Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa - dokumentarni film 2018.



LEENA PASANEN

direktorica festivala DOK Leipzig (Njemačka)
Leena Pasanen je karijeru započela 1988. u Finskoj novinskoj agenciji gdje je radila kao reporterka, a zatim i politička komentatorica specijalizovana za praćenje rada parlamenta. Tu se zadržala do 1993. kada se pridružila finskom javnom radio-televizijskom servisu, YLE, gdje je radila kao novinarka, politička komentatorica, redaktorica i voditeljica političkog TV magazina na kanalu YLE TV1. U periodu od 1999. do 2000. bila je direktorica dokumentarnog programa kanala YLE TV1. Kada je YLE pokrenuo nove digitalne kanale preuzela je poziciju programske direktorice zadužene za kulturne, informativne i igrane sadržaje kanala za kulturu, nauku i obrazovanje YLE Teema na kojoj ostaje do novembra 2005. kada postaje direktorica Evropske dokumentarističke mreže u Copenhagenu u Danskoj. Pasanen se vratila u Finsku 2008. kako bi ponovo radila za YLE kao koordinatorica programa, te u programskom odjelu za informacije i kulturu, a zatim i kao koordinatorica i viša savjetnica pri odjelu za odnose sa korisnicima i medijima. Od 2011. do 2014. je radila kao direktorica Finskog instituta u Budimpešti, a istovremeno i kao ataše za kulturu pri finskoj ambasadi u Mađarskoj. Trenutno živi u Leipzigu u Njemačkoj i radi kao izvršna i umjetnička direktorica međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig. Redovno je angažovana kao ekspertica, tutorica i predavačica na nekoliko obrazovnih programa poput EDN-a, Discovery Campusa, EURODOC-a i Televizijske poslovne škole. Od 1999. je diplomantica EURODOC-a i članica savjetodavnog komiteta Hot Docsa. Također je bila članica odbora IDFA Foruma, INPUT-a i Bonnier novinarskih nagrada u Finskoj i članica žirija na više međunarodnih festivala, uključujući festivale Sundance i IDFA.

LUCIANO RIGOLINI
umjetnički fotograf i producent (Švicarska)
Rođen u italijanskoj enklavi u Švicarskoj 1950, Luciano Rigolini je diplomirao film na Univerzitetu Paris VIII. Međunarodni fotografski ugled je stekao početkom devedesetih godina prošloga stoljeća za radove u kojima je propitivao specifične osobine različitih medija i odnos između fotografije i slikarstva, a koje su teme ostale predmet njegovog istraživanja sve do danas. Od 1995. do 2015. je živio u Parizu gdje je radio za evropski kulturni kanal ARTE kao urednik za nabavku programa, specifično zadužen za izbor autorskih dokumentaraca, pronalaženje novih narativnih formi i podršku nezavisnoj filmskoj produkciji vođenoj duhom inovativnosti i otkrića. Producirao je filmove brojnih reditelja uključujući Chrisa Markera, Alexandera Sokurova, Naomi Kawase, Alaina Cavaliera, Apichatponga Weerasethakula, Tsai Ming – lianga i Laurie Anderson, a također je otkrio brojne mlade talente.

MILA TURAJLIĆ
rediteljica/scenaristica/producentica (Srbija)
Mila Turajlić je rediteljica, producentica i scenaristica filma THE OTHER SIDE OF EVERYTHING (Druga strana svega) koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2017. Film je osvojio 14 nagrada, uključujući prestižnu IDFA nagradu za najbolji dokumentarni film. Bio je to prvi film iz Srbije snimljen u koprodukciji sa HBO Europe, a ostvario je izniman uspjeh u kinima u Srbiji. Milin prvi dugometražni dokumentarac, CINEMA KOMUNISTO, je prikazan na preko 80 filmskih festivala (uključujući Tribeca film festival, Međunarodni festival dokumentarnog filma IDFA i Hot Docs festival) i osvojio je 16 nagrada, uključujući nagradu Gold Hugo i međunarodnu nagradu za kreativno korištenje arhivskog video materijala FOCAL. Mila je studirala političke nauke na Londonskoj školi ekonomije, a filmsku produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Profesionalno iskustvo u području produkcije je sticala radeći na igranim filmovima (AOCALYPTO Mela Gibsona i THE BROTHERS BLOOM Riana Johnsona). Od 2006. radi kao direktorica kompanije Dribbling Pictures. Suosnivačica je beogradskog Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Magnificent 7, a 2015. je postala prva predsjednica udruženja autora dokumentarnog filma Srbije, Dok Srbija.

 

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala