Navigacija

Objave

Konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2019.

Konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza u programu Talents Sarajevo, koji će se održati u okviru 25. Sarajevo Film Festivala, je otvoren.

Program Talents Sarajevo 2019, koji će se održati u periodu od 17. do 22. augusta ove godine, okupit će mlade glumce, reditelje, scenariste, producente, montažere, filmske kritičare i direktore fotografije iz Jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska, Kosovo*, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska) i Južnog Kavkaza (Armenija, Azerbejdžan i Gruzija).


Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je u proteklih dvanaest godina izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. Trinaesto izdanje programa nudi bogat izbor master časova, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.

Rok za prijave je 20. maj 2019. godine.

Ovogodišnja tema programa Talents Sarajevo je INNOCENCE UN/PROTECTED.

INNOCENCE UN/PROTECTED


Složeni pojam “nevinosti” duboko prožima sferu umjetnosti i kulture. Nalazimo ga u najstarijim mitovima i najsavremenijim medijskim spektaklima, neraskidivo povezanog sa mnoštvom slika, značenja i vrijednosti. Obično ga se prikazuje kao stanje koje treba njegovati i zaštititi od njegove užasavajuće suprotnosti: korupcije i propadanja. Pa ipak, ta pojednostavljena slika skriva paradoks: nevinost nikad nije nevina. Umjesto da u njoj vidimo stanje koje prethodi iskvarenosti, nevinost je društveno kreiran i nametnut pojam koji često prikriva činjenicu da blažena harmonija koju označava nikad i nije postojala.  

 
Filmska se umjetnost često doticala nevinosti i njezine višeznačnosti. Ovogodišnji program Talents Sarajevo posudio je naziv svoje teme od Nevinosti bez zaštite, dokumentarnog filma Dušana Makavejeva o prvom srpskom zvučnom filmu snimljenom pod okupacijom 1942. godine. U filmu, Makavejev (1932-2019) dovodi u pitanje pojam nevinosti u vrijeme ratne katastrofe, kao i (često pretpostavljenu) nevinost umjetnosti i, specifično, filma.


Kako se priče o nevinosti nastavljaju pričati i na ekranu i iza njega, Talents Sarajevo će ove godine istražiti odnos između nevinosti i filma danas. Već sama kompleksnost ideje omogućit će nam da je osvijetlimo iz različitih uglova. Ne zaboravimo da se nevinost često poistovjećuje sa neznanjem: što manje znamo, to smo neviniji. Kao edukativni program, Talents Sarajevo je u središtu još jednog paradoksa: mladim talentima pružamo siguran prostor, ali i znanja koja predstavljaju svojevrsni kraj nevinosti. Nadamo se da ćete nam se – kao budući učesnici Talents Sarajevo – pridružiti u ovoj paradoksalnoj, intrigantnoj i izazovnoj avanturi.

Za više informacija i prijavni obrazac kliknite ovdje.

KONTAKT
Talents Administration,
talents_sarajevo@sff.ba

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2021.
Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu
Talents Sarajevo 2020 dočekuje 62 učesnika u online izdanju