Navigacija

Objave

Domaćin ceremonije otvaranja 20. Sarajevo Film Festivala biće Adnan Hasković

Već tradicionalno, SFF s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta upravo filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga.

I ove godine ulogu domaćina na ceremoniji otvaranja Sarajevo Film Festival dodijelio je  jednom od mladih perspektivnih filmskih umjetnika. U petak 15. avgusta početak devetodnevne smotre filma u našem gradu najavit će glumac Adnan Hasković.

Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, već nekoliko godina s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta upravo filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi i Borisu Leru. 

Adnan Hasković rođen je 1984. godine u Sarajevu, gdje je 2007. godine diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti kao najbolji student generacije. Prve velike uloge ostvaruje još kao student. Naime, u predstavama „Legenda o Ali-paši“ i „Prvi put s ocem na izbore“ igra glavne uloge na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo a s njima stižu i prve glumačke nagrade za najboljeg mladog glumca na pozorišnim festivalima u Zenici i Brčkom. 

Paralelno sa uspješnom pozorišnom karijerom, Hasković gradi i filmsku karijeru. Ostvario je uloge u filmovima REZOLUCIJA 819 Giacoma Batiatta, SEVDAH ZA KARIMA Jasmina Durakovića, BODY COMPLETE Lukasa Sturma za koju je i nagrađen na American International Film Festivalu u Los Angelesu. Ove uloge preporuka su mu za zapaženu internacionalnu karijeru koja započinje sjajnom ulogom Gojka u filmu TWICE BORN Sergia Castellitta gdje glumi uz oskarovku Penelope Cruz i Emila Hirscha. Za ovu ulogu bio je nominovan za nagradu „Goya“ za najbolju sporednu mušku ulogu. Odmah nakon snimanja ovog filma, dobija ulogu u južnokorejsko-američkom hitu SNOWPIERCER gdje platno dijeli sa još nekoliko svjetskih glumačkih zvijezda poput Chrisa Ewansa, Johna Hurta, Tilde Swinton, Eda Harrisa, Octavie Spencer...

Nedavno je završio snimanje još jednog filma u italijanskoj produkciji NON CHIEDERE PERCHE reditelja Enza Monteleonea dok se u filmu REKET, u kojem igra glavnu ulogu, pojavljuje i kao jedan od producenata. 

Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone
Završeno prvo izdanje Slano Film Days