Navigacija

Objave

EFA Nagrada mlade publike filmu FIGHT GIRL

Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point kao predstavnici Bosne i Hercegovine, zajedno sa filmskim institucijama iz 34 zemlje i 55 gradova, sudjelovali su u izboru dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award 2019).

Pobjednički film je FIGHT GIRL (Holandija / Belgija, režija: Johan Timmers), a upravo ovom filmu najviše glasova dao je i žiri mladih iz Sarajeva. U žiriju su bili učenici sarajevskih osnovnih škola, uzrasta od 12 do 14 godina.

Tri filma koja su bila u izboru za nagradu: FIGHT GIRL (Holandija / Belgija, režija: Johan Timmers), LOS BANDO (Norveška / Švedska, režija: Christian Lo) i Najbolji ortaci / OLD BOYS (Velika Britanija / Švedska, režija: Toby MacDonald) istovremeno je gledalo 2800 mladih ljubitelja filmske umjetnosti u 55 gradova. U kinu Meeting Point sa mladim članovima sarajevskog žirija o evropskim filmovima, filmskoj umjetnosti i svojim iskustvima u radu različitih žirija razgovarali su reditelj i scenarist Ademir Kenović, glumica Amila Terzimehić i dramaturginja Asja Krsmanović.

EFA Nagrada mlade publike pruža mladim učesnicima ovog izbora mogućnost otkrivanja izuzetno kvalitetnih evropskih filmova u kinima. Za većinu njih po prvi put evropski film prestaje biti teorija, a postaje iskustvo.

Nagrada mlade publike za najbolji evropski film za mlade ove je godine dodijeljena osmi put u sklopu Evropske filmske nagrade (EFA), a Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu po treći put predstavljali su Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point. 

Live ceremonija proglašenja pobjedničkog filma održana je u Erfurtu u Njemačkoj, a putem live streama pratili su je i članovi sarajevskog žirija u kinu Meeting Point.

 

 

Ecoscope: besplatne projekcije dokumentaraca i razgovor na temu zaštite okoliša
CineArchive: Uskoro besplatno online dostupan i film Vlatka Filipovića “Kruh naš svagdanji daj nam danas”
Besplatno online dostupan film iz istorije bh. kinematografije: “Sarajevo 1920”
Arhivski filmovi na online platformi kina Meeting Point: Spašena memorija filmskog grada
Crtež Bianke Jogunčić iz Sarajeva putuje na BIKY festival u Busanu u Južnoj Koreji, hvala svima koji su crtali!