale jeste veliki festival, ali Sarajevo Film Festival je poseban”, rekao je Skaka.

“Status UNESCO-a je veliko priznanje za našu bogatu filmsku tradiciju, uspješne filmske festivale i velike uspjehe domaćih filmskih autora. Uvođenjem poticaja za snimanje filmova i TV serija u Sarajevu, očekujemo veliku ekspanziju filmske industrije i stvaranje novih prilika za obuku i zapošljavanje mladih kadrova u kreativnim industrijama”, rekao je Purivatra i pozvao prisutne filmske radnike da svoje sljedeće projekte snimaju upravo u Sarajevu gradu filma UNESCO-a.

Ambasadorica Winbow je ovaj događaj i status Sarajeva grada filma UNESCO-a istaknula kao izvrsnu priliku za povezivanje Sarajeva i Berlina te naglasila da se upravo kroz kulturu gradi pozitivan imidž BiH u svijetu.

Tokom boravka u Njemačkoj delegacija Sarajeva grada filma UNESCO-a se sastala sa umjetničkim direktorom Berlinalea Carlom Chatrianom. Slijedi i posjeta delegacije Sarajeva grada filma UNESCO-a Potsdamu, gradu filma UNESCO-a u Njemačkoj.

Grad Sarajevo je dobio status grada filma UNESCO-a u oktobru 2019. i postao članom globalne mreže kreativnih gradova UNESCO-a, čiji je cilj unaprjeđenje međunarodne saradnje gradova u skladu sa UNESCO-vom globalnom misijom održivog urbanog razvoja i kulturne različitosti. Status grada filma UNESCO-a Sarajevu je dodijeljen kao priznanje za dosadašnja postignuća u kreativnoj oblasti filma, kao i opredijeljenosti grada da film i kreativnost stavi u središte svojih budućih razvojnih strategija. 

 
Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu