Navigacija

Objave

Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018

Pet dokumentarnih projekata u fazi postprodukcije sa područja Jugoistočne Evrope odabrano je za učešće u ovogodišnjem izdanju Docu Rough Cut Boutique programa.

Nakon prošlogodišnje uspješne realizacije novog koncepta, Docu Rough Cut Boutique i ove godine će biti organizovan u vidu dva radna modula. Prvi će biti održan krajem juna u Sofiji gdje će odabrani učesnici razgovarati o kvalitetu filmskog materijala, te će imati grupne i pojedinačne konsultacije sa stručnjacima iz oblasti dokumentarnog filma. Drugi modul bit će održan u augustu u Sarajevu, a program uključuje dodatne individualne sesije, projekcije, kao i prezentacije projekata za goste CineLink Dana filmske industrije.

“Ponekad smo prisiljeni donositi teške odluke i iz velikog broja potencijalno dobrih, jakih projekata naparaviti selekciju. Na žalost, samo pet mjesta imamo! Odabrali smo projekte koji su nas impresionirali svojim fantastičnim, neobičnim pričama; filmove čiji reditelji imaju jasno definisan stav o temi koju obrađuju i osigurali su nevjerovatan pristup svojim protagonistima. Smatramo da autori odabranih projekata najviše trebaju proširiti poglede i svoje teme, te ih sagledati u širem kontekstu, da snimljeni material analiziraju sa stručnjacima za dokumentarni film i da otvoreno i suštinski porazgovaraju o narativnoj strukturi svojih uradaka, te upravo oni mogu iskoristiti našu platformu najbolje. Na taj način se stvaraju međunarodno privlačni, izvrsni dokumentarci” - Rada Šešić i Martichka Bozhilova, šefice Docu Rough Cut Boutique programa.


Ovogodišnju selekciju odlikuje raznolikost tema, zemalja i profila filmskih autora. Radujemo se produktivnim diskusijama, sastancima i prezentacijama u Sofiji i Sarajevu.

 

ONE OF US
Reditelj: Đuro Gavran
Producent: Đuro Gavran
Produkcijska kuća: Pipser
Hrvatska

THE MAGIC LIFE OF V
Reditelj: Tonislav Hristov
Producent: Kaarle Aho
Produkcijska kuća: Making Movies
Koproducenti: Andrea Stanoeva (Soul Food Ltd), Kirstine Barfod (Kirstine Barfod Film)
Bugarska/Finska/Danska

DIARY OF A SERIOUS OFFENDER
Reditelj: Danilo Ceković
Producenti: Milan Milosavljević, Danilo Ceković
Produkcijska kuća: Akademski filmski centar
Koproducent: Osmica
Srbija

DAUGHTER OF CAMORRA
Reditelj: Siniša Gacić 
Producentica: Dunja Klemenc
Produkcijska kuća: Studio Maj
Koproducent: Ognjen Dizdarević (Ballandi Arts)
Slovenija, Italija

THE CHALICE
Rediteljica: Catalina Tesar
Producentica: Anda Ionescu
Produkcijska kuća: Haute Film
Rumunija

Dobitnici Docu Rough Cut Boutique nagrada za 2018.
Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018
Konkurs za prijavu projekata za učešće u Docu Rough Cut Boutiqueu
Dodijeljene nagrade Docu Rough Cut Boutique 2017
Docu Rough Cut Boutique selekcija 2017.