Navigacija

Human Rights Day

Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske, ove će se godine održati 11. izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 25. Sarajevo Film Festivala. U okviru programa, u ponedjeljak, 19.08.2019. u Multiplexu Cinema City bit će održana projekcija filma SVE MORA PASTI u režiji Rehada Desaija, koja će poslužiti kao osnova za panel-diskusiju nakon projekcije filma. Panel-diskusija će staviti fokus na temu ''Na mladima svijet ostaje? Mit koji to ne želi biti’’. Moderator panela je Robert Zuber, novinar i reditelj.

Sarajevo Film Festival kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, te ovim posebnim događajem, obilježavanjem Dana ljudskih prava, Sarajevo Film Festival nastoji dodatno skrenuti pažnju na važnost filma kao značajnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. 

Filmovi i teme, koje se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava, pružaju šansu učesnicima panel diskusija, gledaocima i medijima da diskutuju o akutnim problemima pojedinca ili zajednice u današnjem svijetu.


Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će dodijeljena i Nagrada za ljudska prava. Ova nagrada dodjeljuje se za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film, koji obrađuje tematiku ljudskih prava.