Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival, BFI i British Council dovode Veliku Britaniju u Jugoistočnu Evropu

Delegacija britanskih filmskih profesionalaca će biti specijalni gosti koprodukcijskog marketa 20. Sarajevo Film Festivala CineLink od 20. do 23. avgusta, sa ciljem jačanja koprodukcije sa Jugoistočnom Evropom. Cinelink inicijativa zemlje partnera se odvija već više od desetljeća, sistematski ojačavajući odnos između filmske industrije Jugoistočne Evrope i njenih međunarodnih pandana.

Ovogodišnja zemlja partner je Velika Britanija, a 20 britanskih producenata, prodajnih agenata, distributera, agenata i predstavnika festivala biće prisutni na CineLinku gdje će tokom četiri intenzivna dana upoznati regionalne filmske autore i promovisati mogućnosti kooperacije sa Velikom Britanijom. Fokus na Veliku Britaniju realizovan je u saradnji sa Britanskim filmskim institutom i British Councilom u okviru inicijative Connecting Film.

Nekoliko britanskih gostiju će učestvovati u radu konferencije Regionalni forum/MEDIA koja će se održati tokom CineLinka; u pitanju je visokoprofilni debatni forum filmske industrije koji će se baviti gorućim problemima politike prema filmu i izazovima u industriji danas.

Jovan Marjanović, rukovodilac industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala:

"Kinematografije u regionu danas zaista nude veliki broj međunarodno atraktivnih autora. Pored toga su i izuzetno orijentisane prema međunarodnom tržištu kada je riječ o finansiranju i plasmanu filmova kroz koproduckciju. Upravo zbog ta dva razloga izuzetno nam je drago da ove godine imamo priliku približiti regionu jedno od najvećih evropskih i svjetskih trzišta za film, Veliku Britaniju.   

Dosadašnji fokusi ove vrste redovno su rezultirali povećanim brojem koproduciranih ili plasiranih filmova iz regiona na tržište zemlje partnera i obrnuto, te se nadamo da i ovaj put neće biti drugačije.

Iako se same kinematografije Velike Britanije i našeg regiona po mnogo čemu razlikuju, mnoge izazove dijelimo, kako međusobno tako i sa ostatkom Evrope. Ovo će biti i prilika za razmjenu iskustava i mišljenja o aktuelnim temama u kinematografiji, te se radujemo konstruktivnoj i interesantnoj diskusiji."     

Ranije zemlje partneri: Njemačka (2013.), Francuska (2012.), Švajcarska (2011.), Izrael (2010.), Švedska (2009.), Irska (2008.), Cine Regio (2007.), Holandija (2006.), Njemačka (2005.), Austrija (2004.).

 

CineLink, platforma za razvoj i finansiranje za oko 30 pažljivo odabranih regionalnih dugometražnih igranih filmova otvorenih za evropsku kopordukciju, održava se u okviru Sarajevo Film Festivala, od 20. do 23. avgusta. Cilj CineLinka je da obezbijedi platformu dizajniranu da odgovori na trenutne potrebe i očekivanja filmske industrije Jugoistočne Evrope koja je u fazi preoblikovanja, u prisustvu oko 500 profesionalaca filmske industrije iz regije i ostatka Evrope.

Sa projektima CineLink, Regionalni forum, Industry Terrace, Docu Rough Cut Boutique, Talents Sarajevo, Sarajevo grad filma i Minimarket, industrijska ponuda Sarajevo Film Festivala uključuje aktivnosti za ljude iz svih sfera biznisa, kao i za filmske autore u svim stadijima njihovih karijera. 

Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”