Navigacija

Objave

Svjetska premijera filma ČVOR

Takmičarski program – Igrani film donio je prvu svjetsku premijeru ove godine. Riječ je o filmu ČVOR, turskog reditelja Tunça Davuta, koji je prikazan u Narodnom pozorištu.

Kao sezonski radnici u šumarstvu, braća Kemal i Cemal su suočeni sa neizvjesnom budućnošću i životom u kući koju su naslijedili od oca smještenoj na obodu jednog sela na zapadu Turske uz obalu Crnoga mora. Sa namjerom da započne novi život, čestita žena Nalân jednoga dana dolazi da živi sa Kemalom i ubrzo se počinje ponašati kao u vlastitoj kući. Iako njeno prisustvo tješi Cemala, koji je potresen nedavnom smrću svoje majke, ono istovremeno produbljuje postojeći jaz između dva brata. Neodlučna da li da ode ili ostane, Nalân postaje sve sklonija Cemalovoj suosjećajnoj prirodi. Zatečeni u toj nerazmrsivo zapletenoj situaciji, troje protagonista sve dublje tonu u vlastiti očaj. U nadi da će se uspjeti pomiriti nakon što ih Nalân napusti, braća nastavljaju živjeti kao dva stranca koja dijele istu kuću.

Tunç Davut je studirao film i televiziju u Eskišeheru i Istanbulu. Njegov prvi kratki film VILJUŠKA zasnovan je na priči Bilge Karasu. Njegova karijera na filmu i u medijskoj industriji uključuje rad na više TV filmova, TV serija i reklama iznimnog kvaliteta. Njegov prvi dugometražni igrani film ČVOR je produciran uz podršku produkcijskog fonda turskog Ministarstva kulture.

Film ČVOR prikazan je u Narodnom pozorištu u 20:00 sati.

Nagrade 25. Sarajevo Film Festivala
Film PRIČA O TRI SESTRE zatvorio ovogodišnji Takmičarski program – igrani film
Film MAČKA U ZIDU prikazan večeras u Narodnom pozorištu
Svjetska premijera filma HEIDI
Međunarodna premijera filma MO