Navigacija

Objave

Dodijeljena nagrada “Sajma istinitih priča” Sarajevo Film Festivala

Nagradu u vrijednosti 10.000 eura Vesi Vuković je osvojila za priču “Heroj iz Arene”

U sklopu posebnog izdanja programa “Suočavanje s prošlošću” koje se održava u Sarajevu i online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, u Sarajevu je uručena nagrada “Sajma istinitih priča” Sarajevo Film Festivala. Dobitnica nagrade “Sajma istinitih priča” za 2023. godinu je filmska teoretičarka iz BiH Vesi Vuković, koja je nagrađena za priču “Heroj iz Arene”. 

Nagradu u vrijednosti 10.000 eura dodjeljuju Sarajevo Film Festival, Obala Art Centar i Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Dialogue Southeast Europe. Nagradu su Vesi Vuković u kinu Meeting Point uručili Maša Marković, menadžerica programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala i Ralf Melzer, direktor FES Dialogue SOE.

Nagrada se dodjeljuje za razvoj priče u film – priču je na 28. Sarajevo Film Festivalu, na “Sajmu istinitih priča” u sklopu programa “Suočavanje s prošlošću”, predstavila Jovana Blanuša ispred organizacije Next Game iz Beograda. “Sajam istinitih priča” Sarajevo Film Festivala je jedinstveni događaj koji filmske stvaraoce povezuje sa organizacijama koje istražuju i dokumentuju dešavanja u bivšoj Jugoslaviji iz nedavnih ratova. „Sajam istinitih priča“  omogućava nevladinim organizacijama jedinstvenu priliku da predstave priče i materijale (lična svjedočanstva) koje su prikupili, sačuvali i učinili dostupnim cjelokupnoj javnosti. Na prošlogodišnjem, 28. Sarajevo Film Festivalu, održano je sedmo izdanje programa “Sajam istinith priča”, na kojem je između ostalog predstavljena i nagrađena priča “Heroj iz Arene”.

Priča “Heroj iz Arene” govori o onima čiji su najdraži ubijeni ili su nestali za vrijeme Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i čije ratne rane nisu prestale 1945. U tom manje vidljivom ratu poslije rata, u borbi da se pronađu nestali i spoje porodice, učestvovao je i Marino Zurli, diskretni heroj velikih djela. Ovaj hrvatski književnik i novinar Arene je tokom deset godina objavljivao priče i fotografije o nestalima, spajao rastavljene porodice, pronalazio izgubljene ljude i vraćao radost u srca onih koji su vjerovali da se njihovi dragi više nikada neće pojaviti. Za svog života, Marino Zurli je uspio spojiti 150 porodica. “Heroj iz Arene” je priča o njemu.

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu