Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film

Žiri Takmičarskog programa za dokumentarni film 21. Sarajevo Film Festivala sačinjavaju:

BORO KONTIĆ
Direktor Media centra – Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Boro Kontić je dugogodišnji novinar. Počeo je na Radio Sarajevu, krajem sedamdesetih kao reporter i voditelj slušanih emisija i programa, a svoju je radijsku karijeru okončao kao urednik Drugog programa Radio Sarajeva i autor brojnih dokumentaraca za koje je dobio nagrade na svjetskim festivalima (Prix futura – Berlin, Prix Italia). Od 1995. vodi Media centar – Sarajevo, specijaliziran za edukaciju novinara, medijska istraživanja i digitalizaciju štampe uključujući dokumentarnu produkciju www.media.ba Producirao je brojne TV dokumentarce (KARNEVAL, ESMA, VJERNICI…) koji su prikazivani na najvećim festivalima. Sarajevo, IDFA – Amsterdam, Goeteberg, New York, Prague, Trieste, Zagreb, Input…

Autor je nekoliko dokumentaraca koji govore o ratnom novinarstvu i propagandi (GODINE KOJE SU POJELI LAVOVI), kontraverzama oko nobelovca Ive Andrića (BEZ NASLOVA), poslijeratnom Sarajevu (IZLOZBA)…prikazanim na brojnim festivalima u regiji.

Dobitnik je ugledne regionalne nagrade Jug Grizelj za istraživačko novinarstvo.


JULIANO RIBEIRO SALGADO
Reditelj/pisac (Francuska, Brazil)

Juliano Ribeiro Salgado je rođen 1974. u Parizu. Odrastao je u brazilskoj porodici u Francuskoj. Salgado je 1996. godine za francusko-njemački TV kanal Arte režirao svoj prvi dokumentarni film SUZANA o korištenju vojnih mina u Angoli, a zatim i više drugih kratkih i dokumentarnih filmova za francuske TV kuće snimanih u Etiopiji, Afganistanu i Brazilu. Svoj prvi dugometražni dokumentarac NAURU snimio je 2009. za Arte, a film je uvršten u program više međunarodnih filmskih festivala uključujući Hotdocs festival u Toronutu. Njegov posljednji dugometražni dokumentarac SO ZEMLJE koji je režirao zajedno sa Wimom Wendersom je osvojio više nagrada, uključujući specijalnu nagradu žirija programa Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu i nagradu publike na Filmskom festivalu u San Sebastianu. Film je također dobio nagradu César za najbolji dokumenatrni film i nominiran je za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film Američke filmske akademije za 2015.


ANKA SCHMID
Filmska autorica/video umjetnica (Švajcarska)

Anka Schmid je rođena u Zurichu u Švajcarskoj 1961. Schmid je u periodu od 1984. do 1990. studirala na Njemačkoj akademiji za film i televiziju (DFFB). Sebe opisuje kao osobu koja prelazi granice između umjetnosti i filma, a pored narativnih i televizijskih filmova, takođe snima eksperimentalne filmove i priprema video instalacije. Schmid je dobitnica više nagrada, a njeni su radovi prikazani na brojnim izložbama i međunarodnim festivalima, uključujući filmski festival Sundance, te festivale u Lokarnu, Nionu i San Francisku. Između ostalog, režirala je dokumentarne filmove DIVLJE ŽENE - NJEŽNE ZVIJERI, UPRKOS SVEMU, MAGIČNI MATTERHORN, TECHQUAIKACHI, ZEMLJA - MOJŽIVOT, igrane filmove SASTANAK NA SLIJEPO i IZA ZAKLJUČANIH VRATA, te kratki film HABIBI – LJUBAVNO PISMO.


Nagrade 24. Sarajevo Film Festivala
PARTNERSKE NAGRADE
Partnerske nagrade 24. Sarajevo Film Festivala
Počasno Srce Sarajeva Nuriju Bilgeu Ceylanu
Počasno Srce Sarajeva Nijazu Hastoru
Žiri za evropski kratki film