Navigacija

Objave

Rubenu Östlundu Počasno Srce Sarajeva, TROUGAO TUGE otvara 28. Sarajevo Film Festival

Počasno Srce Sarajeva Östlundu će biti uručeno 12. augusta na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, prije projekcije filma TROUGAO TUGE.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, švedskom reditelju Rubenu Östlundu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala. Njegov najnoviji film TROUGAO TUGE, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, otvorit će 28. Sarajevo Film Festival. 

Počasno Srce Sarajeva Östlundu će biti uručeno 12. augusta na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, prije projekcije filma TROUGAO TUGE.

TROUGAO TUGE, za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od saradnika na produkciji ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Saradnici na produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Östlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

TROUGAO TUGE je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije. 

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Ruben Östlund je rođen je 1974. u Švedskoj. Njegov prvi igrani film, MONGOLOID S GITAROM, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Počevši s njegovim drugim igranim filmom, NESVJESNO, koji je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard, svi Östlundovi filmovi prikazani su u Cannesu. Zlatnog medvjeda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom INCIDENT KOD BANKE. Östlundov treći igrani film, IGRA, premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight Filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Evropskog parlamenta LUX te najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize. Njegov četvrti igrani film, TURIST, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar®. Östlundov peti igrani film, KVADRAT, osvojio je Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu i nominovan je za nagradu Oscar® za najbolji film na stranom jeziku.

Film TROUGAO TUGE će na Sarajevo Film Festivalu biti prikazan u sklopu Open Air programa.

IMPERATIVE ENTERTAINMENT predstavlja film u saradnji sa FILM I VÄST, BBC FILM i produkcijom 30WEST a PLATTFORM PRODUKTION u koprodukciji sa ESSENTIAL FILMS, KOPRODUKCIJSKIM UREDOM, SVERIGES TELEVISION, ZDF/ARTE, ARTE FRANCE CINÉMA, TRT SINEMA, uz podršku SVENSKA FILMINSTITUTET, EURIMAGES - VIJEĆE EVROPE, MEDIENBOARD BERLIN-BRANDENBURG, DANSKI FILMSKI INSTITUT, MOIN - FILMSKI FOND HAMBURG SCHLESWIG-HOLSTEIN i BFI uz učešće NORDISK FILMA, u asocijaciji sa HERETIC, BORD CADRE FILMS, SOVEREIGN FILMS, PIANO.

 

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

 
Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji