Navigacija

Objave

„Vozač / Baby Driver“ – Open Air

Film koji donosi odličnu kombinaciju dobre muzike i žestoke akcije, spoj rock taktova i pucnjave, publika će moći vidjeti posljednje večeri 23. Sarajevo Film Festivala, 18. augusta 2017., u 20:30 sati, u okviru Open Air programa.

Britanac Wright, koji je, kako kritičari ocjenjuju, napravio svoj prvi u potpunosti američki film, kaže da je u njemu spojio svoje dvije strasti – muziku i film. Kako kaže, odrastao je uz muziku Beatlesa, Rolling Stonesa, Simon and Garfunkel's... i filmove, pa je i Vozač ispunjen tonovima koji su obilježili 70. i 80. godine prošlog stoljeća.

Vozač / Baby Driver 

SAD, 2017., 115 min

Režija: Edgar Wright

Uloge: Ansel Elgort, Kevin Spacey, Lily James, Jon Bernthal, Eiza González, Jon Hamm, Jamie Foxx

Baby, talentirani mladi vozač auta za bijeg, oslanja se na ritam muzike koju neprestano sluša kako bi bio najbolji u igri. Kad upozna djevojku svojih snova, odluči napustiti svijet kriminala i početi život iz početka. Međutim, Baby biva prisiljen raditi za jednog od šefova podzemlja, a nakon neuspjele pljačke, morat će se suočiti s posljedicama vlastitih izbora i pokušati da otkloni opasnost koja se nadvila nad njegovim životom, ljubavi i slobodom.

BIOGRAFIJA REDITELJA

Edgar Wright rođen je 1974. godine u Pooleu, Velika Britanija. Filmski je reditelj, scenarista, producent i glumac. Još kao tinejdžer snimio je nekoliko amaterskih filmova, a u svojoj 20. godini snima dugometražni igrani prvenac, niskobudžetni film A FISTFUL OF FINGERS. Rad za televiziju, a naročito angažman na mjestu reditelja kultne serije „Spaced“ (1999-2001), na kojoj je sarađivao sa Simonom Peggom i Jessicom Stevenson, predstavljao je prekretnicu u njegovoj karijeri. Postaje poznat kao autor filmske trilogije THREE FLAVORS CORENTTO, koja je uključivala filmove SHAUN OF THE DEAD, HOT FUZZ i THE WORLD'S END, na kojima se poigrao s konvencijama različitih filmskih žanrova. Podjednako subverzivni su i njegov kratki film DON'T, koji je uključen u filmski projekat GRINDHOUSE Quentina Tarantina i Roberta Rodrigueza, i njegova filmska adaptacija stripa SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD.

FILMOGRAFIJA REDITELJA

2017 – BABY DRIVER

2013 – THE WORLD'S END

2010 – SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD

2007 – HOT FUZZ

2004 – STRAIGHT 8

2004 – FUNKY PETE (kratki film)

2004 – THE MAN WHO WOULD BE SHAUN (kratki film)

2004 – SHAUN OF THE DEAD

1995 – A FISTFUL OF FINGERS

1993 – DEAD RIGHT (kratki film)

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji