Navigacija

Objave

Oslobodite Olega Sentsova!

Sarajevo Film Festival se punom snagom pridružuje apelu Evropske filmske akademije vlastima u Ruskoj Federaciji da puste na slobodu našeg kolegu, ukrajinskog režisera Olega Sentsova.

Photo: Mike Downey, član žirija Takmičarskog programa - igrani film za 2015.

Kao što znaju mnogi od vas iz međunarodne filmske zajednice, Oleg Sentsov (mladi režiser čiji je prvijenac "Gamer" prikazan na mnogim evropskim festivalima 2012.) protestvovao je protiv aneksije njegovog rodnog Krima. Uhapšen je u svom domu u Simferopolu 11. maja 2014. i odveden u Moskvu gdje je zadržan u zatvoru bez suđenja sve do danas. Mnoge evropske filmadžije, uključujući naše cijenjene ruske kolege, i organizacije u Evropi, na čelu sa Evropskom filmskom akademijom, javno su stali u Olegovu odbranu.

Sarajevo Film Festival se punom snagom pridružuje apelu Evropske filmske akademije vlastima u Ruskoj Federaciji da puste na slobodu našeg kolegu, ukrajinskog režisera Olega Sentsova. 

Mike Downey, član žirija Takmičarskog programa - igrani film za 2015. i zamjenik Predsjedavajućeg Evropske filmske akademije:

„Nakon aneksije Krima, Oleg Sentsov je uhapšen i bez suđenja pritvoren u zatvoru Leftorovo u Moskvi.  Prije bilo kakvih optužbi za terorizam, za koje on i njegovi advokati kažu da su neutemeljene, bio je izložen surovoj torturi.

Sentsov je sudu rekao da je u danima nakon hapšenja u maju 2014 premlaćivan, mučen i da mu se prijetilo silovanjem i ubistvom kako bi se iznudilo njegovo priznanje terorističke zavjere i potkazivanje drugih. Odbio je. Drugi ključni svjedoci odbrane opovrgnuli su svoje ranije iskonstruisane iskaze na sudu i priznali da su pod prisilom lažno svjedočili protiv Olega.

Uprkos tome - u utorak će mu biti izrečena kazna i vjerovatno će se suočiti sa kaznom od 23 godine u ruskom zatvoru.

Oleg je održao zadnju riječ na sudu u Rostovu prošle srijede:

"Izdaja nekad može početi od pukog kukavičluka. Kukavičluk je, prema riječima ruskog književnika Mikaila Bulgakova iz romana Majstor i Margarita "najveći grijeh" i ja se slažem. Kukavičluk -- je najveći, najgori grijeh na svijetu. A izdaja -- zato što je to poseban oblik kukavičluka. Velika izdaja nekad počinje malim kukavičlukom.

Kada vam stave vreću preko glave, malo vas izudaraju, a pola sata kasnije spremni ste pogaziti sva svoja ubjeđenja, implicirati sebe u šta god oni hoće, potkazati druge, samo da vas prestanu udarati. Ne znam koliko mogu vrijediti vaša ubjeđenja ako niste spremni patiti i umrijeti za njih."

Ja neću moliti za blagost. Sve je već jasno. Sud okupatora po definiciji ne može biti pravedan.

Neka Rusija nauči da se ne plaši!

Zahvaljujemo se Sarajevo Film Festivalu na tome što je stao u odbranu Olegovih ljudskih prava i što se svesrdno pridružio kampanji Evropske filmske akademije za Olegovu slobodu."

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program