Navigacija

Objave

Program Pretpremijere

U okviru ovog programa biće predstavljeni filmovi HILJADARKA, komedija Nenada Đurića (BiH), PORED MENE, drama Stevana Filipovića (Srbija) i istorijska drama DO BALČAKA Stoleta Popova (Makedonija)

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog starta na 20. Sarajevo Film Festivalu, program Pretpremijere i ove godine će festivalskoj publici ponuditi uvid u najnoviju produkciju regionalne kinematografije.

U okviru ovog programa biće predstavljena tri dugometražna filma autora iz bivše Jugoslavije, a za distributere će biti organizirana i prezentacija 24 naslova u najavi, filmova koji će tek na jesen, nakon Sarajevo Film Festivala krenuti u kino distribuciju. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i zapaženosti filmova koji su prikazani u programu Uprava Sarajevo Film Festivala odlučila je dati puno veći značaj projekcijama iz programa koje su prebačene na glavnu festivalsku lokaciju Narodno pozorište uz protokol Crvenog tepiha.

Svečane pretpremijere u okviru 21. Sarajevo Film Festivala imat će ove godine filmovi: HILJADARKA, bh. reditelja Nenada Đurića, DO BALČAKA, film makedonskog reditelja Stoleta Popova, te PORED MENE srbijanskog reditelja Stevana Filipovića.

Komedija HILJADARKA, film bh. reditelja Nanada Đurića, autora uspješne komedije NEBO IZNAD KRAJOLIKA, snimljen je prema originalnom scenariju bh. pisca Zilhada Ključanina, a glavni junak ove priče smještene u Titovu Jugoslaviju 1955. godine u mali Atif Kurtović, sin rudara – udarnika koji prvi put u životu silazi u rudarsku jamu, kojeg je Tito odabrao kao lik koji će krasiti najvrijedniju banknotu Jugoslavije – novčanicu od 1.000 dinara!

Reditelj Đurić okupio je impresivnu regionalnu glumačku postavu koju sačinjavaju: Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Nikola Kojo, Milutin Mima Karadžić, Slaven Knezović, Željko Pervan, Vlado Kerošević, Goran Kostić, Vanesa Glođo, Edhem Husić, Mona Muratović, Armin Omerović...

PORED MENE je treći igrani film srbijanskog reditelja Stevana Filipovića, autora filmova  ŠEJTANOV RATNIK i ŠIŠANJE. Za razliku od njegovog prvog filma koji je neka vrsta fikcije, i drugog koji je zapravo politička drama, film PORED MENE je životna drama, priča o gimnazijskoj profesorici koja nakon jednog napada kojeg su izvršili njeni učenici, odluči da ih kazni tako što će ih zaključati u učionicu dok ne priznaju krivicu. U nemogućnosti da napuste školsku zgradu, učenici počinju da komuniciraju. Tokom jedne noći, saznaće više nego što su ikada očekivali. Ta noć će zauvijek promijeniti njihove živote, stavove i razmišljanja. U filmu igra brojna glumačka ekipa predvođena Hristinom Popović, Mirjanom Karanović, Draganom Mićanovićem, Nikolom Glišićem i niz izuzetno talentovanih mladih glumaca…

Program Pretpremijere predstavit će festivalskoj publici i film DO BALČAKA makedonskog reditelja Stoleta Popova. Višestruko nagrađivani reditelj, profesor na skopskom Fakultetu dramskih umjetnosti i šef studija filmske režije, autor filmova GIPSY MAGIC, TATTOO, HAPPY NEW '49, THE RED HORSE, Stole Popov predstavit će se vrlo neobičnim žanrom. DO BALČAKA je istorijska drama koja uz impresivnu scenografiju i fantastične kostime tumači period krvavog postrevolucionarnog perioda nakon 1903. godine, kroz grubu ali romantičnu priču, ljubavni četverokut.

U filmu koji je imao jednu od najvećih i najskupljih filmskih produkcija na Balkanu u posljednjih 20 godina igraju: Inti Sraj, Sasko Kočev, Martin Jordanoski, Miki Manojlović, Nikola Kojo, Toni Mihajlovski, Iskra Veterova…

Program Pretpremijere pokrenut je 2014. godine u okviru Industry odjela Sarajevo Film Festivala, sa ciljem da se vodećim distributerskim i producentskim kućama na teritoriji bivše Jugoslavije kreira festivalski program namjenjen poboljšanju plasmana domaćih filmova na regionalno tržište. Program je već u prvoj godini prikazivanja izazvao veliko interesovanje, ne samo distributera i regionalnih prikazivača, već velikog broja publike, medija i filmskih kritičara.

Ove godine u okviru programa Pretpremijere za odgovorne ljude i nezavisne prikazivače iz regiona Industry odjela Sarajevo Film Festivala pripremio je pored prezentacije svih relevantnih filmova iz regiona, koji u distribuciju stižu u nadolazećoj sezoni jesen - zima 2015. Godine, i radionicu koja će sa predavanjima najeminentnijih ljudi iz kino prikazivačke djelatnosti Evrope doprinijeti daljem poboljšanju poslovanja kino prikazivačkih lanaca i nezavisnih prikazivača iz našeg okruženja.

Tokom 20. Sarajevo Film Festivala u segmentu Pretpremijere trailers  predstavljeno je 18 filmskih naslova iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, a svečane Pretpremijere imala su tri vrlo zapažena filmska naslova iz regiona koji su u narednom periodu krenuli u široku kino distribuciju u regionu i to SPOMENIK MAJKLU DŽEKSONU Darka Lungulova, VARVARI Ivana Ikića, te BROJ 55 Kristijana Milića.

Program Pretpremijere 21. Sarajevo Film Festivala biće održan 16., 17. i 18. avgusta sa projekcijama filmova u Narodnom pozorištu Sarajevo, a publika će imati priliku susresti se sa ekipama filmova.

 

Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone
Završeno prvo izdanje Slano Film Days