Navigacija

Objave

Posvećeno: Atom Egoyan

Sarajevo Film Festival ima čast da u programu Posvećeno predstavi ostvarenja reditelja Atoma Egoyana, kojem će u srijedu, u 15.00 u kinu Meeting Point biti uručeno i Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Tom prilikom bit će prikazan i film EGZOTIKA (1994) reditelja Atoma Egoyana.

Eric i Christina rade u noćnom klubu poznatom kao Exotica. Dijele zajedničku složenu prošlost od prije mnogo godina. Francis, danju poreski inspektor, a noću gost u klubu Exotica, nada se da će u klubu ispuniti prazninu koju je u njegovom životu ostavila odsutna porodica. Zoe, trudna vlasnica i poslovođa Exotice, upravlja klubom kao što upravlja svojim životom – naređivački i bezosjećajno. Thomas, vlasnik prodavnice za kućne ljubimce, opčinjen je egzotičnim životinjama i egzotičnim ljudima.

Atom Egoyan rođen je u Kairu u Egiptu. Njegovi roditelji, Armenci, preselili su se u kanadsku pokrajinu British Columbia kada je on imao tri godine. Nakon završene srednje škole, preselio se u Toronto radi studija. Iako je studirao diplomatiju, Egoyan je snimio jedan kratki film još kao brucoš, zahvaljujući financijskoj podršci odbora kompanije Hart House Film. Nakon ovoh iskustva zainteresovao se za film te je tokom ostatka studija nastavio da snima filmove, uključujuci OPEN HOUSE (1982.), koji je bio finansiran od strane Vijeća umjetnosti pokrajine Ontario. akon što je diplomirao 1982. godine u području međunarodnih odnosa, Egoyanov proboj na scenu je uslijedio kada je Kanadska emiterska korporacija odlučila da emitujeOPEN HOUSE, obeubjeđujući mladom reditelju na ovaj način pažnju i priznanje na državnom nivou. Njegov prvi dugometražni igrani film NEXT TO KIN, za koji je napisao scenario, uradio montažu, producirao ga te režirao, finansiran je od strane Vijeća umjetnosti Ontarija kao i Kanadskog vijeća. Međutim, međunarodno priznanje privukao je tek 1989. godine, kada je njegov film SPEAKING PARTS prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu. Pet godina kasnije vraća se u Cannes sa filmom EXOTICA, u kojem glavnu ulogu tumači Bruce Greenwood, koji je osvojio Međunarodnu nagradu kritike. jegov sljedeći dugometražni igrani film,, THE SWEET HEREAFTER, u kojem glavnu ulogu tumači Ian Holm, prikazan je u kinima širom svijeta te je postao njegov najveći uspjeh na kino blagajnama kao i kod kritičara. Film je 1997. osvojio Specijalnu nagradu žirija u Cannesu, te je Egoyanu osigurao i nominacije za nagradu Oscar u kategorijama za najboljeg reditelja i za najbolji scenarij. Njegov sljedeći film, FELICIA'S JOURNEY, osvojio je nominaciju za Zlatnu palmu u Cannesu 1999. Njegov uspješni filmski uradak ARARAT osvojioje nekoliko nagrada, uključujući Nagradu Udruženja kanadskih pisaca. Egoyan je odlikovan kao Časnik Kanadskog reda 1999. godine.

Film EGZOTIKA (1994), reditelja Atoma Egoyana, biće prikazan u kinu Meeting Point u 15:00.

Program "Tribute to" 29. Sarajevo Film Festivala posvećen Jessici Hausner
Retrospektiva filmova Sergeja Loznitse na 28. Sarajevo Film Festivalu
Bono Vox i Wim Wenders na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala
Premijerno prikazivanje restaurirane verzije filma HOTEL OD MILION DOLARA
Počasno Srce Sarajeva i program Posvećeno 25. Sarajevo Film Festivala Pawelu Pawlikowskom