Navigacija

Objave

Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team - Sarajevo Film Festival u očima mladih

Posebna projektna aktivnost pod nazivom In Youth Eyes: WESTERN BALKANS YOUTH TEAM okupit će mlade sa Zapadnog Balkana kako bi prisustvovali Sarajevo Film Festivalu i ispričali priču o interkulturalnom dijalogu, saradnji mladih, raznolikosti i izgradnji mira

ZAPADNI BALKAN – Nakon prošlogodišnjeg uspješnog partnerstva, Sarajevo Film Festival (SFF) i Regionalni ured za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office - RYCO) u saradnji sa Forum Civil Peace Service – forumZFD i USAID-ovim projektom PRO-Budućnost, organiziraju posebnu projektnu aktivnost pod nazivom In Youth Eyes: WESTERN BALKANS YOUTH TEAM koji će okupiti mlade sa Zapadnog Balkana kako bi prisustvovali Sarajevo Film Festivalu, te „svojim očima“, odnosno kroz svoje iskustvo ispričali priču o interkulturalnom dijalogu, saradnji mladih, raznolikosti i izgradnji mira.

Sarajevo Film Festival pruža priliku mladima sa Zapadnog Balkana da posjete Sarajevo, upoznaju svoje vršnjake, istražuju, posmatraju i uče o našim zajednicama i drugima kroz filmove, diskusije, ali i šetnjom kroz ulice grada Sarajeva u njegovim najboljim trenucima. 

Western Balkans Youth Team će prisustvovati projekcijama filmova u sklopu SFF-ovog Dealing with the Past kutka, učestvovati u panel diskusijama s filmskim producentima i kreirati sadržaje za društvene mreže kako bi predstavili svoje iskustvo i viđenje istorije, priča, aktivizma mladih, Sarajeva, filmskog festivala, dijaloga i umrežavanja.

Zajednički projekat je sinergija važnih i cijenjenih partnera u Bosni i Hercegovini koji ima za cilj kreirati prilike za mlade sa Zapadnog Balkana kako bi bili mobilni, kreativni i uključeni s obzirom da su oni pokretači kako za bolju regiju, tako i za interkulturalnu zajednicu.


Western Balkans Youth Team će okupiti 30 mladih učesnika koji trebaju ispunjavati sljedeće kriterije: 

Rezidenti su Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije ili Srbije (zajedno nazvane ugovorne strane); 

Starosne dobi od 18 do 30 godina;

Motivirani da budu dio cijelog projekta doprinoseći timskom radu, te da pišu priče za DwP stranicu i kreiraju sadržaj za platforme društvenih mreža;

Inspirisani za učešće u skladu s dogovorenim programom Sarajevo Film Festivala i da napišu članak o svom iskustvu nakon što se vrate u svoje lokalne zajednice;

U mogućnosti su da prisustvuju “Dealing with the Past” programu od 14. do 19. augusta 2020.;

Nisu ranije putovali ili  su imali manje prilika za putovanja izvan svojih gradova/ugovornih strana.

Zainteresirani kandidati se trebaju prijaviti do 10. jula 2020.


S obzirom na okolnosti prouzrokovane COVID-19 pandemijom, važno je napomenuti da će sve aktivnosti provoditi u skladu s predloženim nacionalnim mjerama predostrožnosti i da će se održati u pripremljenim i osiguranim prostorima, kao i uz osoblje koje će biti usmjereno ka osiguravanju visokih mjera sigurnosti i zaštite zdravlja učesnika. Više o SFF-ovoj politici o COVID-19 pročitajte ovdje.

S obzirom da pravila u vezi s pandemijom nisu ista širom regije i da se situacija pogoršava, organizatori zadržavaju pravo da izmijene program, aktivnosti i broj učesnika u skladu sa situacijom na terenu i tokom festivala. Neki učesnici možda ipak neće prisustvovati fizički, pa će organizatori pokušati da ih uključe u online aktivnosti. Organizatori će pokriti putno i zdravstveno osiguranje za učesnike.

Sarajevo Film Festival (SFF) je vodeći filmski festival u regiji, prepoznat kako od filmskih profesionalaca tako i od šire publike. To je međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju jugoistočne Evrope koji stavlja u centar međunarodne pažnje filmove, talente kao i buduće projekte iz regije. Obala Art Centar je pokrenula Sarajevo Film Festival (SFF) tokom rata u Bosni i Hercegovini, tačnije 1995. godine, s namjerom da pomogne u ponovnoj izgradnji građanskog društva, te očuva kozmopolitanski duh grada. Ovogodišnji Sarajevo Film Festival će se održavati od  14. do 21. augusta 2020. godine u Sarajevu.

Za više informacija o SFF-ovom Dealing with the Past programu, kliknite ovdje.

Prijaviti se možete putem ovog linka.


* RYCO tim će izabrati osamnaest (18) učesnika iz svih šest (6) ugovornih strana sa Zapadnog Balkana, tri (3) učesnika iz svake ugovorne strane. Ostali učesnici s područja Bosne i Hercegovine za WB Young Team će biti odabrani od strane partnera Forum Civil Peace Service – forum ZFD i PRO-Budućnosti. 

* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa UNSCR 1244 i ICJ mišljenja o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

 
Počasno Srce Sarajeva i program “Tribute to” posvećen Michelu Francu
Golden Card paketi po 26 posto nižoj cijeni za 26. Sarajevo Film Festival!
Otvorene prijave za volontere 26. Sarajevo Film Festivala
Poster 26. Sarajevo Film Festivala
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team - Sarajevo Film Festival u očima mladih