Navigacija

Objave

Film kao moćan medij u promociji ljudskih prava

Sarajevo Film Festival će i ove godine biti domaćin Dana ljudskih prava, koji se organizira u saradnji s Ambasadom Švicarske i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske.

U okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, koje će biti upriličeno u utorak, 16. avgusta 2016. godine u 11 sati, Sarajevo Film Festival će organizirati poseban program u sklopu kojeg će u kinu Meeting Point biti prikazan film U DRUŠTVU VJERNIKA, reditelja Mohammeda Ali Naqvia i Hemala Trivedia te će biti održana i panel-diskusija. Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je: DA LI SE KROZ OBRAZOVANJE MOŽEMO BORITI PROTIV NASILNOG EKSTREMIZMA?

Sarajevo Film Festival kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, te ovim posebnim događajem, obilježavanjem Dana ljudskih prava, Sarajevo Film Festival nastoji dodatno skrenuti pažnju na važnost filma kao značajnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

Filmovi i teme, koje se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava, pružaju šansu učesnicima panel diskusija, gledaocima i medijima da diskutuju o akutnim problemima pojedinca ili zajednice u današnjem svijetu.

Tokom obilježavanja Dana ljudskih prava Wolfgangu Amadeusu Brülhartu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra, koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

A, na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će dodijeljena i Nagrada za ljudska prava. Ova nagrada dodjeljuje se za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film, koji obrađuje tematiku ljudskih prava.

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program