Navigacija

Objave

Predstavljamo Kinoscope program 28. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival najavljuje ovogodišnji program Kinoscope. U programu će biti 18 filmova, od kojih šest pripada sekciji Kinoscope Surreal.

 „Kinoscope je program koji posebnu pažnju posvećuje novonastalim talentima i novim trendovima u savremenoj kinematografiji iz cijelog svijeta, osim filmova iz zemalja koje ispunjavaju uslove za takmičenje. Ove godine 10 od 18 filmova su debitantski filmovi. Svi filmovi dijele bitnost i raznolikost u svom filmskom jeziku. Ova godina je posebna u smislu da se filmovi koje smo selektirali mogu staviti u dijalog jedni s drugima. Mi zapravo ne tražimo filmove sa specifičnim temama, ali jednom kada je izbor finaliziran volimo da nađemo neke tematske niti. Prošle godine nekoliko filmova Kinoscope programa je istraživalo porodične veze. Ove godine u programu su mnogi filmovi o gubitku“, kažu Mathilde Henrot i Alessandro Raja, selektori programa Kinoscope.

Ulaznice
Prodaja ulaznica za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24), počinje sutra, 8. augusta u 10 sati. Ulaznice za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala su u prodaji i online putem, a mogu se kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta.

Više informacija o Box Officeu možete pronaći OVDJE.

Raspored projekcija možete pronaći OVDJE.

KINOSCOPE PROGRAM 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA:

ALKARAS / ALCARRÀS
Španija, Italija, 2022, 120 min.
Režija: Carla Simón
Uloge: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou, Josep Abad, Montse Oró, Carles Cabós, Berta Pipó

Otkako znaju za sebe, članovi porodice Solé svako ljeto provode berući breskve u svome voćnjaku u malom španjolskom selu Alkaras. Ali ovogodišnja berba mogla bi im biti posljednja jer im prijeti deložacija. Prema novim planovima koji izazivaju razdor u inače bliskoj porodici, stabla breskve trebala bi biti posječena da bi se na njihovom mjestu postavili solarni paneli. Po prvi put, članovi porodice suočavaju se sa nesigurnom budućnošću i prijetnjom da izgube više od doma.

BLIZU / CLOSE
Belgija, Francuska, Nizozemska, 2022, 105 min.
Režija: Lukas Dhont
Uloge: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker, Kevin Janssens

Intenzivno prijateljstvo trinaestogodišnjih dječaka Lea i Remija iznenada se prekida. U nastojanju da shvati zašto se to dogodilo, Leo se obraća Remijevoj majci Sophie. BLIZU je film o prijateljstvu i odgovornosti.

LJUBAVNA VATRA / FIRE OF LOVE
Sjedinjene Američke Države, 2021, 93 min.
Režija: Sara Dosa

Neustrašivi francuski naučnici Katia i Maurice Krafft posvetili su život razotkrivanju misterije vulkana, lutajući širom svijeta u potrazi za vatrom i u procesu stvarajući neke od najspektakularnijih snimaka i fotografija planete Zemlje. Viđen objektivom ovoga para, film LJUBAVNA VATRA intimna je i fascinantna vizuelna romansa koja propituje način na koji je njihova zajednička strast omogućila pionirska istraživanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga vijeka koja su pomogla da se spasu životi, ali u konačnici uzrokovala i njihovu smrt. Ovaj lirični arhivski kolaž, izvučen iz stotina sati videomaterijala i fotografija Krafftovih, pokazuje humor, bliskost i neutaživu radoznalost koji su bili integralni dio njihovog partnerstva i zaslužni su za njihovu zaostavštinu koja je zauvijek izmijenila naše shvatanje prirode.

LJUBAVNI PAS / LOVE DOG
Poljska, Meksiko, Sjedinjene Američke Države, 2022, 84 min.
Režija: Bianca Lucas
Uloge: John Dicks, TJ Tarver, Becca Begnaud, Corinne Bordelon, Brooke Keel Bullock, Ernie Schaeffer

Nakon što završi sa radom na naftnoj bušotini u Teksasu, John se vraća u rodni grad u Mississippiju, gdje će se suočiti ne samo sa potisnutom traumom već i sa društvom koje oplakuje umiruće američke mitove.

NAJGORI / LES PIRES
Francuska, 2022, 99 min.
Režija: Lise Akoka, Romane Gueret
Uloge: Mallory Wanecque, Timéo Mahaut, Johan Heldenbergh, Loïc Pech, Mélina Vanderplancke, Esther Archambault, Matthias Jacquin, Angélique Gernez, Dominique Frot, Rémy Camus, François Créton, Carima Amarouche

U gradiću Picasso, predgrađu lučkog grada Boulogne-Sur-Mer na sjeveru Francuske, snimat će se film. Četvero lokalnih tinejdžera – Lily, Ryan, Maylis i Jessy – prolaze na audiciji za uloge u filmu. Svi u njihovom susjedstvu su iznenađeni i pitaju se zašto su filmadžije birale samo "najgore"?

NEMIRI NA OSTRVIMA / TOURMENT SUR LES ÎLES
Francuska, Španija, Njemačka, Portugal, 2022, 162 min.
Režija: Albert Serra
Uloge: Benoît Magimel, Pahoa Mahagafanau, Marc Susini, Matahi Pambrun, Alexandre Melo, Sergi Lopez, Montse Triola

Na otoku Tahitiju u Francuskoj Polineziji, visoki republički komesar i zvaničnik francuske vlade DE ROLLER proračunat je čovjek besprijekornih manira. Njegova donekle široka percepcija vlastite uloge navodi ga da navigira kroz visoke ešalone "establišmenta", kao i mutna okupljališta gdje se druži s lokalnim stanovništvom. Naročito nakon što su se počele širiti uporne glasine o ukazanju podmornice, čije sablasno prisustvo možda nagovještava povratak francuskih nuklearnih testova.

OGRTAČ OD DRAGULJA / ROBE OF GEMS
Meksiko, Argentina, Sjedinjene Američke Države, 2022, 117 min.
Režija: Natalia López Gallardo
Uloge: Nailea Norvind, Antonia Olivares, Aida Roa, Juan Daniel Garcia Treviño, Sherlyn Zavala Diaz, Balam Toledo

Usred tihog razvoda, Isabel sa svoje dvoje djece napušta grad i odlazi u napuštenu seosku kuću u vlasništvu njene porodice. Uskoro otkriva da je María, sestra njene domaćice, nestala. Kada Isabel domaćici ponudi pomoć, između dvije žene uspostavlja se prešutni pakt da pronađu nestalu Maríju. U međuvremenu, Roberta, policijska zapovjednica zadužena za istragu, pokušava izvući svoga sina iz kandži kartela. Seoski kraj pun je opasnosti i nedoumica, ali bez obzira na okolnosti, odlučnost se ne povlači u susretu sa sudbinom.

POD STABLIMA SMOKVE / UNDER THE FIG TREES
Tunis, Francuska, Švicarska, Njemačka, Katar, 2022, 92 min.
Režija: Erige Sehiri
Uloge: Fide Fdhili, Feten Fdhili, Ameni Fdhili, Samar Sifi, Leila Ouhebi, Hneya Ben Elhedi Sbahi, Gaith Mendassi, Abdelhak Mrabti, Fedi Ben Achour, Firas Amri

U hladu smokvinog drveća formira se snažna veza među mladim sezonskim najamskim radnicima. Kroz flertovanje, međusobnu privlačnost i odbijanje, mladi muškarac i žena osjećaju snažnu povezanost dok se trude da se međusobno upoznaju i shvate.

POSLIJE SUNČANJA / AFTERSUN
Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2022, 98 min.
Režija: Charlotte Wells
Uloge: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall

Sophie se prisjeća zajedničke radosti i vlastite melanholije odmora koji je provela s ocem prije dvadeset godina. Uspomene, stvarne i izmaštane, popunjavaju praznine u snimcima mini DV kamere, dok Sophie u glavi pokušava pomiriti ono što je znala o svome ocu s onim što joj o njemu nije bilo poznato.

RATNI PONI / WAR PONY
Sjedinjene Američke Države, 2022, 114 min.
Režija: Gina Gammell, Riley Keough
Uloge: Jojo Bapteise Whiting, Ladainian Crazy Thunder, Jesse Schmockel, Wilma Colhoff, Iona Red Bear

RATNI PONI prati isprepletene priče dva mlada muškarca iz plemena Oglala Lakota koji odrastaju u Pine Ridge rezervatu. Sve što dvadesettrogodišnji Bill želi je da postigne nešto u životu. Odlučan je da ostvari američki san, bilo tako što će raditi kao dostavljač ili kao uzgajivač pudlica. U međuvremenu, dvanaestogodišnji Matho ne može dočekati da odraste i očajnički žudi za pohvalom svog mladog oca. Kada serija impulsivnih odluka preokrene Mathov život naglavačke, on shvata da nije u stanju izaći na kraj sa teškim izazovima svijeta odraslih. Povezani zajedničkom borbom da se uklope i osjete pripadnost, dva mlada muškarca bore se sa pitanjima identiteta, porodice i gubitka dok prelaze svoj jedinstveni put prema odrastanju.

SANJAM ELEKTRIČNE SNOVE / TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS
Belgija, Francuska, Kostarika, 2022, 110 min.
Režija: Valentina Maurel
Uloge: Reinaldo Amien Guttierez, Daniela Marin Navarro, Vivan Rodriguez, Adriana Castro Garcia

Eva ne može podnijeti činjenicu da njena majka želi renovirati kuću i riješiti se mačke koja je, dezorijentisana nakon razvoda Evinih roditelja, počela mokriti gdje god stigne. Eva želi živjeti kod svog oca koji, dezorijentisan poput mačke, proživljava svoju drugu mladost. Iako nesposobna preplivati okean zrelosti, Eva se mora suočiti s bijesom koji nagriza njenog oca. I sada se počinje prelijevati i u nju.

VELIKI POKRET / EL GRAN MOVIMIENTO
Bolivija, Francuska, Katar, Švicarska, 2021, 85 min.
Režija: Kiro Russo
Uloge: Julio César Ticona, Max Bautista Uchasara, Francisca Arce de Aro

Današnja Bolivija. Nakon sedam dana hoda, Elder i njegovi prijatelji rudari stižu u La Paz sa zahtjevom da budu vraćeni na posao. Iznenada, Elder se počne osjećati loše... Uz pomoć stare Mamá Panche, Elder i njegovi prijatelji pronalaze posao na pijaci. Ali Elderovo stanje se pogoršava, guši se i bori se za dah. Mamá Pancha ga šalje Maxu – nadriljekaru, pustinjaku i klovnu – koji ga možda može vratiti u život.

KINOSCOPE SURREAL

HUESRA
Meksiko, Peru, 2022, 93 min.
Režija: Michelle Garza Cervera
Uloge: Natalia Solián, Alfonso Dosal, Mayra Batalla, Mercedes Hernández, Aída López, Martha Claudia Moreno

To je trebao biti najsretniji period Valerijinog života. Dugogodišnji san nje i njenog supruga Raula konačno se ostvario: Valerija je trudna. Na početku sve djeluje savršeno. No, postepeno, ona postaje sve utučenija. U očekivanju majčinstva, Valerija se ne može osloboditi duboke sumnje u samu sebe i sveprisutnog osjećaja užasnutosti uzrokovanog vizijama bića nalik paucima i drugih nadnaravnih prijetnji koje su možda djelo sile poznate pod imenom La Huesera. U nastojanju da se suoči s tim demonima, Valerija se vraća svom starom, bezbrižnom životu kojeg se odrekla zbog Raula, te ponovo uspostavlja odnos sa svojom prvom ljubavlju Octavijom.

IZLIJEGANJE / PAHANHAUTOJA
Finska, Švedska, 2022, 87 min.
Režija: Hanna Bergholm
Uloge: Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen, Oiva Ollila, Reino Nordin

Dvanaestogodišnja gimnastičarka Tinja očajnički nastoji zadovoljiti svoju izgledom opsjednutu majku, čiji blog "Prekrasni svakodnevni život" predstavlja život njihove porodice kao idiličnu egzistenciju u perfektno njegovanom predgrađu. Kada Tinja u šumi pronađe povrijeđenu pticu, ona odnosi njeno čudno jaje kući, ušuška ga u svoj krevet i njeguje ga do izlegnuća. Stvorenje koje izađe iz jajeta postaje Tinjin najbolji prijatelj i oživotvorena noćna mora, gurajući je iza besprijekorne zavjese savršenog života u poremećenu stvarnost koju njena majka odbija da vidi.

PETI GRUDNI PRŠLJEN / DASEOS BEONJJAE HYUNGCHU
Južna Koreja, 2022, 64 min.
Režija: Syeyoung Park
Uloge: Jihyeon Park, Hyein Moon, Seukyoung Haam

Nakon što ljubavni par okonča svoju vezu, plijesan se počne nakupljati na njihovom odbačenom madracu i iz nje se rađa misteriozno stvorenje. Stvorenje putuje zemljom hraneći se pršljenovima svojih žrtava u pokušaju da pobjegne iz kreveta, od plijesni i od vlastite prošlosti. Pun teške čežnje i još težeg osjećaja samoće, ovaj film vjerno oslikava duboku sjetu izgubljene mlade ljubavi i zvijer očaja koji se rađa iz tog osjećaja napuštenosti.

PUŠENJE IZAZIVA KAŠALJ / FUMER FAIT TOUSSER
Francuska, 2022, 80 min.
Režija: Quentin Dupieux
Uloge: Gilles Lellouche, Vincent Lacoste, Anaïs Demoustier, Jean-Pascal Zadi, Oulaya Amamra

Nakon razorne borbe sa dijaboličnom kornjačom, petočlana grupa osvetnika, poznata pod imenom Duhanski tim, se raspada. Članove grupe šalju na obavezni, zajednički jednosedmični odmor da pokušaju ojačati njihovu međusobnu koheziju. Odmor protiče sjajno sve dok Lézardin, imperator zla, ne odluči uništiti planetu Zemlju.

RATOVI PROTIV JEDNOROGA / UNICORN WARS
Španija, Francuska, 2022, 92 min.
Režija: Alberto Vázquez

U jednoj dalekoj dalekoj zemlji, medvjedi i jednorozi oduvijek ratuju. Armija plišanih medvjedića indoktrinira mlade regrute kako bi pokrenuli rat protiv jednoroga koji su prijetnja opstanku medvjeda. Braća Bluey i Tubby su u grupi neiskusnih regruta koje pošalju na opasan zadatak spašavanja čarobne šume. Da li su oni spremni za taj izazov? Mješavina APOKALIPSE DANAS i BAMBIJA, film RATOVI JEDNOROGA priča je o vjekovnom ratu između plišanih medvjedića i jednoroga sa snažnom antiratnom, ekološki osviještenom porukom.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.


Predstavljamo Kinoscope program 29. Sarajevo Film Festivala
Pomjeranje repriznih projekcija iz programa Kinoscope 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Kinoscope program 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo filmove Kinoscope programa 27. Sarajevo Film Festivala
Otkrivamo filmove Kinoscope programa 2020.