Navigacija

BH film

Udruženje filmskih radnika BiH  u sklopu Sarajevo Film Festivala organizira program Bosanskohercegovački Film Festival. U ovom programu Festival prikazuje gotovo svu godišnju filmsku produkciju u BiH, ali i filmove naših autora koji žive i rade u inostranstvu.

Ovaj festival iniciran je 2003. godine i prikazao je 6 filmova (3 dugometražna i 3 kratka igrana filma). 

Festival kao važan dio svoga programa, već treći put, organizira i takmičarski segment za studentske filmove, a ove godine za tri nagrade takmiče se filmovi sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevo, Sarajevo Film Academy, Akademija umjetnosti u Banja Luci te Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine.

Ovaj festival  je zahvaljujući prisustvu gostiju iz inozemstva i filmskih profesionalaca savršena platforma za promociju bh. Filma, a ujedno i jedino mjesto koje okuplja mlade filmske autore iz cijele BiH, te omogućava im upoznavanje i pronalazak budućih suradnika na njihovim projektima.

U proteklim godinama cilj Festivala ostao je nepromijenjen, a  to je – promocija bh. filmskih autora, reditelja, scenarista, glumaca, te ostalih filmskih profesionalaca, kao i to da služi kao podstrek za domaću produkciju i distributere domaćeg filma.