Navigacija

Objave

“Dobar dan za posao” na Busan Film Festivalu

Film DOBAR DAN ZA POSAO (A GOOD DAY'S WORK) u režiji Martina Turka i produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva, uvršten je u službenu selekciju BUSAN International Film Festivala u Južnoj Koreji, čije će 23. izdanje biti održano od 4. do 13. oktobra.

Film DOBAR DAN ZA POSAO (A GOOD DAY'S WORK) u režiji Martina Turka i produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva, uvršten je u službenu selekciju BUSAN International Film Festivala u Južnoj Koreji, čije će 23. izdanje biti održano od 4. do 13. oktobra. Nakon što je na 24. Sarajevo Film Festivalu prikazan u programu Pretpremijere, Turkov film će na BUSAN Festivalu zabilježiti međunarodnu premijeru.

Godine 2016. Sarajevo Film Festival i Turska radio televizija (TRT) su pokrenuli produkcijsku shemu za cjelovečernji film, nazvanu Sarajevo City of Film for Global Screen (Sarajevo grad filma za Global Screen), u okviru koje je produciran i Turkov film.

Film DOBAR DAN ZA POSAO je jedan od deset filmova u konkurenciji za Flash Forward Audience Award Festivala u Busanu. To je najveći azijski filmski festival s oko 300 filmova u programu, od kojih skoro polovica na ovom festivalu ima međunarodnu ili svjetsku premijeru.

DOBAR DAN ZA POSAO je društvena drama bazirana na likovima: drama prati Armina, običnog čovjeka koji nastoji pronaći svoje mjesto u društvu. Njegova priča govori o tome kako je devalvacija ljudskog integriteta jedna od najbolnijih posljedica svake krize.

Uloge u filmu tumače: Aleksandar Seksan, Adijan Kulovac, Maja Zećo, Ermin Sijamija, Senad Alihodžić, Mladen Nelević, Kemal Čebo, Slobodan Tabaković, Vanesa Glođo, Muhamed Hadžović, Aldin Omerović, Deni Mešić, Amar Selimović, Jasna Žalica, Ejla Bavčić, Mirna Kreso, Darja Badnjević i Ivana Vojinović. Direktor fotografije je proslavljeni hrvatski snimatelj i reditelj videospotova Radislav Jovanov Gonzo, a kostimografkinja i scenografkinja Emina Kujundžić.

DOBAR DAN ZA POSAO je Turkov drugi igrani film, a slovenački reditelj trenutno radi na trećem.

Podsjećamo, projekat Sarajevo grad filma pokrenut je 2007, a filmovi nastali unutar projekta imali su uspješan festivalski život. Do sada je u okviru projekta producirano više od 30 kratkih filmova i jedan dugometražni – MOSTOVI SARAJEVA, koji je svjetsku premijeru imao u službenom programu Cannes Film Festivala.

Više informacija o Busan Film Festivalu možete pronaći ovdje.

 

“Maraton kratkih filmova” u kinu Meeting Point za Dan Grada Sarajeva
Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu
Filmovi iz programa “Sarajevo grad filma” dostupni besplatno online dodatnih sedam dana
Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva
Izbor filmova iz projekta “Sarajevo grad filma” besplatno online povodom Dana Sarajeva