Navigacija

Objave

O EFA nagradi mlade publike i ove godine odlučuje sarajevski žiri

Sarajevo Film Festival će zajedno sa filmskim institucijama iz 36 zemalja i 45 evropskih gradova u nedjelju, 6. maja organizovati Dan filma za mladu publiku kada će biti odabran i ovogodišnji dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije, EFA Young Audience Award 2018.

Nagrada mlade publike za najbolji evropski film za mlade dodjeljuje se po sedmi put u sklopu Evropske filmske nagrade (EFA), a Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu po drugi put predstavljaju Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point. 

Svaki od 45 gradova oformit će mladi žiri koji će tokom istog dana pogledati 3 nominovana filma, sudjelovati u razgovorima o filmovima te glasati za svoje favorite. Odluku o sarajevskom pobjedniku donijet će žiri kojeg sačinjavaju učenici sarajevskih osnovnih škola (uzrasta od 12 do 14 godina).

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor, a ove godine riječ je o sljedećim ostvarenjima: GIRL IN FLIGHT (Italija / Francuska), HOBBYHORSE REVOLUTION (Finska), WALLAY (Francuska / Burkina Faso / Qatar). Po završetku događaja svi učesnici će biti dobiti certifikat Evropske filmske akademije kao dokaz učešća u programu.

Nakon svakog filma predviđena je diskusija o pregledanom filmu, a sa mladim žirijem će ove godine razgovarati glumica Jasna Žalica, glumac Enis Bešlagić i rediteljica Aida Begić.

Po završetku gledanja filmova, mlada publika glasa te se njihovi glasovi šalju u Erfurt, Njemačka, gdje se zbrajajuju zajedno sa glasovima iz ostalih gradova. Film koji dobije najviše glasova osvaja nagradu. 

Dodjelu nagrade koja će se održati 6. maja u Erfurtu biće moguće pratiti putem live streama na: www.yaa.europeanfilmawards.eu.

Prošlogodišnji učesnici iz 37 evropskih gradova, nakon što su se sumirali glasovi iz svih zemalja učesnica, za dobitnika EFA Nagrade 2017 zajednički su odabrali film GOODBYE BERLIN.

 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program