Navigacija

Objave

“Sieranevada“ film Cristi Puiua sa bh. koproducentom u Takmičarskom programu Cannesa

Novi film rumunskog reditelja Cristi Puiua, SIERANEVADA uvršten je u Takmičarski program 69. Cannes Film Festivala, a ova vijest za bh. kinematografiju ima poseban značaj budući da je riječ o filmu u čijoj koprodukciji je učestvovala i naša zemlja.

Bh. koproducent filma SIERANEVADA je bh. producentska kuća 2006., a producenti su Mirsad Purivatra i Sabina Branković. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo u okviru fonda za regionalne filmske produkcije. Bh. koprodukcijski tim sačinjavali su i Dejan Ćorić, asistent montaže, Adnan Beširović, asistent scenografije i Nedim Branković, asistent produkcije.

Ovo je četvrti dugometražni igrani projekat producentske kuće 2006. Prvi film bio je CIRKUS COLUMBIA Danisa Tanovića. Uslijedila su potom dva koprodukcijska projekta koji su uvršteni u zvanični program Cannes Film Festivala – BILO JEDNOM U ANADOLIJI, turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana koji je i nagrađen Grand Prixom Cannesa te omnibus 13 evropskih reditelja MOSTOVI SARAJEVA.

Cristi Puiu stari je znanac sarajevske publike. Godine 2010. predsjedavao je žirijem Takmičarskog programa - igrani film Sarajevo Film Festivala, a potom je i njegov opus predstavljen u okviru Tribute To programa 2013. godine.

Film SIERANEVADA govori o Laryju, doktoru u četrdesetim godinama, koji se, tri dana nakon terorističkog napada na magazin Charlie Hebdo u Parizu i četrdeset dana nakon smrti njegovog oca sprema da provede subotu na porodičnom okupljanju u čast preminuloga.

Ali okupljanje ne protiče prema planu.

Prisiljen da se suoči sa ličnim strahovima i prošlošću, kao i da preispita vlastito mjesto u svojoj porodici, Lary ima osjećaj da mu je onemogućeno da sa drugima podijeli svoju verziju istine.

Produkciju filma potpisuje rumunska kuća Mandragora, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Alcatraz Films (Francuska), Spiritus Movens Production (Hrvatska) i Sisters and Brother Mitevski (Makedonija).

Ovo je prvi film Cristia Puiua koji je uvršten u glavni, Takmičarski program Cannes Film Festivala. Njegov film SMRT GOSPODINA LAUZARESCUA prikazan je u okviru programa Un Certain Regard Cannes Film Festivala 2005. gdje je i nagrađen, a pet godina kasnije i njegov film AURORA prikazan je u okviru ove selekcije.

 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program