Navigacija

Objave

Žiri za Evropski kratki film i selekcija Evropski kratki 28. Sarajevo Film Festivala

Rediteljica, scenaristica i umjetnička direktorica Réka Bucsi, rediteljica Valentina Maurel i glumac Alban Ukaj članovi su žirija za Evropski kratki film 28. Sarajevo Film Festivala.

Réka Bucsi
Redateljica, scenaristica, umjetnička direktorica, Njemačka, Mađarska

Réka Bucsi je mađarska producentica animiranih filmova. Diplomirala je na Moholy-Nagy University of Art and Design 2013. godine. Njen diplomski film SYMPHONY NO. 42 ušao je u uži izbor za dodjelu Oscara® 2014. godine. Njeni autorski filmovi prikazivani su na različitim filmskim festivalima, uključujući premijere na Berlinaleu, te prikazivanja u takmičarskim programima na Sundanceu, Ottawi, AFI Festu, BFI London Film Festivalu i SXSW-u. Rékin kratkometražni film LOVE nominovan je za najbolji kratkometražni film Evropske filmske akademije. Njen film SOLAR WALK osvojio je nagradu Audi za kratki film na Berlinaleu 2018. godine, bio je nominovan na Annie Awards za najbolji kratki film i sada je dio Criterion Collectiona. Bila je članica Međunarodnog žirija Berlinalea na Berlinaleu 2020. godine. Predavala je na konferencijama Pictoplasma u Berlinu i New Yorku, univerzitetima Pratt Institute NYC i The New Schoolu NYC, FMX konferenciji o animaciji u Njemačkoj, a bila je i gostujuća predavačica na California Institute of the Arts. Njeni klijenti su Cartoon Network, Adult Swim, Netflix i FX Networks. Réka Bucsi je pozvana da postane članica AMPAS-a 2021. godine


Valentina Maurel
Rediteljica, Kostarika

Valentina Maurel, rediteljica francusko-kostarikanskog porijekla, diplomirala je filmsku režiju na Visokom institutu za umjetnost Insas u Bruxellesu. Za diplomski film PAUL IS HERE  dobila je Prvu nagradu Cinefondation na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. LUCÍA EN EL LIMBO, njen drugi kratki film snimljen u Kostarici, prikazan je u programu Sedmica kritike (Critics' Week) u Cannesu 2019, na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu TIFF, te na Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu u Meksiku, gdje je dobio prvu nagradu. Njen prvi dugometražni film TENGO SUEÑOS ELECTRICOS premijerno će biti prikazan 2022. godine na 75. Filmskom festivalu u Locarnu.

Alban Ukaj
Glumac, Bosna i Hercegovina

Alban Ukaj rođen je 1980. godine u Prištini, na Kosovu. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2006. godine. Kao glumac dobio je brojne nagrade za najboljeg pozorišnog glumca u regionu. Ukaj je stalni član pozorišnog ansambla SARTR-a u Sarajevu. Ukajova filmografija uključuje uloge u filmovima GORI VATRA Pjera Žalice, NAŠA MUZIKA Jeana-Luca Godard, MAGIC EYE Kjutima Cashkua, SVE DŽABA Antonia Nuića, ČUVARI NOĆI Namika Kabila, LORNINA ŠUTNJA Jeana-Pierrea Dardennea i Luca Dardennea, film nagrađen na Filmskom festivalu u Cannesu, NA PUTU Jasmile Žbanić, J.A.C.E. Menelaosa Karamaghiolisa, SNOVI Rešada Kulenovića, BOTA Iris Elezi, nagrađen na Filmskom Festivalu u Karlovim Varima, BRAK Blerte Zeqiri, nagrađen na Tallinn Black Nights Film Festivalu, QUO VADIS, Aida? Jasmile Žbanić,  film nominiran za Oscara®, a nedavno je glumio u filmovima braće Dardenne TORI I LOKITA, koji su premijerno prikazani u Cannesu 2022. godine, dok je serija KOTLINA u kojoj Ukaj igra, u režiji dobitnika Oscara® reditelja Danisa Tanovića, u postprodukciji. Dobio je nagradu za najbolje glumca na Cottbus Film Festu za ulogu Hamze u filmu u režiji Nermina Hamzagića, PUN MJESEC, koji je također nominovan za nagradu Evropske filmske akademije. Ukajov prvi reditljeski kratki igrani film KONJ, za koji je napisao i scenarij, nagrađen je na nekoliko međunarodnih festivala u Evropi i Americi.

Evropski kratki film 2022.

Sekcija Evropski kratki film 28. Sarajevo Film Festivala sadrži 13 filmova iz 10 evropskih država. Ove godine, ta sekcija ujedinjuje tvorce filmova iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Grčke, Italije, Litvanije,  Njemačke, Poljske, Španije, Ujedninjenog Kraljevstva i Ukrajine.

Sarajevo Film Festival ponosno predstavlja ovu listu filmova koji vjerno odražavaju ono za šta se sekcija Evropski kratki film zalaže: mlade, evropske autore koje nije strah da razbijaju kalupe, eksperimentišu sa formom i prave hrabra djela koja istražuju najizazovnije tematike.

AGRILOGISTIKA / AGRILOGISTICS
Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, 2022, 21 min.
Režija: Gerard Ortín Castellví

AGRILOGISTIKA je film o recentnim tehnološkim promjenama u modernoj industrijskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Cvjetovi tulipana, stabljike hrizantema i grozdovi paradajza snimaju se kamerama i hrane po podatkovnom obrascu koji reguliše njihov rast. Pa ipak, kada padne noć i fabrika prestaje sa radom, životinje i mašine formiraju nove veze.

AKORDI / CUERDAS
Španija, 2022, 30 min.
Režija: Estibaliz Urresola Solaguren
Uloge: Begoña Suarez, Miguel Garcés, Xanti Aguirrezabalaga, Jone Laspiur, Oier Zuñiga, Ainhoa Jauregi

Rita je članica ženskog hora kojem prijeti gašenje usljed gubitka finansijske podrške općinskih vlasti koja im je omogućavala da plaćaju najam sale za probe. Članice hora moraju odlučiti da li da prihvate sponzorstvo kompanije koja je najveći zagađivač u njihovom kraju.

DIVOVSKA RAŽA / RAIE MANTA
Francuska, 2022, 31 min.
Režija: Anton Bialas
Uloge: Kamilya Kuspanova Bialas, Michaël Blin, Hadrien Mossaz, Nikita Dmitriev, Matthieu Peck, Julia Joubert

Troje protagonista filma u Parizu, koji postepeno postaje sve autoritarniji i na pragu je eksplozije, traga za poetičnim, oslobađajućim plažama. Svako od njih na svoj način kreira situaciju u kojoj se može pronaći osjećaj lakoće, prigušeni vrisci se mogu uzdići i promijeniti realnost tjerajući je ka novim horizontima.

DJEVOJAČKO VEČE / ENTERREMENT DE VIE DE JEUNE FILLE
Francuska, 2021, min.
Režija: Lola Cambourieu, Yann Berlier
Uloge: Maïa Dennehy, Manon Petitpretz, Anaëlle Houdart, Clara Petazzoni

Maïa se uskoro udaje. To je ujedno i povod da sa prijateljicama provede vikend na selu. Ali na proslavi je obuzima melanholija: dok se oprašta od svoga djevojačkog života, Maïa shvata koliko toga će ostaviti iza sebe.

ISPOD JEZERA / UNDER THE LAKE

Grčka, Finska, 2022, 17 min.
Režija: Thanasis Trouboukis
Dok malo planinsko selo u Grčkoj preplavljuje jezero, uspomene njegovih stanovnika izranjaju iz vode.

MARIA SCHNEIDER, 1983
Francuska, 2022, 24 min.
Režija: Elisabeth Subrin
Uloge: Manal Issa, Aïssa Maïga, Isabel Sandoval

Francuska glumica Maria Schneider 1983. godine daje intervju za TV-emisiju Cinéma Cinémas. Intervju kreće neočekivanim tokom kada se Schneider kritički osvrne na način funkcionisanja filmske industrije i kada dobije pitanje o o tada najnovijem, kontroverznom filmu POSLJEDNJI TANGO U PARIZU.

NISAM JE STIGAO VOLJETI
Bosna i Hercegovina, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2022, 17 min.
Režija: Anna Fernandez De Paco
Uloge: Marko Tomaš, Marija Novaković

Kroz fotopriču, ovaj film predstavlja tekstove Marka Tomaša, pjesnika iz Bosne i Hercegovine. Marko i Maja sele se u novi stan u Sarajevu. Majina depresija pretvara Markovu muku u poeziju, a nakon čitanja njegovih pjesama u radijskom programu, one postaju posljednji komunikacijski kanal između njega i Maje.

NOĆ U LEOPOLISU / LEOPOLIS NIGHT
Ukrajine, 2021, 26 min.
Režija: Nikon Romanchenko
Uloge: Olha-Anna Kapustiak, Mariia Kmit, Solomiia Kyrylova, Nikon Romanchenko

Nakon spektakularnog nastupa u lokalnom pozorištu, Polija, Solomija i Marija upoznaju jednog muškarca i provode noć šetajući sa njim kroz grad. Polija se naizgled zaljubljuje u muškarca. On ujutro odlazi iz grada i nikada se više neće vidjeti.

OGRADA / PŁOT
Poljska, 2022, 26 min.
Režija: Tomasz Wolski
Uloge: Juliusz Chrząstowski, Adam Szyszkowski, Łucja Wolska, Marcel Wolski, Andrzej Wolski, Joanna Lipińska - Wolska, Martyna Józwowska, Henryk Borkowski

Leszek and Mikolaj, neobični par, useljavaju se na farmu pastuha koju je jedan od njih naslijedio od oca. Kada Mikolaj otkrije da je neko uništio njihovu drvenu ogradu, postaje opsjednut idejom da je popravi. Da li ograda zaista može zaštititi vezu ovog para od neprijateljskog okruženja

POVLAČENJE / HAULOUT
Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, 2022, 25 min.
Režija: Evgenia Arbugaeva, Maxim Arbugaev

U vjetrom šibanoj kolibi na izolovanoj obali u području arktičkog Sibira, usamljeni muškarac čeka da posvjedoči jednom prastarom okupljanju. Ali narastajuće temperature zraka, i more koje se zagrijava, donose neočekivanu promjenu i muškarca uskoro preplavljuju emocije.

SALTO UNAZAD / BACKFLIP
Njemačka, Francuska, 2022, 12 min.
Režija: Nikita Diakur

Pokušati napraviti salto unazad nije bezopasno. Možeš slomiti vrat ili pasti na glavu ili nezgodno izvrnuti ručni zglob. Ništa od toga nije lijepo i za tu namjenu će bolje poslužiti digitalni avatar. On vježba na 6-core procesoru uz pomoć mašinskog učenja. Procesor nije najnoviji, ali ipak broji šest skokova po pokušaju. Jedan pokušaj traje minut vremena, dakle 360 skokova po satu i 8.640 po danu.

SRETNA NOVA GODINA, JIM / HAPPY NEW YEAR, JIM
Italija, 2022, 9 min.
Režija: Andrea Gatopoulos
Uloge: Jim Muzungu, Morten Hakke, Morten Hakke

Jim i Morten provode novogodišnju noć igrajući videoigrice. Ali Morten se iz nekog razloga osjeća neugodno.

TREŠNJE / UOGOS
Litvanija, 2022, 15 min.
Režija: Vytautas Katkus
Uloge: Vytautas Katkus, Viktoras Katkus

Nedavno umirovljeni muškarac poziva sina da mu pomogne obrati trešnje u vrtu. Ocu se ne žuri s berbom jer želi razgovarati sa sinom i saznati šta se dešava u njegovom životu. Trešnje ostaju u pozadini.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

 

Žiri za Evropski kratki film i selekcija Evropski kratki 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri za Evropski kratki film i selekcija Evropski kratki 27. Sarajevo Film Festivala
Evropski kratki film 2020.
Evropski kratki film 2019.
Žiri za evropski kratki film