Navigacija

Objave

Open Air program nastavljamo filmom DHEEPAN

Drugog festivalskog dana program Open Air donosi nam film francuskog reditelja Jacques Audiarda, DEEPHAN, ovogodišnjeg dobitnika Zlatne palme za najbolji film festivala u Cannesu.

DHEEPAN je tamilski borac za slobodu, tigar. Građanski rat u Šri Lanci primiče se kraju i poraz je blizu. Dheepan odlučuje da bježi, vodeći sa sobom dvije nepoznate osobe – jednu ženu i jednu djevojčicu – u nadi da će lakše dobiti azil u Evropi. Nakon dolaska u Pariz, „porodica“ se seli iz jednog privremenog doma u drugi dok Dheepan ne nađe posao kao domar jednog zapuštenog stambenog bloka u predgrađu. On radi da bi izgradio novi život i pravi dom za svoju „ženu“ i „kćerku“, ali svakodnevno nasilje sa kojim se suočava brzo ga primorava da ponovo oživi svoje ratničke instinkte kako bi zaštitio osobe za koje se nada da će postati njegova prava porodica.

Jacques Audiard je rođen u Parizu 1952. godine. Osamdesetih je napisao scenarije za nekoliko uspješnih filmova kao što su MORTELLE RANDONNEE, SAXO, FREQUENCE MEURTRE i GROSSE FATIGUE. Većinu ovih filmova režirali su ugledni reditelji poput Claudea Millera i Michela Blanca. Zahvaljujući uspjehu ovih filmova mogao je da snimi svoj prvi film GLEDAJ KAKO LJUDI PADAJU 1994. godine, mračni film ceste u kojem glume dva najvažnija francuska glumca: Mathieu Kassovitz i Jean Louis Trintignant. Film je osvojio tri Cezara Francuske akademije za najbolju montažu, najboljeg novog režisera i najboljeg novog glumca. Njegov drugi film DISKRETNI HEROJ prikazan je na Kanskom filmskom festivalu 1996. godine, gdje je osvojio nagradu za najbolji scenarij. Treći film NA MOJIM USNAMA snimio je 2001. godine, a film je osvojio tri Cezara (za najbolju glumicu, zvuk i scenarij). Audiard je postao novi majstor francuskog trilera i nasljednik velikih francuskih režisera kao što su Jean-Pierre Melville i Henri Georges-Clouzot.

Projekcija filma DEEPHAN počinje u Ljetnom kinu HT Eronet u 20:30. Nakon projekcije filma, glumac Jesuthasan Antonythasan i glumica Kalieaswari Srinivasan pozdraviće publiku.

Film BILO JEDNOM ... U HOLLYWOODU zatvorio jubilarni 25. Sarajevo Film Festival
Film LIJEPO DOBA prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen
TO MORA BITI RAJ Elie Suleimana prikazan u programu Open Air
Film ŠAVOVI prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen
PARAZIT prikazan u programu Open Air