Navigacija

Objave

Sarajevo u najužem izboru za nagrade Global Production

Nagrade je ove godine ustanovio Screen International s ciljem odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta

Grad Sarajevo je u najužem izboru za nagrade Global Production koje je ove godine ustanovio Screen International, jedan od vodećih svjetskih filmskih časopisa, s ciljem odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta.

Nagradama se ističu najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti. Dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, snimajuće lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji. 

Objavljena je najuža lista nominovanih za nagrade, a Sarajevo UNESCO grad filma je u konkurenciji u kategoriji “Grad filma”. Uz Sarajevo, u toj kategoriji u izboru su još tri grada: Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).

Nagrade Global Production će biti dodijeljene 22. maja na ceremoniji za vrijeme ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu. 

„Sama činjenica da smo ušli u uži izbor za tako prestižnu nagradu potvrđuje napore, ali i rezultate Grada Sarajeva u ovoj oblasti“, poručila je gradonačelnica Benjamina Karić.

“Otkako je Grad Sarajevo od 2019. godine nositelj UNESCO titule kreativnog grada filma, količina filmske i TV produkcije u Sarajevu se povećala za 400 posto, a broj gledalaca u kinima se povećao za 100 posto. To su rezultati koje je prepoznao Screen International, uvrstivši Sarajevo na užu listu nominovanih za inaguralne nagrade Global Production”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović. 

Nositelj aplikacije za nagrade Global Production ispred Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a.  

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program