Navigacija

Objave

Saradnja sa programom Filmskog festivala u Cannesu – Cinéfondation

Tokom narednog izdanja festivala, četiri nagrađena filma iz selekcije Cinéfondation 2014 će biti prikazana u okviru sarajevskog programa Kratki film.

Ovaj događaj obilježava prvu godinu saradnje sa priznatim programom Filmskog festivala u Cannesu, posvećenog mladim i talentovanim filmskim autorima koji dolaze iz filmskih akademija širom svijeta. Sarajevska publika će imati ekskluzivnu priliku da iz prve ruke pogledaju selekciju kratkih i srednje dugih filmova od nekih od najobećavajućih talenata na počecima njihovih profesionalnih karijera.

Direktor Cinéfondationa Georges Goldenstern će lično najaviti filmove-pobjednike, i, zajedno sa dobitnicom prve nagrade Cinéfondationa, Annie Silverstein, učestvovat će u razgovoru sa publikom, te će podijeliti iskustva sa učesnicima Talents Sarajevo.
 
Za ovu priliku, Georges Goldenstern je izjavio: "Cinéfondation podržava talente u nastajanju i priznaje njihov rad kroz selekciju kratkih filmoa i l’Atelier program u Cannesu, te kroz četvoromjesečni program "Résidence" u Parizu. Predstavljanje ovih kratkih filmova nagrađenih od strane žirija čiji je predsjednik Abbas Kiarostami će tako dati režiserima novu vidljivost na Sarajevo Film Festivalu."

Stvorena 1998. i posvećena potrazi za novim talentima, selekcija Cinéfondation je dio Zvanične selekcije Filmskog festivala u Cannesu, gdje su odabrani filmovi predstavljeni Cinéfondationu i žiriju programa kratkog filma, koji dodijeljuje nagradu za najbolja tri filma na službenoj ceremoniji.

Svake godine više od 1600 studentskih filmova stigne u Cinéfondation, što je svjedočanstvo raznolikosti i dinamizma mlade međunarodne kinematografske kreacije. Od 1998., odabrano je više od 250 filmova iz 90 filmskih škola širom svijeta.

Masterclass program
Otvoren 28. Sarajevo Film Festival
Filmske projekcije 28. Sarajevo Film Festivala na dvije lokacije u Novom Sarajevu
Gledaj filmove 28. Sarajevo Film Festivala i online
Sutra počinje 28. Sarajevo Film Festival