Navigacija

Objave

Uručeno Počasno Srce Sarajeva Michelu Francu

Michelu Francu, meksičkom reditelju, scenaristi i producentu, večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu.

Franco nije bio na prošlogodišnjem Festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, a Počasno Srce Sarajeva mu je uručeno večeras (utorak, 17. august) u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije njegovog filma NOVI POREDAK u 20.30 sati. Film je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Air.
 
Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu.
 
NOVI POREDAK je neodoljiva, napeta, distopična drama u kojoj se luksuzno vjenčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune koja završava državnim udarom. Kroz oči simpatične mlade nevjeste i sluga koje rade za i protiv njene bogate porodice, NOVI POREDAK, bez daha, prati slom jednog i uspon drugog, mnogo strašnijeg režima.
 
Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film DANIEL I ANA, koji je premijeru imao u sekciji Directors' Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.
 
Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film. Njegov film LAS HIJAS DE ABRIL (AVRILINA KĆERKA), prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala, osvojio je nagradu žirija sekcije „Un Certain Regard“ na Filmskom festivalu u Cannesu.
 
27. Sarajevo Film Festival se održava od 13. do 20. augusta 2021.
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji
Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Open Air program, danas počinje online prodaja ulaznica
Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival