Navigacija

Objave

I Sarajevo Film Festival potpisnik povelje 5050X2020

Sarajevo Film Festival potpisuje povelju 5050X2020 za ravnopravnost spolova na filmskim festivalima kao svoj doprinos uspostavi jednakopravnosti žena u filmskoj industriji.

Povelja podrazumijeva vođenje detaljne statistike u tom smislu u filmovima prijavljenim i odabranim za učešće, te uspostavu jednakog udjela žena na rukovodećim pozicijama na festivalima.
 
Stoga Sarajevo Film Festival skreće pažnju na visoku zastupljenost žena u svim segmentima festivala tako što će se prisutne redateljice, članice žirija, producentice, glumice i druge filmske radnice koje sudjeluju u programima Sarajevo Film Festivala okupiti na crvenom tepihu 15. augusta u 19.10 sati ispred Narodnog pozorišta. Na ovaj način Sarajevo Film Festival se pridružuje podršci dostizanju pune ravnopravnosti do 2020. godine i upućuje snažnu poruku zajednici filmskih radnika, kao i svijetu o jednakosti spolova. Filmska industrija se još uvijek bori za rodnu jednakost, i ispred i iza kamere, posebno na rukovodećim pozicijama.
 
Povelju 5050X2020 potpisao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. Povelju su do sada potpisali Cannes Film Festival i Locarno Film Festival.
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program