Navigacija

Objave

ZVIZDAN otvorio Takmičarski program za igrani film

U subotu (15. augusta), u sklopu Takmičarskog programa – igrani film prikazano je najnovije ostvarenje reditelja Dalibora Matanića, ZVIZDAN.

ZVIZDAN govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Dalibor Matanić je rođen 1975. godine u Zagrebu. 1993. upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao filmsku i TV režiju. Završio je seminare iz scenarija, produkcije te dokumentarnog filma u Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu, te sa najbolje ocijenjenim projektom nastavio je seminar iz scenarija u SAD-u. Režirao je devet dugometražnih igranih filmova, pet kratkih igranih filmova i nekoliko dokumentarnih. Njegov posljednji dugometražni film ZVIZDAN dobitnik je Nagrade žirija na 68. Filmskom festivalu u Kanu, u programu "Un Certain Regard" / "Drugačiji pogled". Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući Zlatnu arenu za režiju, Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg reditelja, Večernjakovu ružu za najbolji film te pet nagrada Oktavijan hrvatskih filmskih kritičara. Član je Evropske filmske akademije (EFA).

Projekcija filma ZVIZDAN počela je u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20:00 sati.

Regionalna premijera filma KORZET
Svjetska premijera filma BALADA
’Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival’’: U misiji postizanja klimatski neutralnih, pametnih gradova do 2030. godine
Predstavljamo Takmičarski program – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala