Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – kratki film

Žiri Takmičarskog programa za kratki film 21. Sarajevo Film Festivala sačinjavaju:

MARION DÖRING
direktorica Evropske filmske akademije (Njemačka)

Marion Döring je u periodu od 1972. do 1975. studirala francuski i portugalski jezik na Univerzitetu u Meinzu, a od 1976. do 1979. je stažirala, a zatim i radila kao urednica u dnevnim novinama Fuldaer Zeitung i Hessisch/Niedersächsische Allgemeine. Između 1980. i 1985. Döring je radila kao samostalna novinarka u Berlinu, a od 1985. do 1888. kao ataše za štampu organizatora proslave 750 godina od osnivanja Berlina, i projekta Berlin - evropska prijestolnica kulture 1988. Sa Evropskom filmskom akademijom je povezana od njenog osnivanja 1988., prvo kao predstavnica za štampu Evropskih filmskih nagrada, zatim kao menadžerica projekata i publikacija Akademije, te od 1996. kao direktorica. Od 2004. godine radi i kao producent projekta dodjele Evropskih filmskih nagrada, od 2006. i kao izvršna direktorica kompanije EFA Produkcije gGmbH koja zajedno sa Evropskom filmskom akademijom producira projekt dodjele nagrada, a od 2012. istovremeno sa ostalim navedenim projektima radi i kao producentica projekta dodjele Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.


UNA GUNJAK
rediteljka i montažerka (Velika Britanija)

Una Gunjak je rođena i odrasla u Sarajevu. Studirala je u Italiji a zatim u Velikoj Britaniji gdje je magistrirala filmsku montažu na National Film i TV School (Nacionalnoj školi za film i televiziju), nakon čega je radila primarno kao montažer drama i dokumentaraca, s vremena na vrijeme režirajuci reklame. Njen kratki film KOKOŠKA je pored prošlogodisnjeg Srca Sarajeva, osvojio Nagradu Evropske Filmske Akademije za najbolji kratki film, nakon što je premijerno prikazan u okviru programa Sedmica Kritike Cannes Film Festivala 2014, te na brojnim svjetskim festivalima uključujući Sundance Film Festival te New Films New Directors, u New Yorku. Trenutno razvija svoj prvi dugometražni film pri Cannes Cinefondation Rezidenciji.


ALICE KHAROUBI
direktorica Programa kratkometražnog filma Filmskog festivala u Cannesu (Francuska)

Alice Kharoubi je počela saradnju sa organizatorima Filmskog festivala u Cannesu po završetku studija komunikacija u Francuskoj i SAD-u. Inicijalno je radila za festivalski filmski market Marché du Film, a sada je direktorica Programa krakometražnog filma Court Métrage. Istovremeno radi kao selektor programa za kratki film Filmskog festival u Abu Dhabiju i Festivala Tous Ecrans u Ženevi, Švajcarska. Kharoubi je članica selektorskih komiteta i bila je članica žirija više filmskih festivala širom svijeta.


Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 27. Sarajevo Film Festivala
Dodjela nagrada večeras u Narodnom pozorištu