Navigacija

Objave

CineSchool – digitalna platforma za filmsku nastavu

Kako bi kreativno nadopunili nastavni plan i program osnovnih škola iz oblasti filmske umjetnosti, Obala Art Centar je pokrenula projekt CineSchool na http://www.cineschool.net/

Kako bi kreativno nadopunili nastavni plan i program osnovnih škola iz oblasti filmske umjetnosti, Obala Art Centar je pokrenula projekt CineSchool koji je sada dostupan svim zainteresiranim školama i učenicima u Bosni i Hercegovini u vidu digitalne platforme.

Nastavnim planom i programom osnovnih škola Kantona Sarajevo, predviđeno je tek nekoliko časova u okviru predmeta BHS jezika i književnosti u kojima se spominje film. Upravo iz tog razloga je kreiran program CineSchool, koji je sada uslijed pandemije COVID-19 digitaliziran i potpuno prilagođen učenicima i nastavnicima osmih i devetih razreda osnovnih škola. Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a realizira se uz preporuku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 

Film u nastavnom procesu ima izuzetnu važnost i kao nastavno područje (u okviru medijske kulture) i kao nastavno sredstvo – naglašeno je u nastavnom planu za osnovne škole. 

Uslijed pandemije i novih okolnosti održavanja nastave i online edukacije, Obala Art Centar kreairala je platformu CineSchool kao pomoć učenicima i nastavnicima u cilju lakše realizacije nastave iz oblasti filma, s nadom da će mladi proširiti svoje zanimanje za film i izvan okvira nastavnog plana i programa. Iako prvenstveno namijenjena učenicima osmih i devetih razreda osnovnih škola, platforma CineSchool je otvorena za korištenje svim osobama koje žele naučiti osnovne pojmove iz oblasti filma. 

Na platformi CineSchool – http://www.cineschool.net/ – dostupan je različit sadržaj: katalog preporučenih filmova, video lekcije, kvizovi, te podcast u okviru kojeg različita filmska zanimanja predstavljaju: producentica Amra Bakšić Čamo, reditelj Nermin Hamzagić, glumac Goran Bogdan, scenaristica Elma Tataragić i drugi filmski profesionalci. Sav sadržaj je besplatan za učenike i nastavnike, a filmski program kreiran je tako da zadovoljava umjetničke kriterije, otvara prostor za diskusiju o važnim društvenim temama, ali i bude primjereren dobi učenika kojima je namijenjen.

Obala Art Centar i Sarajevo Film Festival godinama aktivno rade na približavanju filma najmlađima, provodeći programe filmske pismenosti i nudeći filmove najmlađoj publici u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. U sklopu Sarajevo Film Festivala veliki broj filmova posvećen je djeci i mladima kroz Dječiji program, Teen Arena i Teen Action programe. Operacija kino, putujući projekt Obala Art Centra, tokom cijele godine donosi filmove i festivalsku atmosferu u brojne manje i veće bosanskohercegovačke gradove, i u one u kojima nema kino dvorana, te okuplja brojne posjetitelje, a posebno mjesto u okviru ovog programa zauzimaju filmovi za djecu i mlade.

Kino Meeting Point je centralno mjesto okupljanja Volim Film kluba, čiji članovi aktivno gledaju filmove na repertoaru ovog kina i razgovaraju o njima sa filmskim profesionalcima na posebno kreiranim događajima, ali i uče kako voditi kino, kreiraju filmske kvizove i druge događaje koji promovišu umjetnički film u zajednici. 

Aktivnosti su upotpunjene 2018. programom CineSchool u okviru kojeg je približno 3000 učenika osmih i devetih razreda u 16 škola Kantona Sarajevo prisustvovalo 26 oglednih časova na kojima su prikazivana 4 bosanskohercegovačka filma i analizirana s učenicima uz stručno vodstvo filmskih profesionalaca, a koji je sada u unaprijeđenom izdanju dostupan u vidu digitalne platforme.

Obala Art Centar i dalje nastavlja aktivno raditi na svojoj misiji promocije umjetničkog filma u zajednici i unaprjeđenju filmske pismenosti.

Početak realizacije projekta CineSchool u digitaliziranoj formi najavili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i voditeljica projekta CineSchool Asja Krsmanović.

Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo: “Projekat CineSchool prilagođen je vremenu u kojem živimo, jer pandemija nas još uvijek ne zaobilazi, kao pomoć učenicima i nastavnicima u cilju lakše realizacije nastave iz oblasti filma, ali i da mladi prošire svoje zanimanje za film i izvan okvira nastavnog plana i programa. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je podržalo ovaj projekt koji se realizuje uz preporuku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.”

Asja Krsmanović, voditeljica projekta CineSchool: “Dok je s jedne strane pandemija udaljila učenike iz školskih klupa, s druge strane je unaprijedila njihovu tehnološku pismenost. Također je pred nastavnike donijela potpuno nove izazove kako da učenicima približe sadržaj koji predaju. Jedna od glavnih misija Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala je upravo razvoj nove publike kroz edukaciju. S ovim projektom nastojimo kroz jedan interaktivan i zabavan način približiti učenicima filmsku umjetnost, te pomoći nastavnom osoblju da iskoriste tehnološke potencijale za što kreativniji pristup nastavi i da stimuliraju razvoj kritičkog mišljenja kod učenika.”

16 nominiranih serija za nagrade Srca Sarajeva za TV serije 27. Sarajevo Film Festivala
Cineplexx Sarajevo se otvara 17. juna!
Nove nagrade Sarajevo Film Festivala: Srca Sarajeva za TV serije
PONTA LOPUD FESTIVAL: Promovira i slavi film, suvremenu umjetnost i gastronomiju
CineSchool – digitalna platforma za filmsku nastavu