Navigacija

Objave

27. Sarajevo Film Festival otvoren s dva filma

Otvoren je 27. Sarajevo Film Festival, i to svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, DESET U POLA Danisa Tanovića i omnibusom PISMA S KRAJEVA SVIJETA sarajevske klase Bele Tarra.

Oba filma su netom završena i autori su učinili sve da bi bili ekskluzivno prikazani pred festivalskom publikom.
 
Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene. Film je na otvaranju Festivala prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje je prikazan u nekoliko sala i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice). Svjetskom premijerom ovog filma počele su i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.
 
Omnibus PISMA S KRAJEVA SVIJETA svjetsku premijeru je imao u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije. Omnibus je međunarodna hronika prvih dana zaključavanja uslijed Covid-19 u 14 privatnih kućnih filmova. Djelo je filmskog kolektiva Bistrik7, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Béle Tarra u Sarajevu. Reditelji su Ghazi Alqudcy, Graeme Cole, Gonzalo Escobar Mora, Grant Gulczynski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bianca Lucas, Stefan Malešević, Patrick Marshall, Aleksandra Niemczyk, Pilar Palomero, Emma Rozanski i Gustavo Vega.
Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji