Navigacija

Objave

Purivatra: Status grada filma UNESCO-a za Sarajevo je ogroman potencijal

Povodom Svjetskog dana gradova, koji se obilježava 31. oktobra u Parizu, objavljeno je da je Sarajevo dobilo status grada filma UNESCO-a. Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se gradovima koji imaju bogatu istoriju filma, prepoznatljive filmske festivale, značajne filmske lokacije i produkcijsku infrastrukturu, i posvećni su razvoju i promociji filmskog stvaralaštva.

“Sretni smo što je Sarajevo upisano na listu kreativnih gradova UNESCO-a. Uspješna inicijativa i kvalitetna aplikacija gradonačelnika Abdulaha Skake i Grada Sarajeva su rezultirali ovim priznanjem ne samo gradu Sarajevu, nego i bogatoj bh. filmskoj tradiciji i kulturnoj baštini, Sarajevo Film Festivalu kao i filmskim radnicima koji su, u proteklih dvadesetak godina, ostvarili ogroman uspjeh u svijetu filma, predvođeni Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Aidom Begić i drugima. Status grada filma UNESCO-a je samo početak onoga što Sarajevo može postati u naredne četiri godine provođenjem ozbiljnog i ambicioznog plana. Kroz različite projekte i podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH, te uvezivanja u međunarodne produkcije, može doći do ekspanzije filmske i TV produkcije. Proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja, kao primarni cilj ove inicijative, će omogućiti kvalitetno filmsko obrazovanje mladih kadrova i njihovo zapošljavanje u filmskoj i drugim kreativnim industrijama'', izjavio je povodom priznanja Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.  

Purivatra je dodao da se na međunarodnom planu Sarajevu otvaraju ogromne mogućnosti da ostvari nova partnerstva i razmjenjuje dobre prakse sa drugim gradovima unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a. 

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a okuplja ukupno 18 gradova filma. Pored Sarajeva, status grada filma UNESCO-a ove godine dobili su njemački grad Potsdam, poznat po slavnom filmskom studiju i filmskom zabavnom parku Babelsberg, indijski grad Mumbaj, centar Bolivuda, španski grad Valjadolid i novozelandski grad Velington.  

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program