Navigacija

Objave

DAN LJUDSKIH PRAVA: Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?

U saradnji s Vladom Švicarske, već devetu godinu zaredom Sarajevo Film Festival će biti domaćin Dana ljudskih prava.

U okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, koje će biti upriličeno u ponedjeljak, 14. augusta, Sarajevo Film Festival će organizovati poseban program u sklopu kojeg će u Multiplexu Cinema City biti prikazan film BOŽANSKI POREDAK rediteljice Petre Volpe i biti održana panel-diskusija.

Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je “Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?”

Iako je većina žena širom svijeta ostvarila pravo glasa do kraja pedesetih godina prošlog vijeka (neke čak i decenijama ranije), ženama u Švicarskoj ovo je pravo dato tek dvije decenije kasnije, ranih sedamdesetih. Dok su žene u drugim zemljama slobodno i ravnopravno učestvovale u društvenom, ekonomskom i političkom životu, pa čak i služile kao premijerke (Indira Gandhi, Golda Meir i dr.), u Švicarskoj, u samom srcu Evrope, ne samo da nije bilo političarki, već nije bilo ni glasačica. Razlog tome ležao je u činjenici da svaka promjena švicarskog ustava mora biti odobrena na referendumu, te su tako prava švicarskih žena zavisila od onih koji su imali pravo glasa na referendumu održanom 7. februara 1971. godine – muškaraca. Svjesne da je većina švicarskih muškaraca (67%) odbacila promjenu izbornih pravila na referendumu održanom 1959, tamošnje su se žene mobilizirale i započele organizovanu borbu za pravo glasa u svim kantonima, gradovima i selima ove države.

Film rediteljice Petre Volpe, BOŽANSKI POREDAK, govori o toj izuzetnoj, dugotrajnoj borbi kroz priču protagonistice Nore, naizgled obične domaćice iz jednog zabačenog švicarskog sela, koja uprkos preprekama i negativnim reakcijama postaje neustrašiva predvodnica borbe za žensko pravo glasa. Volpe u svome filmu istovremeno oslikava konzervativno, patrijarhalno švicarsko društvo i novorođeni emancipacijski ženski pokret aktivan u svim dijelovima zemlje – od najvećeg grada do najmanjeg alpskog sela – čije se članice bore za solidarnost, promjene i jednakost. Nevjerovatno, ali ista ta borba vođena je širom svijeta sve do 2015. godine kada je Saudijska Arabija postala posljednja zemlja na svijetu (osim Vatikana) koja je ženama dala pravo glasa.

Iako se može tvrditi da su se vremena promijenila i da žene danas uživaju veća prava nego ikada ranije, činjenica je da su one i dalje daleko od potpune ravnopravnosti s muškarcima. Uprkos ogromnim uspjesima koje je globalni ženski pokret za ravnopravnost ostvario u posljednjih sto i više godina, žene i djevojčice se u mnogim zemljama svijeta i danas prisiljavaju na maloljetnički brak, prodaju kao radna snaga ili seksualno roblje, ili im se onemogućava obrazovanje i učešće u političkom životu. Osim toga, žene se, između ostalog, i dalje bore da za svoj rad budu plaćene jednako kao muškarci, kao i za besplatnu osnovnu zdravstvenu zaštitu, finansijski pristupačnu dječiju njegu i slobodu od svih formi nasilja. Uspješan kraj njihove borbe još uvijek se ne nazire.

U kojoj mjeri su prava žena generalno zaštićena i unaprijeđena tokom proteklih decenija? Koja su ključna pitanja sa kojima se pokreti za žensku ravnopravnost danas suočavaju? Da li smo u SKORIJEM PERIODU svjedoci unapređenja, stagnacije ili čak smanjenja ženskih prava, naročito kada je riječ o pravu na reproduktivnu zaštitu i abortus? Koji je pravi značaj globalnog protestnog ženskog marša održanog u januaru ove godine? Ovo su samo neka od pitanja o kojima želimo razgovarati i na koja želimo potražiti odgovore tokom panel diskusije u okviru Dana ljudskih prava ovogodišnjeg, 23. Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival i kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a obilježavanjem ovog značajnog dana se nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Filmovi i teme koji se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava pružaju učesnicima panel-diskusija, publici i medijima priliku da razgovaraju o akutnim problemima pojedinaca ili zajednica u današnjem svijetu.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će uručena i Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji na najbolj način obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu u iznosu od 3.000 eura osigurava Vlada Švicarske.

 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program