Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival i TRT TV Movies pokreću novu produkcijsku šemu za igrane filmove

Danas je na Sarajevo Film Festivalu najavljen novi projekat u sklopu kojeg će se sljedeće godine finansirati, mentorirati, producirati i pripremiti za distribuciju najmanje jedan igrani film iz bivše Jugoslavije.

Sarajevo grad filma za globalna platna (SCF GS) je pilot-projekat za produkciju mikrobudžetnih filmova koji su namijenjeni široj publici, te jedinstvena razvojna, finansijska i produkcijska platforma koja za cilj ima razvijanje projekata iz oblasti fikcije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Projekat će u potpunosti finansirati i obezbijediti sredstva za najmanje jedan projekat u iznosu od EUR 200.000 u gotovini, te EUR 35.000 u naturi u vidu postprodukcijske podrške i EUR 35.000 za naknade producenata. Pored toga, SCF GS će podržati razvojni proces, nadzirati produkciju i plasirati projekat na međunarodno tržište.

Filmskim stvaraocima nudi se pažljivo osmišljen program koji pruža pristup ekspertizi na različitim nivoima, te individualno mentorstvo tokom procesa produkcije.

Javni poziv će biti raspisan u ponedjeljak, 22.8.2016. godine, na www.sff.ba, a rezultati će biti objavljeni 1.12.2016. godine. Prvi klipovi iz filma(ova) predstaviti će se na Sarajevo Film Festivalu 2017. godine, a bit će spreman(ni) za distribuciju do kraja 2017. godine.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala:

– S velikim zadovoljstvom najavljujemo ovo partnerstvo s jednim od najvećih javnih emitera u Evropi koje će donijeti velike priče u kina i na televizijske ekrane u bivšoj Jugoslaviji i Turskoj. Također je povezano s ovogodišnjim pokretanjem našeg programa CineLink Drama i težnjom da pomognemo u povećavanju saradnje između filmskog i televizijskog sektora u našoj regiji. Prije nekoliko decenija, televizija je bila pokretač snažnog filmskog stvaralaštva u našoj regiji, tako da postoji naslijeđe kom se trebamo vratiti, kao i ogroman potencijal za koji vjerujemo da će ga ovaj projekat njegovati.

Jovan Marjanović, rukovodilac Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala:

– Sarajevo grad filma za globalna platna koristi iskustvo koje je stečeno kroz rad Fonda Sarajevo grad filma, naša produkcijska šema koja je podržala stvaranje 25 kratkih filmova i dva igrana filma. Ovo novo pilot-izdanje SCF GS pruža filmskim stvaraocima iz naše regije priliku da brzo dobiju finansijska sredstva za svoj film, da ga snime u roku od godinu dana, te predstave širokoj publici. Rijetka je to prilika i radujemo se prvim rezultatima ovdje sljedećeg ljeta.

SARAJEVO FILM FESTIVAL OBJAVLJUJE PRVI JAVNI POZIV ZA ISTRAŽIVANJE PRIČA PREDSTAVLJENIH U OKVIRU „SAJMA ISTINITIH PRIČA“
CineLink objavio selekciju projekata za Work in Progress 2018.
Odabrani projekti CineLink koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala
Olsberg SPI će proučavati utjecaj Sarajevo Film Festivala
Dramske serije, finansiranje i virtuelna realnost u fokusu CineLink Talks programa