Navigacija

Objave

Avrilina kćerka / Las Hijas de Abril – Open Air

U okviru Open Air programa 23. Sarajevo Film Festival, 15. Augusta 2017. u 20:30 sati, donosi još jedno vrijedno filmsko ostvarenje – film „Avrilina kćerka / Las Hijas de Abril“, meksičkog reditelja Michela Franca, koji će biti i predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 23. SFF-a.

Za film o tinejdžerici koja ostaje trudna, a koji je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu dobio specijalnu nagradu žirija, Franco kaže da je inspiraciju dobio kada je prije nekoliko godina vidio trudnu djevojčicu, što, prema njegovim riječima i nije baš rijetka pojava u Meksiku. Razmišljao je šta će se desiti s njom, njenom bebom, sa društvom u cjelini i nastao je film.

Avrilina kćerka / April's Daughter / Las Hijas de Abril

Meksiko, 2017., 103 min

Režija: Michel Franco

Uloge: Emma Suárez, Ana Valeria Becerril, Enrique Arrizon, Joanna Larequi, Hernán Mendoza

Sedamnaestogodišnja Valerija zatrudnjela je sa svojim maloljetnim momkom, ali o tome nije obavijestila svoju majku Avril. Kada njena sestra Clara u tajnosti nazove Avril, njihova majka dolazi puna brige, podrške i nježnosti. Ali, kratko nakon rođenja bebe, postaje jasno zašto je Valerija željela držati Avril što dalje od sebe.

BIOGRAFIJA REDITELJA

Michel Franco rođen je u Mexico Cityju 1979. Postigao je značajan uspjeh sa filmovima na kojima je radio kao scenarista, reditelj i producent, među kojima se izdvajaju AFTER LUCIA, koji je 2012. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard Cannes Film Festivala, i CHRONIC, sa kojim je 2015. godine u Cannesu osvojio nagradu za najbolji scenarij. Kao producent radio je na filmu 600 MILES reditelja Gabriela Ripsteina, koji je 2015. na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu osvojio Nagradu za najbolji debitantski igrani film, te filmu FROM AFAR reditelja Lorenza Vigasa, koji je 2015. osvojio nagradu Zlatni lav Filmskog festivala u Veneciji. Njegov posljednji film, APRIL´S DAUGHTER / APRILINA KĆI, prikazan je u takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija programa Un Certain Regard. U sklopu vlastite kompanije Lucia Films, Franco trenutno priprema nekoliko igranih i TV projekata.

FILMOGRAFIJA REDITELJA

2017 – LAS HIJAS DE ABRIL / APRIL'S DAUGHTER

2015 – CHRONIC

2013 – A LOS OJOS

2012 – DESPUÉS DE LUCÍA / AFTER LUCIA

2009 – DANIEL AND ANA

2003 – ENTRE DOS (kratki film)

2003 – ASI NOS GUSTA VIVIR (kratki film)

2002 – CUANDO SEA GRANDE (kratki film)

2001 – EL SOLDADO (kratki film)

1998 – ORPHANS (kratki film)

Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji
Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Open Air program, danas počinje online prodaja ulaznica
Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival