Navigacija

Pravila za prijavljivanje TV serija

Organizator

Sarajevo Film Festival je uspostavio nagrade za TV serije. Osnivač i organizator Sarajevo Film Festivala je Obala Art Centar iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina. Sarajevo Film Festival je međunarodna smotra filma/TV serija koja se održava jednom godišnje u Sarajevu. 

Ciljevi

Cilj nagrada Srce Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festivala je promovisanje najkvalitetnijih regionalnih televizijskih serija, te uspostavljanje platforme putem koje će regionalni projekti dobiti dodatnu promociju i mogućnost za predstavljanje na međunarodnom audio-vizuelnom tržištu. Uspostavljanjem ovih nagrada nastoji se potaknuti razvoj i kvalitet regionalnog audio-vizuelnog sadržaja, te otvoriti prostor za kreiranje zajedničkih regionalnih projekata. 

Kroz dodjelu nagrada najboljim serijama, autorima/icama, glumcima/icama i ostalim zaslužnim pojedincima, unaprijedit će se interes audio-vizuelne produkcije i emitera za kreiranjem još kvalitetnijih sadržaja i za veće investiranje u segment audio-vizuelne produkcije.

Datum održavanja

Svečana ceremonija dodjele nagrada održat će se za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala, od 11. do 18. augusta 2023. godine.

O nagradama Srce Sarajeva za TV serije

Sarajevo Film Festival uspostavio je nagrade Srce Sarajeva za TV serije 2021. godine.

Svi zainteresovani vlasnici prava TV serija prijavljuju svoje projekte kako bi bili razmatrane za učešće u nominacijama za sezonu 2022/2023.

Pravo na prijavu imaju:

Dramske serije i komedija premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2022. do 30. aprila 2023. godine, proizvedene od strane producenata/emitera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova* i Slovenije;

Visoko kvalitetne (High End) dramske serije i komedije;

Serije čije je emitiranje započeto zaključno sa 12. martom 2023. godine;

Za mogućnost nominacije, potrebno je prijaviti sve epizode serije, koje trebaju biti dostupne Strukovnom žiriju;

Isključivo producent/vlasnik prava prijavljuje seriju u željenim kategorijama. Sve kategorije možete vidjeti u dijelu Kategorije Nagrada za TV serije;

Rok za prijavu – Prijave će se prihvatati do 5. maja 2023. godine u 23:59;

Producent/vlasnik prava se obavezuje da će osigurati prisustvo nominovanih članova autorske i glumačke ekipe serije (reditelj/ica, producent/ica, glumaca/ica, i dr.) na ceremoniji dodjele nagrada. Organizator Festivala će pokriti troškove tri noćenja u Sarajevu za sve nominovane.

Svi nominovani se obavezuju da će učestvovati na zvaničnim promotivnim događajima i PR aktivnostima u organizaciji Sarajevo Film Festivala, u svrhu promocija serija, nominacija i same dodjele nagrada, uključujući i Crveni tepih. 

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije 2023: Kategorije

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije se u 2023. dodjeljuju u sljedećim kategorijama:

DRAMSKE SERIJE

1. Najbolja dramska serija (nagrada ide producentima i kreatorima)

2. Najbolja glavna glumica

3. Najbolji glavni glumac

4. Najbolja epizodna uloga – glumica

5. Najbolja epizodna uloga – glumac

6. Zvijezda u usponu

7. Najbolja režija (za epizodu)

8. Najbolji scenarij (za epizodu)

U kategorijama za najbolje glavne i epizodne uloge dramskih serija producentske kuće prijavljuju po jednog kandidata. Ukoliko serija ima ansambl cast, budite slobodni predložiti 2 ili više glumaca/ica.

KOMEDIJE

1. Najbolja komedija (nagrada ide producentima i kreatorima)

2. Najbolja glavna glumica

3. Najbolji glavni glumac

4. Najbolja režija (za epizodu)

5. Najbolji scenarij (za epizodu)

U kategorijama za najbolje uloge u komedijama producentske kuće prijavljuju po jednog kandidata. Ukoliko serija ima ansambl cast budite slobodni predložiti dva ili više kandidata. 

Sarajevo Film Festival zadržava pravo da se neke kategorije nagrada ne realizuju svake godine.

Selekcija

Organizacioni odbor Sarajevo Film Festivala administrira prijave i one koje ispunjavaju uslove prosljeđuje članovima Strukovnog žirija, koji gledaju serije;

Strukovni žiri čine filmski i televizijski profesionalci i dobitnici nagrada Srce Sarajeva, koji je zamišljen je kao nukleus buduće akademije;

Strukovni žiri gleda sve serije koje su prijavljene i zadovoljavaju kriterijume te učestvuje u izboru za nominacije;

U periodu od 11. maja do 10. juna 2023. godine Strukovni žiri gleda sve serije koje su prijavljene i zadovoljavaju kriterijume i glasa za nominacije;

Svaka kategorija može imati minimalno 3, a maksimalno 8 nominavanih;

Nominacije se formiraju na osnovu glasova članova Strukovnog žirija. Sarajevo Film Festival ima pravo da doda 1 nominaciju po kategoriji;

Krajem juna ili početkom jula 2023. godine - Objava nominacija po kategorijama;

Produkcije čije prijavljene TV serije ne budu nominovane, o tome će biti obavještene u najkraćem mogućem roku, a najdalje do 20. juna 2022. godine;

Nominovane serije će biti dostupne za gledanje Strukovnom žiriju sve do 31. jula 2023. godine, na online platformi Sarajevo Film Festivala;

Strukovni žiri glasa za dobitnike Srca Sarajeva na osnovu nominacija u svim kategorijama;

Glasanje za pobjednike će se realizovati online, putem glasačke forme u periodu od 1. jula do 31. jula 2023. u 23:59;

Svi članovi Strukovnog žirija glasaju za sve kategorije;

Odluka o nagradama u svim kategorijama donosi isključivo Strukovni žiri.

Upute i materijali za prijavu TV serija

Sve prijave moraju sadržavati sljedeće:

Pravilno popunjen prijavni formular;

Linkove za sve epizode prijavljene serije.

Molimo pažljivo pročitajte naša pravila za prijavljivanje TV serija i u skladu sa tim prijavite svoju seriju. Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktiraje na tvseries.awards@sff.ba.

Rokovi za prijavu

Prijave za TV serije su otvorene do 5. maja 2023. godine.

Naknade i obaveze za prijavu

Prijava za besplatna.

Moguće je prijaviti više od jedne serije. Obavezno je ispuniti zasebne prijave za svaku seriju koju prijavljujete, a to možete učiniti sa istog Eventival naloga. 

Obaveze nominovanih serija

Nakon objavljenih nominacija u svim kategorijama i prihvatanja istih, nominaciju nije moguće naknadno povući. 

Informacije o nominacijama se moraju držati u tajnosti do zvanične objave Festivala. 

Nominovane TV serije obavezne su obezbijediti sve raspoložive promotivne materijele serije: stillse iz serije, trailer, plakat i ostali promo materijal koji Festival ima pravo koristiti u formatu koji mu odgovara.

Učesnici/e Festivala dužni su pridržavati se ovdje navedenih pravila i propisa Festivala.

Promotivni materijali

Za promociju festivalskih programa i pojedinačnih serija, Festival ima pravo da na svojoj web stranici koristi bilo koju fotografiju, trailer ili isječak iz serije u digitalnom formatu (kraći od 3 minute). Festival će također zahtijevati dostavljanje trailera serije i plakat u digitalnom formatu.

Format 

Sve epizode serija će biti postavljene na digitalnoj platformi Sarajevo Film Festivala, dostupne samo Strukovnom žiriju za gledanje. 

Sve TV serije moraju biti dostavljeni na izvornom jeziku, i titlovane na engleski jezik.

Potrebno je da pošaljete svaki file pojedinačno sa sljedećim maksimalnim specifikacijama:

Video rezolucija: 1920x1080 pixela;

Video bitrate: 2000 kbps;

Video codec: H.264 u ".mp4" containeru - Veličina video filea: Do 1GB;

Audio format: AAC Stereo Mix ili AC3;

Titlovi: Urezani ili odvojeni titlovi na engleskom jeziku (ukoliko dijalozi u fileu nisu na engleskom i ukoliko je primjenjivo) u “.srt” file-formatu;

Bez ikakvog vodenog žiga ili utisnutog logotipa/poruke.

Zaključak

Pristanak na nominacije za nagrade Srce Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festivala, ujedno se smatra i prihvatanjem obaveze da poštujete sva prethodno navedena festivalska pravila i kriterije. Upravni odbor Sarajevo Film Festivala zadržava pravo odlučivanja o svim spornim pitanjima koja nisu eksplicitno regulisana ovim festivalskim pravilnikom.

Online formular za prijavu je OVDJE.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo da se obratite na e-mail adresu: tvseries.awards@sff.ba.


* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.