Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala

Savjetnica za film Cecilia Lidin, generalni predstavnik FIDMarseillea - Međunarodnog filmskog festivala Jean-Pierre Rehm i rediteljica Mila Turajlić članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala.

Cecilia Lidin
Savjetnica za film, Danska
 
Cecilia Lidin već duže od 20 godina radi u oblasti međunarodnog razvoja i finansiranja dokumentaraca. Počela je kao službenica za zajmove u prvom MEDIA programskom uredu DOCUMENTARY, potom bila na poziciji za promociju kratkih i dokumentarnih filmova u Filmkontakt Nord, da bi se 1988. pridružila timu EDN-a gdje je kao organizatorica, mentorica i moderatorica duže od deceniju bila zadužena za veliki broj različitih radionica i događaja. U periodu između 2006. i 2009. godine obnašala je funkciju umjetničke direktorice Međunarodnog filmskog festivala Odense, a od 2009. do 2011. bila je na čelu EDN-a zajedno s Hanne Skjødt. Od 2011. do 2015. godine Lidin je bila savjetnica za dokumentarne filmove na Švedskom filmskom institutu, a od 2015. do 2020. godine i na Danskom filmskom institutu. Jedna je od selektorica dokumentarnih filmova na Nordisk Panorama 2020. i 2021. godine, te radi kao honorarna kustosica i savjetnica.
 
Jean-Pierre Rehm
Generalni predstavnik FIDMarseillea – Međunarodnog filmskog festivala
 
Jean-Pierre Rehm, diplomirani student École Normale Supérieure moderne književnosti i filozofije, radio je kao profesor historije, teorije umjetnosti i filma u raznim umjetničkim školama, te na različitim pozicijama u francuskom Ministarstvu kulture i kao kustos izložbi. Pored toga, redovno je radio na katalozima izložbi, monografijama umjetnika i režisera – Roeea Rosena, Tsaïja Ming-lianga, Marka Lewisa, Williama Egglestona, Jimmieja Durhama, Petera Friedla, Jacquesa Roziera, Isidore Isou itd. – umjetničkim i filmskim kritikama za časopise kao što su Cahiers du Cinéma, Cinéma, Trafic i dr. Od 2001. direktor je Međunarodnog filmskog festivala u Marseilleu – FIDMarseillea.
 
Mila Turajlić
Rediteljica, Srbija
 
Mila Turajlić nagrađivana je rediteljica. Njen dokumentarac DRUGA STRANA SVEGA osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA za najbolji dokumentarni film, a bio je nominovan i za nagradu LUX Evropskog parlamenta. Njen prethodni film CINEMA KOMUNISTO premijerno je prikazan na Filmskom festivalu Tribeca i osvojio je 16 nagrada, uključujući nagradu FOCAL za kreativno korištenje arhivskih snimaka. Od njujorške MoMA-e je 2018. dobila narudžbu da kreira videoinstalacije za značajnu izložbu o jugoslovenskoj arhitekturi i spomenicima NOB-a. Godine 2020. Mila Turajlić je dobila nagradu Chicken&Egg i postala članica američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS).
 
27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera