Navigacija

Objave

Dobitnik EFA Nagrade mlade publike je film “Moj brat ganja dinosauruse”

Dobitnik ovogodišnje Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) je film MOJ BRAT GANJA DINOSAURUSE Stefana Cipanija.

U izboru najboljeg filma učestvovalo je više od 2000 mladih od 12 do 14 godina iz 32 evropske zemlje, među kojima su bili i članovi žirija iz Sarajeva. Partneri u Bosni i Hercegovini Evropskoj filmskoj akademiji su četvrtu godinu za redom Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Autor pobjedničkog filma je na današnjoj ceremoniji, održanoj uživo na stranici European Film Awards - koja se još uvijek može pogledati, bio vidno uzbuđen i sretan. “Toliko sam uzbuđen da ne znam šta da kažem. Hvala svima koji su me podržali i producentima ovog filma”, izjavio je Cipani.

Ove godine je izbor održan u novim okolnostima: zbog pandemije koronavirusa mladi su filmove gledali u toplini svojih domova. Sa organizatorima izbora u svojoj zemlji učesnici su se družili putem Zoom aplikacije, potom glasali, a onda danas svi zajedno proglasili pobjednika. Fizički su bili odvojeni, ali zajedno u misiji gledanja filmova i pripadanju filmskoj zajednici. 

Tri filma koja su bila nominovana za ovogodišnju nagradu, uz pobjednički MOJ BRAT GANJA DINOSAURUSE, bili su i ROCCA MIJENJA SVIJET Katje Benrath i MOJE NEVJEROVATNO LJETO SA TESS Stevena Wouterlooda. Sva tri filma naš svijet posmatraju iz nove i neobične perspektive i nude optimističnu viziju budućnosti. 

Zajedno smo uživali u novoj filmskoj avanturi, uz nadu da ćemo se uskoro vidjeti i družiti u kino salama širom svijeta. #yaa2020 #26thSFF

Prijavi se za volontera i doživi 29. Sarajevo Film Festival na poseban način!
Sarajevo dobitnik inaguralne nagrade Global Production za najbolji “Grad filma”
Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu
CineArchive: Uskoro besplatno online dostupan film “Afro-kubanske igre”
Sarajevo u najužem izboru za nagrade Global Production