Navigacija

Pravila za prijavljivanje filmova

26. SARAJEVO FILM FESTIVAL
od 14. do 21. augusta 2020.

  1. Opšte informacije
  2. Programi
  3. Upute i materijali za prijavu 
  4. Odabrani filmovi i dramske serije
  5. Zaključak

1.    Opšte informacije

1.1.    Organizator

Pokretač i organizator Sarajevo Film Festivala je sarajevski Obala Art Centar. Sarajevo Film Festival je međunarodna smotra filma koja se održava jednom godišnje u kinu Obala Art Centra i na drugim lokacijama u Sarajevu.

 

1.2.    Ciljevi
Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival sa naglašenim fokusom na djela regionalnih filmskih autora. Specifični cilj Festivala jeste pomaganje i promovisanje autora i filmova iz regije. Festival nastoji biti jedno od ključnih mjesta na kojima se susreću međunarodni i regionalni filmski stvaraoci sa ciljem ostvarivanja saradnje i kulturne razmjene kroz predstavljanje najuspješnijih i najnovijih filmskih ostvarenja iz svih dijelova svijeta. Takmičarski programi Sarajevo Film Festivala otvoreni su isključivo za filmove iz regije, a uključuju regionalne, evropske, međunarodne i svjetske premijere filmova iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

1.3.    Datum održavanja    
Dvadeset i šesti po redu Sarajevo Film Festival održaće se u Sarajevu u periodu od 14. do 21. augusta 2020.

1.4.     Žiriji
Članovi žirija takmičarskih programa Festivala su cijenjeni filmski autori i autorice, glumci i glumice, producenti i producentice, filmski selektori i selektorice i drugi relevantni kulturni radnici i radnice.
Za potrebe Festivala se formiraju četiri žirija, po jedan za svaki takmičarski program (igrani, kratki, dokumentarni i studentski film).
Većina članova svakog od četiri žirija nisu državljani zemlje domaćina Festivala.  Članovi žirija ne mogu biti osobe koje su učestvovale u produkciji bilo kojeg filma uvrštenog u takmičarski program Festivala.

 

2.    Programi

Selekcioni komitet vrši izbor filmova koji učestvuju u takmičarskim, ali i u nekoliko revijalnih festivalskih programa.  

Za učešće u Festivalu mogu se prijaviti filmovi snimljeni u periodu od dvanaest mjeseci uoči početka Festivala i to isključivo za sljedeće programe:

Takmičarski program – igrani film
Takmičarski program – dokumentarni film
Takmičarski program – kratki film
Takmičarski program – studentski film
Evropski kratki
Dječiji program
TeenArena
BH Film program
Pretpremijere - program specijaliziran za regionalne dramske serije

Prijavljeni filmovi/ dramske serije se uzimaju u razmatranje samo ukoliko se uklapaju u profil jednog od gore navedenih programa.


        2.1.    Takmičarski program – igrani film

U Takmičarskom programu – igrani film Sarajevo Film Festivala predstavljaju se i promovišu filmovi iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosovo*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.
Za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi čiji reditelji/ce, veći dio autorske ekipe, kao i producentska kompanija potiču iz jedne od gore navedenih država.

Da bi bili razmatrani za učešće u ovom programu filmovi moraju zadovoljiti sljedeće uslove:
-    Da se radi o dugometražnim igranim ili dugometražnim animiranim filmovima
-    Prioritet se daje filmovima koji će u Takmičarskom programu – igrani film Sarajevo Film Festivala imati svoju svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru
-    Da nisu javno predstavljeni u prethodno nabrojanim zemljama regije, pri čemu je moguće napraviti iznimku za filmove koji su jedan put premijerno prikazani u zemlji porijekla ili jednom festivalu animiranog filma u regiji
-    Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala
-    Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi
-    Da traju duže od 60 minuta

Producenti/ce filmova odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo najmanje četiri člana  autorske i glumačke ekipe filma (reditelj/ica, producent/ica, glavni glumci i/li glumice) na Festivalu. Reditelj/ica i/ili producent/ica filma su dužni da prisustvuju Festivalu i predstave svoj film. Organizator Festivala će pokriti troškove putovanja i šest noćenja u Sarajevu za maksimalno četiri predstavnika autorske i glumačke ekipe filma koji prisustvuju Festivalu.
Predstavnici autorske i glumačke ekipe filma koji prisustvuju Festivalu dužni su učestvovati na zvaničnim konferencijama za medije i foto sesijama organizovanim sa ciljem promocije njihovog filma, kao i da predstave film publici uoči prikazivanja, te da daju intervjue odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala.

Članovi žirija Takmičarskog programa - igrani film dodjeljuju sljedeće nagrade:

  • Srce Sarajeva za najbolji film – 16.000,00 eura (ovaj iznos ravnomjerno dijele reditelj/ica  i producent/ica nagrađenog filma)
  • Srce Sarajeva za najbolju režiju – 10.000,00 eura
  • Srce Sarajeva za najbolju glumicu – 2.500,00 eura
  • Srce Sarajeva za najboljeg glumca – 2.500,00 eura

U iznose je uključen i porez od 10% koji se odbija od ukupnog iznosa tokom isplate.

Filmovi u ovom programu natječu se i za dvije nagrade partnera Festivala i to: CICAE i Cineuropa nagradu.

Od dobitnika nagrada očekuje se da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada Festivala koja će se održati 20. augusta 2020. Osim toga, dobitnici/ce nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale za film uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade.
Svi filmovi odabrani za učešće u ovom programu dobit će certifikat kojim se potvrđuje da su učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala. Svi odabrani filmovi se također takmiče i za Nagradu publike koja se dodjeljuje za igrani dugometražni film.

          2.2.    Takmičarski program– dokumentarni film

U Takmičarskom programu – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala predstavljaju se i promovišu filmovi iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.
Za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi čiji reditelji/ce, veći dio autorske ekipe, kao i producentska kompanija potiču iz jedne od gore navedenih država.

Da bi bili razmatrani za učešće u ovom programu filmovi moraju zadovoljiti sljedeće uslove:
-    Prioritet se daje filmovima koji će u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala imati svoju svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru
-    Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala
-    Da prije Sarajevo Film Festivala nisu prikazani na više od dva festivala ili druga slična javna događaja u prethodno nabrojanim zemljama regije, pri čemu je moguće napraviti iznimku za filmove koji su jedan put premijerno prikazani u zemlji porijekla
-    Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi
-    Da nisu prikazani na televiziji u bilo kojoj od zemalja unutar bosanskog/hrvatskog/srpskog govornog područja. Osim toga, filmovi iz Bosne i Hercegovine ne smiju biti javno prikazani u Bosni i Hercegovini prije učešća na Sarajevo Film Festivalu
-    Nema ograničenja vezanih za trajanje filma

 Producenti/ce filmova odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo na Festivalu jednog člana autorske ekipe filma (reditelj/ica ili producent/ica). Reditelj/ica ili producent/ica filma su dužni da prisustvuju Festivalu i predstave svoj film. Organizator Festivala će pokriti troškove putovanja i šest noćenja u Sarajevu za reditelja/icu ili producenta/icu koji budu pozvani da učestvuju u Festivalu.
Reditelji/ce ili producenti/ce filmova koji prisustvuju Festivalu dužni su da posjete zvanične  festivalske lokacije poput Docu Corner-a, da učestvuju u promotivnim aktivnostima uoči i nakon emitovanja filma, te da daju intervjue odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala.

Članovi žirija Takmičarskog programa - dokumentarni film dodjeljuju sljedeće nagrade:
-    Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film – 3.000,00 eura (nagradu ravnomjerno dijele reditelj/ica i producent/ica filma)
-    Filmska nagrada za ljudska prava – 3.000,00 eura (nagrada se dodjeljuje reditelju/ici filma)
-    Specijalna nagrada žirija- 2.500,00 eura (nagrada se dodjeljuje reditelju/ici filma)
U iznose je uključen i porez od 10% koji se odbija od ukupnog iznosa tokom isplate.

Od dobitnika nagrada očekuje se da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada Festivala koja će se održati 20. augusta 2020. Osim toga, dobitnici/ce nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale za film uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade.
Svi filmovi odabrani za učešće u ovom programu dobit će certifikat kojim se potvrđuje da su učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala. Svi odabrani dokumentarni filmovi se također takmiče i za Nagradu publike koja se dodjeljuje za dokumentarni film. 

       2.3.    Takmičarski program – kratki film

U Takmičarskom programu – kratki film Sarajevo Film Festivala predstavljaju se i promovišu filmovi iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.
Za učešće u ovom programu mogu se prijaviti filmovi čiji reditelji/ce, veći dio autorske ekipe, kao i producentska kompanija potiču iz jedne od gore navedenih država.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:
-    Igrani i animirani filmovi
-    Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala
-    Prioritet se daje filmovima koji će u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala imati svoju svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru
-    Da prije Sarajevo Film Festivala nisu javno prikazani u prethodno nabrojanim zemljama regije, pri čemu je moguće napraviti iznimku za filmove koji su jedan put premijerno prikazani u zemlji porijekla ili, u slučaju da se radi o animiranim filmovima, koji su prikazani na jednom regionalnom festivalu animiranog filma
-    Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi
-    Da nisu duži od trideset minuta, uključujući špicu

Producenti/ce filmova odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo reditelja/ice filma na Festivalu. Reditelj/ica je dužan/na da prisustvuje Festivalu i predstavi svoj film. Organizator Festivala će reditelju/ici filma pokriti troškove putovanja i četiri noćenja u Sarajevu tokom Festivala.
Reditelji/ce odabranih filmova su dužni promovisati svoje filmove tako što će učestvovati u zvaničnim festivalskim panel diskusijama i foto sesijama, te tako što će publici predstaviti film uoči projekcije i davati intervjue odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala. 

Članovi žirija Takmičarskog programa – kratki film dodjeljuju sljedeću nagradu:
-    Srce Sarajeva za najbolji kratki film – 2.500,00 eura (nagrada se dodjeljuje reditelju/ici)
U iznose je uključen i porez od 10% koji se odbija od ukupnog iznosa tokom isplate.

Sarajevo Film Festival je kvalifikacioni festival za nagradu Oscar® Američke filmske akademije u kategoriji kratki film. Osim toga, filmovi odabrani za učešće u takmičarskim programima za kratki i za evropski kratki film ulaze u konkurenciju za kandidaturu za nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije, budući da je Sarajevo Film Festival kvalifikacioni festival i za nagradu za najbolji kratki film Evropske filmske akademije.
Od dobitnika/ica nagrada očekuje se da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada Festivala koja će se održati 20. augusta 2020. Osim toga, dobitnici/e nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale za film uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade.
Svi filmovi odabrani za učešće u ovom programu dobit će certifikat kojim se potvrđuje da su učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala.


       2.4.    Takmičarski program – studentski film

U Takmičarskom programu – studentski film Sarajevo Film Festivala predstavljaju se i promovišu studentski filmovi iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.
Reditelj/ica filma mora biti državljanin/ka jedne od prethodno nabrojanih zemalja, a producent/ica filma mora biti neka od regionalnih filmskih škola, fakulteta ili umjetničkih akademija.

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:
-    Igrani, dokumentarni i animirani filmovi
-    Prioritet se daje filmovima koji će u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala imati svoju svjetsku, međunarodnu, evropsku ili regionalnu premijeru
-    Da prije Sarajevo Film Festivala nisu javno prikazani u prethodno nabrojanim zemljama regije, pri čemu je moguće napraviti iznimku za filmove koji su jedan put premijerno prikazani u zemlji porijekla  ili, u slučaju da se radi o animiranim filmovima, koji su prikazani na jednom regionalnom festivalu animiranog filma
-    Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala
-    Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi
-    Da nisu duži od 60 minuta, uključujući špicu 

Producenti/ce filmova odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo reditelja/ice filma na Festivalu. Reditelj/ica je dužan/na da prisustvuje Festivalu i predstavi svoj film. Organizator Festivala će reditelju/ici filma pokriti troškove putovanja i sedam noćenja u Sarajevu tokom Festivala.
Reditelji/ce odabranih filmova su dužni/e promovisati svoje filmove tako što će učestvovati u zvaničnim festivalskim panel diskusijama, te tako što će publici predstaviti film uoči njegove projekcije i davati intervjue odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala.
  
Članovi žirija Takmičarskog programa – studentski film dodjeljuju sljedeću nagradu:
-    Srce Sarajeva za najbolji studentski film – 1.000,00 eura (Nagrada se dodjeljuje reditelju/ici filma)
U iznose je uključen i porez od 10% koji se odbija od ukupnog iznosa tokom isplate.

Od dobitnika/ca nagrada očekuje se da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada Festivala koja će se održati 20. augusta 2020. Osim toga, dobitnici/e nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale za film uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade.
Svi filmovi odabrani za učešće u ovom programu dobit će certifikat kojim se potvrđuje da su učestvovali u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala.

        2.5.    Evropski kratki
U ovom programu se predstavljaju najbolji kratki filmovi najtalentovanijih mladih filmskih autora/ica iz svih dijelova Evrope.
Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:
-    Da su proizvedeni u nekoj od evropskih država*
-    Da se radi o igranom, dokumentarnom ili animiranom filmu
-    Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala
-    Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi
-    Da nisu duži od 30 minuta, uključujući špicu
Sarajevo Film Festival je kvalifikacioni festival za nagradu Oscar® Američke filmske akademije u kategoriji kratki film. Osim toga, filmovi odabrani za učešće u takmičarskim programima za kratki i za Evropski kratki film ulaze u konkurenciju za kandidaturu za nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije, budući da je Sarajevo Film Festival kvalifikacioni festival i za nagradu za najbolji kratki film Evropske filmske akademije.

*Evropski film u smislu Evropske Filmske Akademije uključuje geografski Evropu, zemlje članice EU i one koje to nisu, kao i Izrael i Palestinu.

        2.6.    Dječiji program

Dječiji program Sarajevo Film Festivala namijenjen je najmlađim gledaocima i ima specifični cilj da animira i edukuje mladu filmsku publiku. Pored raznolike selekcije dugometražnih i kratkometražnih filmova iz svih krajeva svijeta namijenjenih mladoj publici, te nizom različitih pratećih aktivnosti, kroz ovaj program najmlađim gledaocima Festival pruža priliku da razviju ljubav za film.
Program je podijeljen u dvije programske sekcije, i to:
- MiniARENA (za djecu predškolskog uzrasta)
- Dječiji program (za djecu starosti od 7 do 12 godina)

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:
-    Igrani i animirani filmovi
-    Dugometražni igrani filmovi moraju biti duži od 60 minuta
-    Kratki filmovi ne smiju biti duži od 30 minuta, uključujući špicu
-    Da nisu javno prikazivani prije 2018.
-    Da prethodno nisu prikazani na televiziji u Bosni i Hercegovini, niti na otvorenim Internet kanalima poput YouTube-a
-    Prijave međunarodnih filmova za ovaj program su dobrodošle
-    Prijavljeni filmovi će biti razmatrani samo ukoliko se uklapaju u specifični profil ovog programa


      2.7.    TeenArena

Filmovi u TeenArena programu moraju se baviti temama vezanim za sazrijevanje i odrastanje mladih, njihovim odnosom prema svijetu, problemima na koje nailaze, savladavaju ih i zahvaljujući suočavanju s njima uče kako razviti kritičko mišljenje i stavove.
Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:
-    Igrani i animirani filmovi
-    Dugometražni igrani filmovi moraju biti duži od 60 minuta
-    Kratki filmovi ne smiju biti duži od 30 minuta, uključujući špicu
-    Da nisu javno prikazivani prije 2018.
-    Da prethodno nisu prikazani na televiziji u Bosni i Hercegovini, niti na otvorenim Internet kanalima poput YouTube-a
-    Prijave međunarodnih filmova za ovaj program su dobrodošle
-    Prijavljeni filmovi će biti razmatrani samo ukoliko se uklapaju u specifični profil ovog programa

      2.8.     BH Film program

BH Film program se organizuje u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika Bosne i Hercegovine koje je zaduženo za izbor filmova. Radi se o programu u kojem se predstavljaju i promoviraju filmovi iz Bosne i Hercegovine, filmovi bh. autora/ica i filmovi o Bosni i Hercegovini.
Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, za učešće u ovom programu mogu se prijaviti samo filmovi koji zadovoljavaju sljedeće uslove:
-    Da se radi o igranom, dokumentarnom, animiranom ili studentskom filmu
-    Da se radi o filmovima koji su snimljeni u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala
-    Da nisu prikazani na televiziji niti na nekoj Internet/VOD platformi

Za nagrade BH Film programa takmiče se samo filmovi koji su producirale filmske škole iz Bosne i Hercegovine. Studentski filmovi iz Bosne i Hercegovine koji se prikazuju u okviru ovog programa takmiče se za sljedeće nagrade:

- Nagrada za najbolji bh. studentski film
- Specijalna nagrada žirija
- Specijalno priznanje žirija
- KisaKes nagrada za bh. studentski film

Nagrade se uručuju na specijalnoj ceremoniji partnerske organizacije ovog programa.

      2.9. Pretpremijere

Pretpremijere je specijaliziran program za promociju dramskih serija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Za učešće u ovom programu mogu se prijaviti dramske serije čiji reditelji/ce, veći dio autorske ekipe, kao i producentska kompanija potiču iz jedne od gore navedenih država. 

Da bi bile razmatrane za učešće u ovom programu dramske serije moraju zadovoljiti sljedeće uslove:
-    Da se radi o dramskim serijama koje su snimljene u periodu od 12 mjeseci uoči početka Festivala
-    Da nisu prikazane na televiziji niti na nekoj Internet/ VOD platformi
-    Da se za selekciju mogu prijaviti prve epizode (i rough cut verzije), a da za Festival trebaju biti gotove minimalno dvije epizode za prikazivanje.

Producenti/ce dramskih serija odabranih za učešće u ovom programu moraju osigurati prisustvo najmanje pet članova autorske i glumačke ekipe dramske serije (reditelj/ica, producent/ica, glavni glumci i/li glumice) na Festivalu. Reditelj/ica i/ili producent/ica su dužni da prisustvuju Festivalu i predstave svoju dramsku seriju. Organizator Festivala će pokriti troškove tri noćenja u Sarajevu za maksimalno pet predstavnika autorske i glumačke ekipe dramske serije koji prisustvuju Festivalu. 

Predstavnici autorske i glumačke ekipe dramske serije koji prisustvuju Festivalu dužni su učestvovati na zvaničnim eventima za medije i foto sesijama organizovanim sa ciljem promocije njihove dramske serije, kao i da predstave seriju publici uoči prikazivanja, te da daju intervjue odabranim medijskim partnerima Sarajevo Film Festivala. 

Sve odabrane dramske serije se takmiče za Nagradu publike koja se posebno dodjeljuje za dramske serije. Dobitnici/ce nagrada dužni su da u sve promotivne i medijske materijale uvrste informaciju o osvojenoj nagradi, pri čemu moraju koristiti zvanično ime nagrade. 


3.    Upute i materijali za prijavu filmova i dramskih serija

      3.1.    Prijavni formular, kopija prijavljenog filma/ dramske serije i dodatni materijali

Sve prijave moraju sadržavati sljedeće:
- Adekvatno popunjen prijavni formular
- Selekcijsku kopiju 

Uz prijavni formular potrebno je priložiti sve raspoložive promotivne i press materijale filma / dramske serije poput sinopsisa (na engleskom), rediteljske eksplikacije, biografije i filmografije reditelja/ice, te spiska svih članova glumačke postave i ekipe filma / dramske serije. U slučaju da neki od ovih materijala ne budu raspoloživi u trenutku prijave, njihova hitna dostava bit će zahtijevana ukoliko film / dramska serija bude uvršten/a u program Festivala. 

       3.2.     Rokovi za prijavu

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, svi neophodni materijali za prijavu filmova za programe Evropski kratki, Dječiji i TeenArena moraju biti dostavljeni do 9. maja 2020, dok materijali za prijavu filmova i dramskih serija za Takmičarski program – igrani film, Takmičarski program – dokumentarni film, Takmičarski program – kratki film, Takmičarski program – studentski film, BH Film program i Pretpremijere moraju biti dostavljeni do 23. maja 2020. 

Predstavnici/e Festivala nisu dužni razmatrati prijave koje budu dostavljene po isteku roka za prijavu filmova / dramskih serija. Predstavnici/e Festivala nisu dužni davati objašnjenja ni komentarisati razloge zbog kojih pojedini filmovi / dramske serije nisu odabrani za učešće u nekom od festivalskih programa. 

      3.3.    Selekcijska kopija filma / dramskih serija

Dostaviti link za kopiju filma/dramske serije na Vimeo/YouTube kanalu sa ulaznom šifrom validnom do kraja augusta 2020. (ukoliko je film/ dramska serija izvorno snimljen/a na nekom drugom a ne na engleskom jeziku, selekcijska kopija mora biti titlovana na engleski jezik). U slučaju filmova/ dramskih serija postavljenih na Vimeo kanal, mora biti omogućeno njihovo skidanje i spašavanje, a ulazna šifra mora biti validna do kraja augusta 2020. 

Svi filmovi/ dramske serije moraju biti dostavljeni na izvornom jeziku, a ukoliko izvorni jezik filma/ dramske serije nije engleski, selekciona kopija mora biti titlovana na engleski jezik (osim ako drugačije nije specificirano).  

Film / dramsku seriju nije moguće prijaviti na Festival bez dostavljanja selekcione kopije.
Molimo da imate na umu da je dostavljanje selekcione kopije filma / dramske serije u DCP formatu moguće samo uz saglasnost Festivala. Ukoliko želite zatražiti dozvolu, molimo kontaktirajte programski ured Festivala. 

      3.4    Objavljivanje spiska filmova i dramskih serija uvrštenih u program 

Izbor svih filmova / dramskih serija koji će biti uvršteni u program vrše selektori/ce Festivala. Selektori/ce putem programskog odjela pozivaju odabrane filmove / dramske serije na Festival. Autori/ce prijavljenih filmova / dramskih serija koji ne uđu u selekciju o tome će biti obavješteni u najkraćem mogućem roku, a najdalje do 18. jula. Kompletan program Festivala sa terminima prikazivanja će biti objavljen u augustu 2020., najdalje sedam dana uoči početka Festivala. Festival zadržava pravo da odluči o tome kada će objaviti naslove odabranih filmova/ dramskih serija i programe pojedinih festivalskih programa.


4.    Odabrani filmovi i dramske serija

      4.1.     Obaveze učesnika Festivala

Nakon što film / dramska serija bude uvršten u selekciju, a autori/ce prihvate poziv za učešće na Festivalu, nije moguće povući film / dramsku seriju iz festivalskog programa.
Autori/ce filmova koji dobiju poziv za učešće u takmičarskim programima Festivala informaciju o tome da su njihovi filmovi uvršteni u festivalsku selekciju moraju držati u tajnosti dok je Festival zvanično ne objavi. Učesnici/e Festivala dužni su se bespogovorno pridržavati ovdje navedenih pravila i propisa Festivala.


       4.2.    Materijali za katalog

Nakon što prihvate poziv za učešće u Festivalu, kontakt osobe za sve odabrane filmove i dramske serije dobiće zahtjev da dostave materijale za festivalski katalog.

Kako bi bili u mogućnosti štampati katalog Festivala, za svaki odabrani film i dramsku seriju Festival mora dobiti ispravno popunjen prijavni formular i druge tražene materijale, i to: trejler filma i dramske serije/ link visoke rezolucije, sinopsis filma/ dramske serije, biografiju i filmografiju reditelja/ice i spisak svih članova autorskog tima i ostalih članova ekipe čija će imena biti navedena u katalogu, kao i tri fotografije. Tražene materijale je potrebno dostaviti u što kraćem roku nakon prihvatanja poziva za učešće na Festivalu. Festival neće snositi odgovornost zbog pogrešnih informacija u dostavljenim materijalima koje budu štampane u zvaničnim festivalskim publikacijama. 

U principu, u katalogu se navode sljedeće informacije: originalni naslov, međunarodni naslov, zemlja(e) produkcije, godina proizvodnje, da li će film/ dramska serija biti premijerno prikazan ili ne, format, dužina, reditelj/ica, produkcijska kompanija, producent/ica, distributer, scenarista/ica, direktor/ica fotografije, montažer/ka, scenograf/kinja, dizajner/ica zvuka, kompozitor/ica muzike, kasting menadžer/ica, glavni glumci/glumice, sinopsis.

Festival sve prethodno navedene materijale može koristiti za promotivne svrhe. Festival zadržava ekskluzivno pravo da odlučuje o sadržaju festivalskog kataloga. 


      4.3.     Promotivni materijali

Promoteri filmova i dramskih serija uvrštenih u selekciju Festivala će od festivalskog programskog ureda dobiti zahtjev da dostave promotivne materijale. Materijali će biti korišteni u publikacijama Festivala i distribuirani predstavnicima medija i gostima Festivala. 

Nakon što neki film i dramsku seriju uvrsti u svoj program, a za potrebe promocije, Festival ostvaruje pravo korištenja isječaka iz filma i dramske serije, u zemlji i u inostranstvu, pri čemu se to odnosi na maksimalno tri minute filma (u slučaju dokumetarnih i kratkih filmova, isječci koje će Festival koristiti ne smiju predstavljati više od 10% ukupnog trajanja filma). U slučaju da isječci nisu raspoloživi, a jasno je utvrđeno da se trećim licima ni pod kojim uslovima ne smije ustupati kopija čitavog filma i dramske serije, Festival ima pravo da u strogo kontrolisanim uslovima kopira jedan ili više isječaka iz filma ili dramske serije isključivo za potrebe promocije prije i u toku Festivala. 

Za promociju festivalskih programa i pojedinačnih filmova / dramskih serija, Festival ima pravo da na svojoj web stranici koristi bilo koju fotografiju ili isječak iz filma / dramske serije u digitalnom formatu (kraći od 3 minute). Festival će također zahtjevati dostavljanje trejlera filma/ dramske serije (YouTube link) i plakat u digitalnom formatu.


      4.4.     Planiranje programa

Opšte planiranje programa i određivanje termina javnih projekcija filmova i dramskih serija, ali i projekcija za predstavnike medija i filmske industrije, u isključivoj je nadležnosti uprave Festivala. 

        4.5.    Titlovanje

Odabrani filmovi/ dramske serije će biti prikazani na originalnim jezicima. U principu, ukoliko jezik filma/ dramske serije nije engleski, film/ dramska serija mora imati engleske titlove. Ukoliko to bude neophodno, ali isključivo uz odobrenje Festivala, film/ dramska serija može biti titlovan korištenjem elektronske opreme za titlovanje. U tom slučaju, prije nego što pošaljete projekcijsku kopiju filma/ dramske serije, od najveće je važnosti da uz selekcijsku kopiju dostavite dijalog listu na engleskom jeziku (sa naznačenim vremenskim kodovima). Sve troškove prevoda, vremenskog kodiranja titlova i/ili izrade promotivne kopije filma/ dramske serije snosi vlasnik filma / dramske serije. 

Festival je u obavezi da prevede film/ dramsku seriju i titluje ga/ju na lokalni jezik korištenjem elektronske opreme za titlovanje.


      4.6.    Format 

Projekcijski format festivala je DCP. Na zahtjev je moguća projekcija filmova/ dramskih serija u nekom drugom formatu, u zavisnosti od tehničkih uslova kina u kojem će se film prikazivati.
Ukoliko je paket šifrovan, potrebno je dostaviti DKDM ili KDM, kako za testne tako i za zvanične projekcije. Dostavljanje filmova i dramskih serija u drugim formatima i na drugim video sistemima, kao i na nekoj drugoj vrsti diska, u drugom formatu ili sa različitim licencama moguće je samo u dogovoru sa i uz izričito odobrenje Festivala. Festival zadržava pravo da isključi iz programa filmove i dramske serije koji/e bez odobrenja budu dostavljeni u formatu koji je drugačiji od standardnog festivalskog formata.


       4.7.    Dostava projekcijske kopije filma i dramskih serija

Projekcijske kopije svih odabranih filmova i dramskih serija moraju biti dostavljene u Bosnu i Hercegovinu do 29. jula 2020. i moraju biti raspoložive tokom cijelog Festivala, osim ako drugačije ne bude dogovoreno. Učesnici moraju pratiti upute za dostavu filmova i dramskih serija Festivalu (koje će biti poslane producentu, reditelju ili nekom drugom predstavniku filma ili dramske serije). Festival će pokriti troškove transporta projekcijske kopije filma / dramske serije u jednom smjeru, osim ako drugačije ne bude dogovoreno. Festival je zadužen za završavanje svih carinskih procedura za ulazak projekcijske kopije filma / dramske serije u Bosnu i Hercegovinu. 

Kopije svih filmova i dramskih serija će biti vraćene unutar četiri sedmice od zatvaranja Festivala. Festival će u najvećoj mogućoj mjeri poštovati želje učesnika u vezi povratka projekcijskih kopija njihovih filmova i dramskih serija. Ukoliko je film ili dramsku seriju potrebno vratiti na adresu drugačiju od adrese sa koje je otpremljen/a, to mora biti jasno naznačeno, te je potrebno navesti adresu na koju film ili dramska serija treba biti vraćen/a, kao i željeni datum povratka.

Kopija filma i dramske serije je osigurana od trenutka kada je preuzme DHL ili druga dostavna kompanija u Sarajevu. Osiguranje traje do trenutka povratka filma / dramske serije. Osim ukoliko drugačije ne bude dogovoreno, u slučaju oštećenja ili gubitka projekcijske kopije filma / dramske serije tokom Festivala, Festival ima obavezu da pokrije troškove nove projekcijske kopije filma / dramske serije prema važećem cjenovniku filmskih laboratorija.  

Oštećenja na kopiji moraju biti prijavljena Festivalu u pisanoj formi najkasnije mjesec dana nakon povratka kopije, a prije naredne projekcije filma / dramske serije. Sva potraživanja će biti razmatrana na osnovu prijavljenog stanja filmske kopije.  

        5.    Zaključak

Pristanak na učešće u Sarajevo Film Festivalu ujedno se smatra i prihvatanjem obaveze da poštujete sva prethodno navedena festivalska pravila i kriterije. Upravni odbor Sarajevo Film Festivala zadržava pravo odlučivanja o svim spornim pitanjima koja nisu eksplicitno regulisana aktuelnim festivalskim pravilima i propisima.

Prijavite svoj film!

Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo da se obratite na e-mail adresu: programmes@sff.ba.

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.