Navigacija

Objave

U Sarajevu najavljeno otvaranje Cineplexx kina

Austrijska kompanija Cineplexx International u ljeto 2020. godine otvara multipleks kino u Sarajevu. Cineplexx Sarajevo otvara se u partnerstvu s Europe Group te uz podršku Sarajevo Film Festivala.

Cineplexx International će uložiti značajna sredstva i resurse u multipleks kino u Sarajevu, s fokusom na stvaranje najmodernijih dvorana u skladu s visokim standardima kompanije.  Multipleks Sarajevo će imati 8 dvorana sa 1400 sjedišta s lokacijom na Marijin dvoru i poslovnom zgradom na površini oko 5000 metara kvadratnih.

Cineplexx Sarajevo će biti i jedna od lokacija za Sarajevo Film Festival, koji služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Europi.

“Vrlo smo ponosni da otvaramo prvo kino u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kao lideri inovacija posvećeni smo cilju da našim posjetiteljima ponudimo najbolje kino iskustvo, i to je nešto što se od nas i u Sarajevu može očekivati. Cijenimo snažnu podršku Sarajevo Film Festivala, vrsnog lokalnog partnera za naše aktivnosti”, izjavio je Christof Papousek, financijski direktor i managing partner Cineplexx International.

“Otvaranje Cineplexxa u Sarajevu za Bosnu i Hercegovinu imat će nemjerljiv doprinos u kulturnom i ekonomskom smislu. Kao grupaciji, važno nam je da ponudimo i druge sadržaje, prije svega kulturne, kao što je kino koje otvara vodeći regionalni kino prikazivač. Time Cineplexx International, Sarajevo Film Festival i Europe group stvaraju uvjete da grad Sarajevo bude regionalni epicentar kulture, filmske industrije i biznisa, dobre zabave i bržeg razvoja turizma. I ovim putem Sarajevo će biti prepoznatljivo na karti Europe i svijeta kao jedna od najpoželjnijijih kulturnih i turističkih destinacija”, izjavio je generalni direktor Europe group Rasim Bajrović.

“Cineplexx u Sarajevu je značajan iskorak u okviru strategije razvojne i kulturne politike Sarajevo Film Festivala. Podizanje standarda u filmskom biznisu, kvalitete prikazivanja, unaprjeđenje programinga, neki su od ciljeva razvojne politike Sarajevo Film Festivala. Novih 1400 stolica u moderno opremljenim kino dvoranama sa suvremenom tehnologijom i najvišim standardima u kvaliteti kino prikazivanja, u dugoročnom smislu znači osnaživanje kino kulture u BiH, povećanje posjećenosti kina tokom cijele godine, kao i stvaranje nove kino publike”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije