Navigacija

30. SARAJEVO FILM FESTIVAL

od 16. do 23. augusta 2024.

1. Opšte informacije

2. Programi 

3. Upute i materijali za prijavu 

4. Odabrani filmovi i dramske serije

5. Zaključak

 

1. Opšte informacije

1.1. Organizator

Osnivač i organizator Sarajevo Film Festivala je Obala Art Centar Sarajevo. Sarajevo Film Festival je međunarodna smotra filma koja se održava jednom godišnje u kinu Obala Art Centra i na drugim lokacijama u Sarajevu.

1.2. Ciljevi

Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival sa fokusom na ostvarenja regionalnih filmskih autora. Specifični cilj Festivala jeste podrška i promocija filmova i filmskih autora iz regije. Festival predstavlja ključno mjesto za susret međunarodnih i regionalnih filmskih stvaralaca sa ciljem uspostavljanja saradnje i kulturne razmjene kroz predstavljanje najuspješnijih i najnovijih filmskih ostvarenja iz svih dijelova svijeta. Takmičarski programi Sarajevo Film Festivala otvoreni su isključivo za filmove iz regije, a uključuju svjetske, međunarodne, evropske i regionalne premijere filmova iz: Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

1.3. Datum održavanja

Trideseti po redu Sarajevo Film Festival održaće se u Sarajevu i online u periodu od 16. do 23. augusta 2024.

1.4. Žiriji

Članovi žirija takmičarskih programa Festivala su renomirani filmski autori i autorice, glumci i glumice, producenti i producentice, filmski selektori i selektorice, filmski kritičari i kritičarke, kao i drugi radnici i radnice u kulturnom sektoru.

Za potrebe Festivala se formiraju četiri žirija, po jedan za svaki takmičarski program (igrani, kratki, dokumentarni i studentski film), žiri za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti, te tri žirija za Partnerske nagrade.

Većina članova svakog od četiri žirija nisu državljani zemlje domaćina Festivala. Članovi žirija ne mogu biti osobe koje su učestvovale u produkciji bilo kojeg filma uvrštenog u takmičarski program Festivala.

2. Programi

Selekcioni odbor vrši izbor filmova i dramskih serija koji učestvuju u takmičarskim, ali i u nekoliko revijalnih festivalskih programa. 

Za učešće u Festivalu mogu se prijaviti filmovi/dramske serije za sljedeće programe:

Takmičarski program – igrani film

Takmičarski program – dokumentarni film

Takmičarski program – kratki film

Takmičarski program – studentski film

U fokusu

Pretpremijere - program specijaliziran za regionalne dramske serije

Open Air

Kinoscope

Summer Screen

Evropski kratki

Dječiji program

TeenArena

Suočavanje s prošlošću

BH Film program

Prijavljeni filmovi/ dramske serije se uzimaju u razmatranje samo ukoliko se uklapaju u profil jednog od gore navedenih programa.


2.1. Takmičarski program – igrani film

U Takmičarskom programu – igrani film Sarajevo Film Festivala predstavljaju se i promovišu filmovi iz: Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi čiji reditelji/ce, veći dio autorske ekipe, kao i producentska kompanija potiču iz jedne od gore navedenih zemalja.

Da bi bili razmatrani za učešće u ovom programu filmovi moraju zadovoljiti sljedeće uslove:

Da se radi o dugometražnim igranim ili dugometražnim animiranim filmovima

Prioritet se daje filmovima koji će u Takmičarskom programu – igrani film Sarajevo Film Festivala imati svoju svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru

Da nisu javno predstavljeni u prethodno nabrojanim zemljama regije, pri čemu je moguće napraviti iznimku za filmove koji su jedan put premijerno prikazani u zemlji porijekla ili, u slučaju da se radi o animiranim filmovima, koji su prikazani na jednom regionalnom festivalu animiranog filma

Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala

Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi bez geoblocking-a

Ukoliko su filmovi prikazani online sa geoblocking-om u tom slučaju primijeniti će se naš regularni status premijere

Da traju duže od 60 minuta

Producenti/ce filmova odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo najmanje četiri člana autorske i glumačke ekipe filma (reditelj/ica, producent/ica, glavni glumci i/li glumice) na Festivalu. Reditelj/ica i/ili producent/ica filma su dužni da prisustvuju Festivalu i predstave svoj film.

Predstavnici autorske i glumačke ekipe filma koji prisustvuju Festivalu dužni su učestvovati na zvaničnim konferencijama za medije i foto sesijama organizovanim sa ciljem promocije njihovog filma, kao i da predstave film publici uoči prikazivanja, te da budu na raspolaganju odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala za izjave, intervjue.

Članovi žirija Takmičarskog programa - igrani film dodjeljuju sljedeće nagrade:

Srce Sarajeva za najbolji film – 16.000 eura (ovaj iznos ravnomjerno dijele reditelj/ica  i producent/ica nagrađenog filma)

Srce Sarajeva za najbolju režiju – 10.000 eura 

Srce Sarajeva za najbolju glumicu – 2.500 eura 

Srce Sarajeva za najboljeg glumca – 2.500 eura

Napomena: U iznose je uključen i porez od 10% koji se odbija od ukupnog iznosa nagrade tokom isplate.

Pored ovih nagrada, svi debitantski filmovi u ovom programu, koje su režirale redateljice, ulaze u konkurenciju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti – 7.500 eura (obezbjeđuje MasterCard).

Filmovi u ovom programu natječu se i za dvije nagrade partnera Festivala i to: CICAE i Cineuropa nagradu.

Festival zadržava pravo  da obezbijedi dodatne nagrade za ovu takmičarsku kategoriju. U tom slučaju, Festival će  obavijestiti javnost, odrediti filmove koji će ispunjavati zadane kriterije nagrade te ih  uključiti u proces razmatranja za dodjelu nagrada. Svi odabrani filmovi se također takmiče i za Nagradu publike koja se dodjeljuje za igrani dugometražni film.

Od dobitnika zvaničnih nagrada Sarajevo Film Festivala očekuje se da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada Festivala koja će se održati 23. augusta 2024. Osim toga, dobitnici/ce nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale za film uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade. Svi filmovi odabrani za učešće u ovom programu dobit će certifikat kojim se potvrđuje da su učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala.

U slučaju da se Festival održava isključivo on-line očekuje se jednako učešće filmske ekipe.

2.2. Takmičarski program – dokumentarni film

U Takmičarskom programu – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala predstavljaju se i promovišu filmovi iz: Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi čiji reditelji/ce, veći dio autorske ekipe, kao i producentska kompanija potiču iz jedne od gore navedenih država.

Da bi bili razmatrani za učešće u ovom programu filmovi moraju zadovoljiti sljedeće uslove:

Prioritet se daje filmovima koji će u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala imati svoju svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru

Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala

Da prije Sarajevo Film Festivala nisu prikazani na više od dva festivala ili druga slična javna događaja u prethodno nabrojanim zemljama regije, pri čemu je moguće napraviti iznimku za filmove koji su jedan put premijerno prikazani u zemlji porijekla

Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi bez geoblocking-a

Ukoliko su filmovi prikazani online sa geoblocking-om u tom slučaju primijeniti će se naš regularni status premijere

Da nisu prikazani na televiziji u bilo kojoj od zemalja unutar bosanskog/hrvatskog/srpskog govornog područja. Osim toga, filmovi iz Bosne i Hercegovine ne smiju biti javno prikazani u Bosni i Hercegovini prije učešća na Sarajevo Film Festivalu

•       Nema ograničenja vezanih za trajanje filma

Producenti/ce filmova odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo na Festivalu jednog člana autorske ekipe filma (reditelj/ica ili producent/ica). Reditelj/ica ili producent/ica filma su dužni da prisustvuju Festivalu i predstave svoj film.

Reditelji/ce ili producenti/ce filmova koji prisustvuju Festivalu dužni su da  pored predstavljanja filma na zvaničnoj festivalskoj projekciji budu prisutni i na drugim festivalskim aktivnostima poput razgovora o filmu, Docu Corner-a, te da budu na raspolaganju medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala za izjave i intervjue.

Članovi žirija Takmičarskog programa - dokumentarni film dodjeljuju sljedeće nagrade:

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film – 3.000 eura (nagradu ravnomjerno dijele reditelj/ica i producent/ica filma)

Nagrada za ljudska prava – 3.000 eura (nagrada se dodjeljuje reditelju/ici filma)

Specijalna nagrada žirija- 2.500 eura (nagrada se dodjeljuje reditelju/ici filma)

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film – 2.000 eura

Napomena: U iznose je uključen i porez od 10% koji se odbija od ukupnog iznosa tokom isplate.

Pored ovih nagrada, svi dugometražni debitantski filmovi u ovom programu, koje su režirale redateljice, ulaze u konkurenciju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti – 7.500 eura (obezbjeđuje MasterCard).

Od dobitnika zvaničnih nagrada Sarajevo Film Festivala očekuje se da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada Festivala koja će se održati 23. augusta 2024. Osim toga, dobitnici/ce nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale za film uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade. Svi odabrani  dugometražni dokumentarni filmovi (60'+) se također takmiče i za Nagradu publike koja se dodjeljuje za dokumentarni film.

Festival zadržava pravo  da obezbijedi dodatne nagrade za ovu takmičarsku kategoriju. U tom slučaju, Festival će  obavijestiti javnost, odrediti filmove koji će ispunjavati zadane kriterije nagrade te ih  uključiti u proces razmatranja za dodjelu nagrada.

Svi filmovi odabrani za učešće u ovom programu dobit će certifikat kojim se potvrđuje da su učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala.

U slučaju da se Festival održava isključivo on-line očekuje se jednako učešće filmske ekipe.

2.3. Takmičarski program – kratki film

U Takmičarskom programu – kratki film Sarajevo Film Festivala predstavljaju se i promovišu filmovi iz: Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi čiji reditelji/ce, veći dio autorske ekipe, kao i producentska kompanija potiču iz jedne od gore navedenih država.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

Igrani i animirani filmovi

Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala

Prioritet se daje filmovima koji će u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala imati svoju svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru. 

Da prije Sarajevo Film Festivala nisu javno prikazani u prethodno nabrojanim zemljama regije, pri čemu je moguće napraviti iznimku za filmove koji su jedan put premijerno prikazani u zemlji porijekla ili, u slučaju da se radi o animiranim filmovima, koji su prikazani na jednom regionalnom festivalu animiranog filma

Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi bez geoblocking-a

Ukoliko su filmovi prikazani online sa geoblocking-om u tom slučaju primijeniti će se naš regularni status premijere

Da nisu duži od trideset minuta, uključujući špicu

Producenti/ce filmova odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo reditelja/ice filma na Festivalu. Reditelj/ica je dužan/na da prisustvuje Festivalu i predstavi svoj film.

Reditelji/ce odabranih filmova su dužni promovisati svoje filmove tako što će učestvovati u zvaničnim festivalskim panel diskusijama i foto sesijama, te tako što će publici predstaviti film uoči projekcije i davati intervjue odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala.

Članovi žirija Takmičarskog programa – kratki film dodjeljuju sljedeću nagradu:

Srce Sarajeva za najbolji kratki film – 2.500 eura (nagrada se dodjeljuje reditelju/ici)

Napomena: U iznose je uključen i porez od 10% koji se odbija od ukupnog iznosa nagrade tokom isplate.

Sarajevo Film Festival je kvalifikacioni festival za nagradu Oscar® Američke filmske akademije u kategoriji kratki film. Osim toga, filmovi odabrani za učešće u takmičarskim programima za kratki i za evropski kratki film ulaze u konkurenciju za kandidaturu za nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije, budući da je Sarajevo Film Festival kvalifikacioni festival i za nagradu za najbolji kratki film Evropske filmske akademije.

Od dobitnika/ica zvaničnih nagrada Sarajevo Film Festivala očekuje se da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada Festivala koja će se održati 23. augusta 2024. Osim toga, dobitnici/e nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale za film uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade.

Festival zadržava pravo  da obezbijedi dodatne nagrade za ovu takmičarsku kategoriju. U tom slučaju, Festival će  obavijestiti javnost, odrediti filmove koji će ispunjavati zadane kriterije nagrade te ih  uključiti u proces razmatranja za dodjelu nagrada.

Svi filmovi odabrani za učešće u ovom programu dobit će certifikat kojim se potvrđuje da su učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala.

U slučaju da se Festival održava isključivo on-line očekuje se jednako učešće filmske ekipe.

2.4. Takmičarski program – studentski film

U Takmičarskom programu – studentski film Sarajevo Film Festivala predstavljaju se i promovišu studentski filmovi iz: Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Reditelj/ica filma mora biti državljanin/ka jedne od prethodno nabrojanih zemalja, a producent/ica filma mora biti neka od regionalnih filmskih škola, fakulteta ili umjetničkih akademija.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

Igrani, dokumentarni i animirani filmovi

Prioritet se daje filmovima koji će u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala imati svoju svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru

Da prije Sarajevo Film Festivala nisu javno prikazani u prethodno nabrojanim zemljama regije, pri čemu je moguće napraviti iznimku za filmove koji su jedan put premijerno prikazani u zemlji porijekla  ili, u slučaju da se radi o animiranim filmovima, koji su prikazani na jednom regionalnom festivalu animiranog filma

Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala

Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi bez geoblocking-a

Ukoliko su filmovi prikazani online sa geoblocking-om u tom slučaju primijeniti će se naš regularni status premijere

Da nisu duži od 60 minuta, uključujući špicu

Producenti/ce filmova odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo reditelja/ice filma na Festivalu. Reditelj/ica je dužan/na da prisustvuje Festivalu i predstavi svoj film.

Reditelji/ce odabranih filmova su dužni/e promovisati svoje filmove tako što će učestvovati u zvaničnim festivalskim panel diskusijama, te tako što će publici predstaviti film uoči njegove projekcije i davati intervjue odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala.

Članovi žirija Takmičarskog programa – studentski film dodjeljuju sljedeću nagradu:

Srce Sarajeva za najbolji studentski film – 1.000 eura (Nagrada se dodjeljuje reditelju/ici filma)

Napomena: U iznose je uključen i porez od 10% koji se odbija od ukupnog iznosa nagrade tokom isplate.

Od dobitnika/ca zvaničnih nagrada Sarajevo Film Festivala očekuje se da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada Festivala koja će se održati 23. augusta 2024. Osim toga, dobitnici/e nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale za film uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade.

Festival zadržava pravo  da obezbijedi dodatne nagrade za ovu takmičarsku kategoriju. U tom slučaju, Festival će  obavijestiti javnost, odrediti filmove koji će ispunjavati zadane kriterije nagrade te ih  uključiti u proces razmatranja za dodjelu nagrada.

Svi filmovi odabrani za učešće u ovom programu dobit će certifikat kojim se potvrđuje da su učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala.

U slučaju da se Festival održava isključivo on-line očekuje se jednako učešće filmske ekipe.

2.5. U fokusu

Program U fokusu donosi najbolja ostvarenja iz: Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine iz protekle godine. To je pregled izuzetnih filmova koji su već ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

U fokusu donosi selekciju snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata. Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

Igrani, dokumentarni i animirani filmovi (eksperimentalni filmovi nisu prihvaćeni)

Isključivo dugometražni filmovi – da traju duže od 60 minuta

Filmovi sa produkcijom ne starijom od augusta 2023.

Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi bez geoblocking-a

Ukoliko su filmovi prikazani online sa geoblocking-om u tom slučaju primijeniti će se naš regularni status premijere

Prijavljeni filmovi će biti razmatrani samo ukoliko se uklapaju u specifični profil ovog programa

Svi debitantski filmovi u ovom programu, koje su režirale redateljice, ulaze u konkurenciju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti – 7.500 eura (obezbjeđuje MasterCard).


2.6. Pretpremijere

Program Pretpremijere fokusira se na vrhunske dramske serije sa teritorije bivše Jugoslavije -  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Program prikazuje do šest dramskih serija predviđenih za prikazivanje u predstojećoj jesen/zima sezoni. Kako je program zamišljen za pretpremijeru svake od serija stvara se visok publicitet te je za svaku seriju na Festival pozvana glavna glumačka ekipa da predstavi film na press-konferenciji i Crvenom tepihu Festivala. Publika ima priliku glasati za najbolju seriju te se dodjeljuje i Nagrada publike.

Da bi bile razmatrane za učešće u ovom programu dramske serije moraju zadovoljiti sljedeće uslove:

Da se radi o dramskim serijama koje su snimljene u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala

Da nisu prikazane na televiziji niti na nekoj Internet/ VOD platformi

Da se za selekciju mogu prijaviti prve epizode (i rough cut verzije), a da za Festival trebaju biti gotove minimalno dvije epizode za prikazivanje.

Reditelj/ica, veći dio autorske ekipe, kao i producentska kompanija moraju biti iz jedne od prethodno navedenih zemalja

Producenti/ce dramskih serija odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo najmanje pet članova autorske i glumačke ekipe dramske serije (reditelj/ica, producent/ica, glavni glumci i/li glumice) na Festivalu. Reditelj/ica i/ili producent/ica su dužni da prisustvuju Festivalu i predstave svoju dramsku seriju. Organizator Festivala će pokriti troškove tri noćenja u Sarajevu za maksimalno pet predstavnika autorske i glumačke ekipe dramske serije koji prisustvuju Festivalu.

Predstavnici autorske i glumačke ekipe dramske serije koji prisustvuju Festivalu dužni su učestvovati na zvaničnim eventima za medije i foto sesijama organizovanim sa ciljem promocije njihove dramske serije, kao i da predstave seriju publici uoči prikazivanja, te da daju intervjue odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala.

Sve odabrane dramske serije se takmiče za Nagradu publike koja se posebno dodjeljuje za dramske serije. Dobitnici/ce nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade.

U slučaju da se Festival održava isključivo on-line očekuje se jednako učešće ekipe dramske serije.


2.7. Open Air

Program Open Air može se pohvaliti najvećim festivalskim prostorom – Coca-Cola Open Air kinom gdje 2.500 gledalaca uživa u projekcijama vodećih art, evropskih i međunarodnih igranih filmova. Ovo kino pod zvijezdama nudi nezaboravno iskustvo gledanja filmova na jednom od najvećih platana u regiji, uz vrhunske projekcije.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

Igrani, dokumentarni i animirani filmovi 

Isključivo dugometražni filmovi – da traju duže od 60 minuta

Filmovi sa produkcijom ne starijom od augusta 2023.

Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj otvorenoj Internet/VOD platformi

Filmovi koji nisu dostupni na međunarodnim streaming platformama/kanalima, BluRay i/ili DVD izdanjima

Prednost svjetskim premijerama sa reditelj/icom, glumcima i/ili filmskom ekipom dostupnom na licu mjesta

Prijave međunarodnih filmova za ovaj program su dobrodošle

Prijavljeni filmovi će biti razmatrani samo ukoliko se uklapaju u specifični profil ovog programa


2.8. Kinoscope

Kinoscope program donosi pregršt izazovnih i žanrovskih naslova iz cijelog svijeta (isključujući Jugoistočnu Evropu i Južni Kavkaz). Selekcija obuhvata igrana i dokumentarna ostvarenja, kako poznatih filmskih autora, tako i novih, talentovanih reditelja. Program se sastoji od tri tematske cjeline: Kinoscope Real, Kinoscope Surreal i Kinoscope.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

Igrani, dokumentarni i animirani filmovi 

Isključivo dugometražni filmovi – da traju duže od 60 minuta

Filmovi sa produkcijom ne starijom od augusta 2023.

Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj otvorenoj Internet/VOD platformi

Filmovi koji nisu dostupni na međunarodnim streaming platformama/kanalima, BluRay i/ili DVD izdanjima

Prednost svjetskim premijerama sa reditelj/icom, glumcima i/ili filmskom ekipom dostupnom na licu mjesta

Prijave međunarodnih filmova za ovaj program su dobrodošle

Prijave filmova iz zemalja definisanih kao Regija u Takmičarskim programima nisu prihvatljive

Prijavljeni filmovi će biti razmatrani samo ukoliko se uklapaju u specifični profil ovog programa

Svi debitantski filmovi u ovom programu, koje su režirale redateljice, ulaze u konkurenciju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti – 7.500 eura (obezbjeđuje MasterCard).


2.9. Summer Screen

Summer Screen privlači publiku izborom igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta koji razmatraju relevantne društvene teme i popularnu kulturu.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

Igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi tematski bazirani na popularnoj kulturi

Isključivo dugometražni filmovi – da traju duže od 60 minuta

Prioritet imaju evropski filmovi

Prijave međunarodnih filmova za ovaj program su dobrodošle

Prijavljeni filmovi će biti razmatrani samo ukoliko se uklapaju u specifični profil ovog programa


2.10. Evropski kratki

Kratki filmovi u ovom programu takmiče se za kandidaturu za nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije 2024. godine, zajedno sa filmovima iz Takmičarskog programa – kratki film. Međunarodni Žiri imenovan od strane Sarajevo Film Festivala bira jednog kandidata.

Budući da je Sarajevo Film Festival kvalifikacioni festival za nagradu Oscar® Američke filmske akademije u kategoriji kratki film, pobjednički film iz programa Evropski kratki bit će prihvatljiv za razmatranje u kategoriji Kratki animirani film / Kratki film za nagradu Oscar®.

U ovom programu se predstavljaju najbolji kratki filmovi najtalentovanijih mladih filmskih autora/ica iz svih dijelova Evrope.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

•       Da su proizvedeni u produkciji ili koprodukciji nekih od evropskih država*. Glavna zemlja produkcije filma mora bit iz Evrope (molimo pogledajte listu prihvatljivih država odobrenih od EFA-e).

•    Prihvatljivi kandidati (reditelj/ica) koji prijavljuju film moraju biti rođeni u Evropi ili biti u posjedu evropskog* pasoša prema definiciji Evropske filmske akademije. Odbor Akademije može uzeti u obzir neevropljane pod uslovom da imaju evropski izbjeglički ili sličan status ili da su živjeli u Evropi i radili u evropskoj filmskoj industriji najmanje pet uzastopnih godina.

•     Da se radi o igranom, dokumentarnom, animiranom ili eksperimentalnom filmu 

•     Da se radi o filmovima koji su snimljeni 2023-e ili 2024-e godine.

•     Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi bez geoblocking-a

•     Da nisu duži od 30 minuta, uključujući špicu.

•     Kandidati Evropskih filmskih nagrada 2023 ne mogu ući u razmatranje.

*Evropski film u smislu Evropske Filmske Akademije uključuje geografski Evropu, zemlje članice EU i one koje to nisu, kao i Izrael i Palestinu. Molimo pogledajte listu prihvatljivih država odobrenih od EFA-e.


2.11. - 2.12. Dječiji/MiniArena i TeenArena programi

Festival nastavlja sa svojim ciljem i predanošću u privlačenju naše najmlađe publike te obrazovanju budućih generacija ljubitelja filma. Programi MiniArena (za djecu od 4 do 6 godina), Dječiji (7 do 12 godina) i TeenArena (13 do 18 godina) predstavljaju približno 15 igranih i 10 kratkih filmova iz cijelog svijeta praćenih raznim zanimljivim aktivnostima i angažmanom publike.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

 • Igrani i animirani filmovi (dokumentarni ili eksperimentalni filmovi nisu prihvatljivi)

Dugometražni igrani filmovi moraju biti duži od 60 minuta

Kratki filmovi ne smiju biti duži od 30 minuta, uključujući špicu

Da nisu javno prikazivani prije 2022.

Da prethodno nisu prikazani u Bosni i Hercegovini, niti na otvorenim Internet kanalima poput YouTube-a

Prijave međunarodnih filmova za ovaj program su dobrodošle

Prijavljeni filmovi će biti razmatrani samo ukoliko se uklapaju u specifični profil ovog programa


2.13. Suočavanje s prošlošću

Program Suočavanje s prošlošću ima za cilj povećanje dijaloga o neriješenim pitanjima i temama iz sukoba devedesetih kod naroda bivše Jugoslavije. Nastojimo potaknuti uključivanje šire javnosti kako bismo došli do boljeg razumijevanja i priznavanja i prihvatanja razlika, posebno među mlađim generacijama. Program predstavlja do šest filmova, nakon čega slijede panel diskusije vezane za tematiku filmova, kao i masterclassi sa autorima.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

Igrani, animirani i dokumentarni filmovi (eksperimentalni filmovi nisu prihvatljivi)

Dugometražni, srednjometražni i kratkometražni filmovi

Filmovi sa produkcijom ne starijom od 2022.

Prioritet premijerama sa filmskim stvaraocima specijalizovanim za izgradnju mira, rješavanje sukoba, pomirenje i istraživačko novinarstvo

Prijave međunarodnih filmova za ovaj program su dobrodošle

Prijavljeni filmovi ne moraju biti povezani sa sukobima u regiji bivše Jugoslavije

Prijavljeni filmovi će biti razmatrani samo ukoliko se uklapaju u specifični profil ovog programa

Svi dugometražni debitantski filmovi u ovom programu, koje su režirale redateljice, ulaze u konkurenciju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti – 7.500 eura (obezbjeđuje MasterCard).


2.14. BH Film program

BH Film program se organizuje u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika Bosne i Hercegovine koje je zaduženo za izbor filmova. Radi se o programu u kojem se predstavljaju i promoviraju filmovi iz Bosne i Hercegovine, filmovi bh. autora/ica i filmovi o Bosni i Hercegovini.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:

Da se radi o igranom, dokumentarnom, animiranom ili studentskom filmu

Filmovi bilo kojeg trajanja

Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala 

Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi

Svi selektovani filmovi sa dijalozima na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku  obavezni su da imaju titlove na engleskom jeziku. Ako su dijalozi u filmu na jeziku drugačijem od spomenutih fimovi su u tom slučaju obavezni imati i bosanske i engleske titlove.

Za nagrade BH Film programa takmiče se samo filmovi koji su producirale filmske škole iz Bosne i Hercegovine. Studentski filmovi iz Bosne i Hercegovine koji se prikazuju u okviru ovog programa takmiče se za sljedeće nagrade:

Nagrada za najbolji bh. studentski film

Specijalna nagrada žirija

Specijalno priznanje žirija

Nagrade se uručuju na specijalnoj ceremoniji partnerske organizacije ovog programa.


3. Upute i materijali za prijavu filmova i dramskih serija

3.1. Prijavni formular, kopija prijavljenog filma/ dramske serije i dodatni materijali

Sve prijave moraju sadržavati sljedeće:

Adekvatno popunjen online prijavni formular 

Selekcijsku kopiju

Plaćenu naknadu za prijavu filma/dramske serije za programe koji to zahtijevaju

Uz prijavni formular potrebno je priložiti sve raspoložive promotivne i press materijale filma / dramske serije poput sinopsisa (na engleskom), rediteljske eksplikacije, biografije i filmografije reditelja/ice, te spiska svih članova glumačke postave i ekipe filma / dramske serije. U slučaju da neki od ovih materijala ne budu raspoloživi u trenutku prijave, njihova hitna dostava bit će zahtijevana ukoliko film / dramska serija bude uvršten/a u program Festivala.

U slučaju kada programer ocijeni vaš film i odluči da ne ispunjava zahtjeve za prijavljeni program/sekciju postoji mogućnost da vašu prijavu filma prebaci u odgovarajući program bez prethodnog slanja e-maila ili druge vrste obavještenja. Molimo pažljivo pročitajte naša pravila za prijavljivanje filmova i u skladu sa tim prijavite svoj film/dramsku seriju. Ako i dalje niste sigurni u koji program se uklapa vaš film kontaktiraje nas za podršku na programmes@sff.ba


3.2. Rokovi za prijavu

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, svi neophodni materijali za prijavu filmova za programe Takmičarski program – igrani film, Takmičarski program – dokumentarni film, Takmičarski program – kratki film, Takmičarski program – studentski film, U fokusu, Pretpremijere, Open Air, Kinoscope, Summer Screen, Evropski kratki, Dječiji program, TeenArena, Suočavanje s prošlošću i BH Film moraju biti dostavljeni do 24. maja 2024.

Predstavnici/e Festivala nisu dužni razmatrati prijave koje budu dostavljene po isteku roka za prijavu filmova / dramskih serija. Predstavnici/e Festivala nisu dužni davati objašnjenja ni komentarisati razloge zbog kojih pojedini filmovi / dramske serije nisu odabrani za učešće u nekom od festivalskih programa.


3.3. Naknade i obaveze za prijavu

Kako bi održao profesionalnu, naprednu i brzu proceduru ocjenjivanja/recenzije filmova, Festivalski selekcioni odbor sastoji se od vrhunskog tima objektivnih filmskih profesionalaca, filmskih kritičara, profesora, režisera, producenata i pojedinačnih autora koji obrađuju nekoliko hiljada prijavljenih filmova/dramskih serija svake godine. Festival ozbiljno shvata količinu rada uloženog u svaki film. Stoga, čitav proces se odvija veoma pažljivo kako bi se osiguralo da svaki film bude pregledan najmanje dva puta.

Naknade za prijavu, osim ako nije drugačije naznačeno na stranici za prijavu filma/dramske serije, su sljedeće:

Takmičarski program - igrani film - BESPLATNO za prijavu!

Takmičarski program - dokumentarni film - BESPLATNO za prijavu!

Takmičarski program - kratki film - BESPLATNO za prijavu!

Takmičarski program - studentski film - BESPLATNO za prijavu!

BH Film - BESPLATNO za prijavu!

 Ostali programi otvoreni za prijavljivanje:

Dugometražni i srednjometražni film (60 minuta trajanja ili više, odnosno 31 do 59 minuta trajanja) - 80 KM ili 40 EUR

Kratki film (do 30 minuta, uključujući odjavnu špicu) - 40 KM ili 20 EUR

Prije završetka procesa prijave filma i plaćanja naknade za prijavu, kontaktirajte svoju filmsku ekipu, producente, prodajne agente i / ili distributere kako biste provjerili da film već nije prijavljen ili da bi prijavu poslali u ispravnu programsku sekciju ili da li vaša prijava za film ispunjava sve naše kriterije, te tako neće biti odbijena.

Festival zadržava pravo da odbije ili diskvalificira sve neprihvatljive prijave, bez povrata novca.

Moguće je prijaviti više od jednog filma. Morate ispuniti zasebne prijave za svaki film koji namjeravate prijaviti i to možete učiniti pod istim nalogom Eventivala. Napominjemo da ćete morati platiti naknadu za prijavu za svaki dodatni film, ako drugačije nije specificirano.

Kotizacije za učešće je izražena u valutama; bosanske konvertibilne marke (BAM) i u eurima  (EUR). Cijena kotizacije se odnosi na jedan filmski naslov, te ne podliježe refundaciji.  Festival zadržava pravo diskvalifikovanja prijave, ako nisu ispunjeni svi uslovi, uključujući i promjenu statusa podobnosti nakon prijave, bez refundacije bilo koje vrste.

Privatne projekcije samo na poziv (na primjer za ekipu filma, partnere ili donatore) ne utječu na prihvatljivost prijave.


3.4. Selekcijska kopija filma / dramskih serija

Neophodno je dostaviti link za kopiju filma/dramske serije na Vimeo/YouTube kanalu sa ulaznom šifrom validnom do kraja augusta 2024. (ukoliko je film/ dramska serija izvorno snimljen/a na nekom drugom, a ne na engleskom jeziku, selekcijska kopija mora biti titlovana na engleski jezik). U slučaju filmova / dramskih serija postavljenih na Vimeo kanal, mora biti omogućeno njihovo skidanje i spašavanje, a ulazna šifra mora biti validna do kraja augusta 2024.

Svi filmovi / dramske serije moraju biti dostavljeni na izvornom jeziku, a ukoliko izvorni jezik filma / dramske serije nije engleski, selekciona kopija mora biti titlovana na engleski jezik (osim ako drugačije nije specificirano). 

Film / dramsku seriju nije moguće prijaviti na Festival bez dostavljanja selekcione kopije.

Molimo da imate na umu da je dostavljanje selekcione kopije filma / dramske serije u DCP formatu moguće samo uz saglasnost Festivala. Ukoliko želite zatražiti dozvolu, molimo kontaktirajte programski ured Festivala na programmes@sff.ba.

U slučaju promjene adrese e-pošte, promjene šifre ili promjene linka za pregled nakon slanja prijave, morate odmah obavijestiti Festival na programmes@sff.ba s tom promjenom kako bi mogli ažurirati vaše informacije u prijavi. Ako Festival nije obaviješten o promjeni i ako se utvrdi da je link neaktivan ili je šifra netačna, prijava se može smatrati neprihvatljivom.


3.5. Objavljivanje spiska filmova i dramskih serija uvrštenih u program

Izbor svih filmova / dramskih serija koji će biti uvršteni u program vrše selektori/ce Festivala. Selektori/ce putem programskog odjela pozivaju odabrane filmove / dramske serije na Festival. Autori/ce prijavljenih filmova / dramskih serija koji ne uđu u selekciju o tome će biti obavješteni u najkraćem mogućem roku, a najdalje do 18. jula. Kompletan program Festivala sa terminima prikazivanja će biti objavljen u augustu 2024., najdalje sedam dana uoči početka Festivala. Festival zadržava pravo da odluči o tome kada će objaviti naslove odabranih filmova/ dramskih serija i programe pojedinih festivalskih programa.


4. Odabrani filmovi i dramske serije

4.1. Obaveze učesnika Festivala

Nakon što film / dramska serija bude uvršten u selekciju, a autori/ce prihvate poziv za učešće na Festivalu, nije moguće povući film / dramsku seriju iz festivalskog programa.

Autori/ce filmova koji dobiju poziv za učešće u takmičarskim programima Festivala informaciju o tome da su njihovi filmovi uvršteni u festivalsku selekciju moraju držati u tajnosti dok je Festival zvanično ne objavi.

Filmovi izabrani za Takmičarske programe bit će prikazani on-line na ondemand platformi Festivala sa geo-block opcijom uključenom za teritorije bivše Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Kosovo*) za maksimalno 1500 gledalaca.

Učesnici/e Festivala dužni su se bespogovorno pridržavati ovdje navedenih pravila i propisa Festivala.


4.2. Materijali za katalog

Nakon što prihvate poziv za učešće u Festivalu, kontakt osobe za sve odabrane filmove i dramske serije dobiće zahtjev da dostave materijale za festivalski katalog.

Kako bi bili u mogućnosti štampati katalog Festivala, za svaki odabrani film i dramsku seriju Festival mora dobiti ispravno popunjen prijavni formular i druge tražene materijale, i to: trejler filma i dramske serije/ link visoke rezolucije, sinopsis filma/ dramske serije, biografiju i filmografiju reditelja/ice i spisak svih članova autorskog tima i ostalih članova ekipe čija će imena biti navedena u katalogu, kao i tri fotografije. Tražene materijale je potrebno dostaviti u što kraćem roku nakon prihvatanja poziva za učešće na Festivalu. Festival neće snositi odgovornost zbog pogrešnih informacija u dostavljenim materijalima koje budu štampane u zvaničnim festivalskim publikacijama.

U principu, u katalogu se navode sljedeće informacije: originalni naslov, međunarodni naslov, zemlja(e) produkcije, godina proizvodnje, da li će film/ dramska serija biti premijerno prikazan ili ne, format, dužina, reditelj/ica, produkcijska kompanija, producent/ica, distributer, scenarista/ica, direktor/ica fotografije, montažer/ka, scenograf/kinja, dizajner/ica zvuka, kompozitor/ica muzike, kasting menadžer/ica, glavni glumci/glumice, sinopsis.

Festival sve prethodno navedene materijale može koristiti za promotivne svrhe. Festival zadržava ekskluzivno pravo da odlučuje o sadržaju festivalskog kataloga.


4.3. Promotivni materijali


Promotori filmova i dramskih serija uvrštenih u selekciju Festivala će od festivalskog programskog ureda dobiti zahtjev da dostave promotivne materijale. Materijali će biti korišteni u publikacijama Festivala i distribuirani predstavnicima medija i gostima Festivala.

Nakon što neki film i dramsku seriju uvrsti u svoj program, a za potrebe promocije, Festival ostvaruje pravo korištenja isječaka iz filma i dramske serije, u zemlji i u inostranstvu, pri čemu se to odnosi na maksimalno tri minute filma (u slučaju dokumetarnih i kratkih filmova, isječci koje će Festival koristiti ne smiju predstavljati više od 10% ukupnog trajanja filma). U slučaju da isječci nisu raspoloživi, a jasno je utvrđeno da se trećim licima ni pod kojim uslovima ne smije ustupati kopija čitavog filma i dramske serije, Festival ima pravo da u strogo kontrolisanim uslovima kopira jedan ili više isječaka iz filma ili dramske serije isključivo za potrebe promocije prije i u toku Festivala.

Za promociju festivalskih programa i pojedinačnih filmova / dramskih serija, Festival ima pravo da na svojoj web stranici koristi bilo koju fotografiju ili isječak iz filma / dramske serije u digitalnom formatu (kraći od 3 minute). Festival će također zahtijevati dostavljanje trejlera filma/ dramske serije (YouTube link) i plakat u digitalnom formatu.


4.4. Planiranje programa

Opšte planiranje programa i određivanje termina javnih projekcija filmova i dramskih serija, ali i projekcija za predstavnike medija i filmske industrije, u isključivoj je nadležnosti rukovodilaca Festivala.


4.5. Titlovanje

Odabrani filmovi/dramske serije će biti prikazani na originalnim jezicima.

Svi odabrani filmovi moraju biti prikazani sa sljedećim titlovima na printu:

Filmovi na engleskom jeziku moraju imati integrirane titlove ili VF fajlove titlova na bosanskom, ili hrvatskom ili srpskom ili crnogorskom jeziku

Filmovi na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku moraju imati integrirane titlove ili VF fajl titla na engleskom jeziku

Filmovi na bilo kojem drugom jeziku osim engleskog, bosanskog, hrvatskog, srpskog ili crnogorskog jezika moraju imati integrirane titlove ili VF fajlove titlova na engleskom i bosanskom ili hrvatskom ili srpskom jeziku


4.6. Format


Projekcijski format festivala je DCP. Na zahtjev je moguća projekcija filmova/ dramskih serija u nekom drugom formatu, u zavisnosti od tehničkih uslova kina u kojem će se film prikazivati. Ukoliko je paket šifrovan, potrebno je dostaviti DKDM ili KDM, kako za testne tako i za zvanične projekcije.

Dostavljanje filmova i dramskih serija u drugim formatima i na drugim video sistemima, kao i na nekoj drugoj vrsti diska, u drugom formatu ili sa različitim licencama moguće je samo u dogovoru sa i uz izričito odobrenje Festivala. Festival zadržava pravo da isključi iz programa filmove i dramske serije koji/e bez odobrenja budu dostavljeni u formatu koji je drugačiji od standardnog festivalskog formata.


4.7. Dostava projekcijske kopije filma i dramskih serija

Projekcijske kopije svih odabranih filmova i dramskih serija moraju biti dostavljene u Bosnu i Hercegovinu do 29. jula 2024. i moraju biti raspoložive tokom cijelog Festivala, osim ako drugačije ne bude dogovoreno. Učesnici moraju pratiti upute za dostavu filmova i dramskih serija Festivalu (koje će biti poslane producentu, reditelju ili nekom drugom predstavniku filma ili dramske serije). Festival će pokriti troškove transporta projekcijske kopije filma / dramske serije u jednom smjeru, osim ako drugačije ne bude dogovoreno. Festival je zadužen za završavanje svih carinskih procedura za ulazak projekcijske kopije filma / dramske serije u Bosnu i Hercegovinu.

Kopije svih filmova i dramskih serija će biti vraćene unutar četiri sedmice od zatvaranja Festivala. Festival će u najvećoj mogućoj mjeri poštovati želje učesnika u vezi povratka projekcijskih kopija njihovih filmova i dramskih serija. Ukoliko je film ili dramsku seriju potrebno vratiti na adresu drugačiju od adrese sa koje je otpremljen/a, to mora biti jasno naznačeno, te je potrebno navesti adresu na koju film ili dramska serija treba biti vraćen/a, kao i željeni datum povratka.

Kopija filma i dramske serije je osigurana od trenutka kada je preuzme DHL ili druga dostavna kompanija u Sarajevu. Osiguranje traje do trenutka povratka filma / dramske serije. Osim ukoliko drugačije ne bude dogovoreno, u slučaju oštećenja ili gubitka projekcijske kopije filma / dramske serije tokom Festivala, Festival ima obavezu da pokrije troškove nove projekcijske kopije filma / dramske serije prema važećem cjenovniku filmskih laboratorija. 

Oštećenja na kopiji moraju biti prijavljena Festivalu u pisanoj formi najkasnije mjesec dana nakon povratka kopije, a prije naredne projekcije filma / dramske serije. Sva potraživanja će biti razmatrana na osnovu prijavljenog stanja filmske kopije.

5. Zaključak

Pristanak na učešće na Sarajevo Film Festivalu ujedno se smatra i prihvatanjem obaveze da poštujete sva prethodno navedena festivalska pravila i kriterije. Upravni odbor Sarajevo Film Festivala zadržava pravo odlučivanja o svim spornim pitanjima koja nisu eksplicitno regulisana aktuelnim festivalskim pravilima i propisima.


Prijavite svoj film OVDJE!

Za više informacija molimo da provjerite FAQ.


Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo da se obratite na e-mail adresu: programmes@sff.ba.


* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.