Navigacija

Objave

Program U FOKUSU otvara film NIČIJE DETE

Ove godine, u sklopu programa U FOKUSU, imaćemo priliku uživati u sedam filmskih ostvarenja koji su obilježili svjetsku i regionalnu kinematografiju u protekloj godini. Radi se o izuzetnim filmovima koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijetu ili na domaćem tržištu.

U proljeće 1988. divlji dječak je pronađen među vukovima u bosanskim planinama. Nasumično ga nazivaju Haris i šalju u sirotište u Beograd gdje o njemu brine staratelj Ilke. Zbližava se sa drugim dječakom Žikom i polako pokazuje znake napretka. Godine 1992., nakon što je postao prilično socijalizovan mladić, lokalne vlasti ga šalju nazad u ratom zahvaćenu Bosnu. Radnja filma NIČIJE DETE zasnovana je na istinitoj priči.

Vuk Ršumović rođen je u Beogradu 1975. godine. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Također je završio studije analitičke psihologije. Pisao je scenarije za dokumentarne, kratke i animirane filmove. Pored iskustva na filmu i televiziji radi i kao dramaturg u srpskim pozorištima.
2007. godine osniva producentsku kuću BaBoon Production koja je producirala nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova. NIČIJE DETE, premijerno prikazan na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, je njegov rediteljski prvijenac.

Program U fokusu otvoriće film NIČIJE DETE, srbijanskog reditelja Vuka Ršumovića.

Projekcija filma održati će se u Narodnom pozorištu Sarajevo, s početkom u 16:00 sati.

U fokusu: IVANA GROZNA
U fokusu: TI IMAŠ NOĆ
U fokusu: ZVIŽDAČI
U fokusu: POLUSESTRA
U fokusu: BOG POSTOJI I ZOVE SE PETRUNIJA