Navigacija

Objave

TAKMIČARSKI PROGRAM – KRATKI FILM 2015.

10 VELIČANSTVENIH

Kategorija kratkog filma na Sarajevo Film Festivalu nastala je kao pokušaj da se pruži što obuhvatniji pregled produkcije filmova mlađe generacije, ali i da se na taj način stimuliše i promovira kreativnost mladih filmskih profesionalaca u regiji. Ovogodišnji Takmičarski program u kategoriji kratkog filma donosi 10 naslova mladih autora regije. Selekciju smo radili vrlo predano, posebno s obzirom na činjenicu da smo imali 350 naslova na uvidu, od kojih je dobra trećina bila iznad prosječnog nivoa.  

Među prvim naslovima koje smo odabrali bili su kratkometražni igrani filmovi koji su svoje svjetske premijere imali na Filmskom festivalu u Cannesu. Radi se o turskom filmu UTORAK (SALI) reditelja Ziye Demirela, koji je prikazan u Zvaničnoj selekciji Cannesa. Rumunjski film RAMONA, reditelja Andreia Creţulescua prikazan je u Sedmici kritike (Semaine della Critique) gdje je i nagrađen kao najbolji kratki film. Iz Rumunije u ovogodišnjoj selekciji nalazi se i film SLUČAJNI ČIN DOBROTE (O FAPTĂ BUNĂ) reditelja Andreia Gruzsniczkia, koji je zasigurno i najiskusniji reditelj u programu. Iz Turske dolazi još jedan film PREVODILAC (ÇEVIRMEN) reditelja Emrea Kayişa. Rediteljica Jelena Gavrilović predstavit će svoj diplomski film SVE JE VIŠE STVARI KOJE DOLAZE iz Srbije, a mađarski reditelj Gábor Hörcher u ovoj selekciji će prikazati svoj film RICSI (osim u selekciji kratkog filma, Gábor će predstaviti i svoj dokumentarac u Takmičarskom programu za dokumentarni film). Bugarski reditelj Pavel G. Vesnakov vraća se u program sa svojim najnovijim kratkim filmom ZEUS (ZEVS), a mladi crnogorski reditelj Dušan Kasalica premijerno će predstaviti svoj film BISERNA OBALA. Nakon premijere filma na Filmskom festivalu u Locarnu, u Sarajevo dolazi film OTAC (MAMA) Davita Pirtskhalava iz Gruzije. Posebno nas raduje što ćemo u ovoj izvanrednoj konkurenciji imati priliku prikazati i jedan bosanskohrcegovački film, i to film KALO mladog reditelja Nermina Hamzagića.

Filmovi se, sa par izuzetaka, bave mlađom generacijom, njihovim problemima, ramišljanjima i preokupacijama, kao i njihovim susretom sa onom starijom generacijom. Izgubljenost i neprilagođenost ove starije generacije posebno se vidi u filmu SLUČAJNI ČIN DOBROTE (O FAPTĂ BUNĂ), kao i u filmovima u kojima se ona pojavljuje kao portret društva. Neki filmovi se dirljivo, a precizno, bave odnosima između djece i roditelja kao predstavnika ove dvije generacije, što je slučaj sa filmovima RICSI, SVE JE VIŠE STVARI KOJE DOLAZE, ZEUS (ZEVS), te sa filmom OTAC (MAMA). Drugi filmovi govore o usamljenosti i o potrazi za ljubavlju te mlade generacije, što se ističe u filmovima UTORAK (SALI), BISERNA OBALA, KALO, PREVODILAC (ÇEVIRMEN) i RAMONA.

Ovogodišnji program donosi šest regionalnih, jednu međunarodnu, te tri svjetske premijere.

Selektorica Elma Tataragić



TAKMIČARSKI PROGRAM – KRATKI FILM 2015.


SVJETSKE PREMIJERE

BISERNA OBALA 
Crna Gora, 2015, 24 min.
Režija: Dušan Kasalica

KALO
Bosna i Hercegovina, 2015, 19 min.
Režija: Nermin Hamzagić

SLUČAJAN ČIN MILOSRĐA / O FAPTĂ BUNĂ
Rumunija, 2015, 28 min.
Režija: Andrei Gruzsniczki


MEĐUNARODNA PREMIJERA
 
SVE JE VIŠE STVARI KOJE DOLAZE
Srbija, 2015, 22 min.
Režija: Jelena Gavrilović


REGIONALNE PREMIJERE

OTAC / MAMA
Gruzija, 2015, 25 min.
Režija: Davit Pirtskhalava

PREVODILAC / ÇEVIRMEN
Turska, 2014, 23 min
Režija: Emre Kayiş

RAMONA
Rumunija, 2015, 20 min.
Režija: Andrei Crețulescu

RICSI 
Mađarska, 2014, 15 min.
Režija: Gábor Hörcher

UTORAK / SALI
Turska, Francuska, 2015, 11 min.
Režija: Ziya Demirel

ZEUS / ZEVS
Bugarska, 2015, 30 min.
Režija: Pavel Vesnakov

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - kratki film 2020.
Žiri Takmičarskog programa – kratki film 2019.
Takmičarski program - kratki film 2019.
Takmičarski program - kratki film 2018.