Navigacija

Objave

Konkurs Talents Sarajevo 2017.

Konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza u programu Talents Sarajevo, u okviru 23. Sarajevo Film Festivala, je otvoren.

Rok za prijave je 9. maj 2017.

Talents Sarajevo 2017, koji će se održati između 12. i 17. augusta, okupit će mlade glumce, reditelje, scenariste, producente, montažere, direktore fotografije i filmske kritičare iz Jugoistočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Makedonije, Malte, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske) i Južnog Kavkaza (Armenije, Azerbejdžana i Gruzije). Ove godine, po prvi put, ohrabrujemo montažere da prijave svoje učešće na programu.

Osnovan u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, u proteklih deset godina Talents Sarajevo se isprofilirao u regionalni centar za upoznavanje i trening nadolazećih filmskih profesionalaca. Jedanaesto izdanje nudi bogat Summit program, koji se sastoji od master-časova, moderiranih razgovora i interaktivnih panel-diskusija, upotpunjen laboratorijima za razvoj projekata PACK&PITCH i SCRIPT STATION, te studio programima i radionicama, namijenjenim pojedinačnim profesijama, kao što su ACTING STUDIO, CAMERA STUDIO, FILM STAGE STUDIO and TALENT PRESS.


KRUPNI PLAN
Suočavanje sa realnošću

Lice na ekranu može biti jasno osvijetljeno i izoštreno. Također može biti snimljeno tako da su mu ivice zamućene, te se čini kao da se stapa sa pozadinom.  Kao da i samo lice postaje dio onoga što ga okružuje. Krupni kadrovi na filmu imaju nevjerovatnu moć da gledaoca navedu da zaboravi na prostor i vrijeme. Njihova afektinvna snaga može nas navesti da se suočimo sa granicama onoga što nam je poznato i blisko istovremeno nas tjerajući da izoštrimo vlastita čula.

Lice i krupni plan će biti dva izvora inspiracije regionalnih filmskih radnika koji će se okupiti u Sarajevu kako bi učestvovali u jedanaestom izdanju Talents Sarajevo programa. Cilj nije samo da se ohrabri premišljanje vizuelnog izraza na filmu, već i bliže preispitivanje realnosti filmske profesije. Bez obzira da li će biti riječi o izboru karijere, realističnim strategijama za finansiranje filma ili o specifičnim detaljima određene filmske priče, regionalni filmski stručnjaci će se ovoga ljeta u programu Talents Sarajevo fokusirati na niz tema koje su na ovaj ili onaj način povezane sa konceptima “krupnog plana” i “lica”.

Više informacija i aplikacijski formular možete pronaći ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu
Svjetski priznati filmski profesionalci i umjetnici gosti programa Talents Sarajevo
Odabrani učesnici 13. izdanja programa Talents Sarajevo
Konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2019.
61 učesnik programa Talents Sarajevo 2018.