Navigacija

Objave

Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija

Dvanaesto izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 26. Sarajevo Film Festivala donosi panel diskusiju na temu sigurnosti i slobode na internetu.

U panel diskusiji učestvuju: Pavla Klimešová, izvršna producentica i koproducentica filma ULOVLJENI U MREŽU, Selma Selman, umjetnica i aktivistkinja, Helena Mandić, stručnjakinja iz oblasti medijskog prava, rukovodioc Pravnog sektora Regulatorne agencije za komunikacije i predsjedavajuća Odbora Evropske platforme regulatornih tijela te Aida Ivković, program koordinatorica organizacije Save The Children.
 
Panel će biti održan u utorak, 18. augusta, sa početkom u 12 sati, a publika mu može pristupiti online na platformi Zoom uz meeting ID: 926 1870 7505 (https://zoom.us/j/92618707505). Razgovor će moderirati Robert Zuber, novinar i reditelj.
 
Kao osnov za diskusiju poslužit će film ULOVLJENI U MREŽU rediteljskog dvojca Víta Klusáka i Barbore Chalupove, koji je dostupan na festivalskoj online platformi ondemand.sff.ba, gdje je ponuđena i verzija filma prilagođena slijepoj i slabovidnoj publici, uz audio deskripciju na B/H/S jeziku koju je Sarajevo Film Festival obezbijedio u saradnji sa udruženjem Novis.
 
- Postoje horori koje ne želite vidjeti na filmu, bilo da je riječ o fikciji, a pogotovo ako se radi o dokumentarnom filmu. ULOVLJENI U MREŽU jedan je od takvih dokumentarnih filmova za koji dok ga gledate, duboko u sebi poželite da nikada nije snimljen. Ne da bi se prešutjelo ono što svojom pričom donosi, već zbog želje da takva ljudska grozota ne postoji. Kao roditelju dvoje djece užasno je stresno bilo uopće prihvatiti zadatak pogledati ovaj film rediteljskog češkog dvojca Víta Klusáka i Barbore Chalupove, a onda smirene glave napisati tekst o njemu, pa ga još i predstaviti na Sarajevo Film Festivalu u sklopu programa Human Rights Day. Jer dokumentirana priča tri punoljetne glumice, koje glumeći 12-ogodišnje djevojčice u samo deset dana kontaktira gotovo 2500 punoljetnih
muškaraca, koji bi im mogli biti i očevi i djedovi, govori o jednom od najgnusnijih zločina moderne globalne civilizacije koji postoji, i svakodnevno na svom nišanu ima one najranjivije ‒ našu djecu, kazao je, između ostalog, Robert Zuber.
 
Dvanaesto izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 26. Sarajevo Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske.
U sklopu Dana ljudskih prava besplatno pogledajte film COLECTIV Alexandera Nanaua
Suočavanje s prošlošću
33 svjetske i 3 međunarodne premijere u BH Film programu
13. Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija